Przekopywanie ziemi w warzywniku jesienią - dlaczego ten zabieg jest taki ważny?

2020-11-01 12:56 Materiał partnerski Michał Mazik
Jesienne przekopywanie ziemi
Autor: GettyImages Jesień to czas przygotowania grządek w warzywniku do zimy - należy je odchwaścić i przekopać

Jedną z najważniejszych jesiennych prac w warzywniku jest przygotowanie grządek do nadejścia zimy. W zakres prac wchodzi nie tylko usunięcie chwastów i resztek po zbiorach, ale także dokładne przekopanie ziemi. W jakim celu należy to robić?

Warzywnik to ta część ogrodu, której poświęca się najwięcej czasu. Od staranności i systematyczności zależy wysokość oraz jakość przyszłych plonów. Poza pracami pielęgnacyjnymi wykonywanymi bezpośrednio na roślinach, bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża. Prace ziemne wykonuje się zarówno przed, jak i po zakończeniu sezonu wegetacyjnego. Późnojesienny zabieg ma duże znaczenie dla zdrowotności warzyw.

Spis treści

  1. Co daje jesienne przekopywanie gleby?
  2. Kiedy przekopywać ziemię w warzywniku, a kiedy nie?
  3. Czego używać do przekopania warzywnika?
  4. Przekopywanie warzywnika – krok po kroku

Co daje jesienne przekopywanie gleby?

  • Naturalna walka ze szkodnikami – wiele gatunków owadów przed nadejściem zimy chowa się w ściółce lub w ziemi. Zimują w formie dorosłej a także larwalnej. Dokładne przekopanie podłoża pozwala ograniczyć ich populację lub nawet prawie całkowicie wyeliminować problem. I to bez potrzeby stosowania chemii. Szkodniki giną wskutek wysychania (słońce), zimna lub są zjadane przez zwierzęta (ptaki, płazy, owady pożyteczne, itp.). Jednocześnie jest to jeden z najlepszych sposobów na likwidację typowych szkodników glebowych, np. pędraków i drutowców. Przykładowo największe skupiska larw chrabąszczy występują na głębokości do 30 cm.
  • Więcej czasu dla odbudowy mikroorganizmów – głębokie przekopywanie gleby powinno się wykonywać jesienią (możliwie jak najpóźniej). To zabieg, który narusza strukturę mikroorganizmów glebowych. Jednakże dzięki wykonaniu w tym terminie mikroorganizmy zdążą się jeszcze odbudować przed przyszłorocznym siewem i sadzeniem rozsady.
  • Poprawa napowietrzenia gleby. Jest to szczególnie istotne w mało przepuszczalnych, ale zasobnych podłożach gliniastych.
  • Wymieszanie nawozów – przekopywanie gleby często jest łączone ze stosowaniem nawozów organicznych. W przypadku obornika świeżego termin wiosenny mógłby być szkodliwy dla roślin. Nawóz musi być koniecznie przemieszany z ziemią. Jednocześnie należy mu dać czas, by zdążył się rozłożyć (jedyna opcja - jesień). Warto zaznaczyć, że niektóre warzywa (np. korzeniowe) sieje się dopiero 2-3 lata po zastosowaniu obornika. Trzeba uwzględnić to w cyklu zmianowania.
  • Ograniczanie zachwaszczenia – jesienne przekopanie warzywniaka ograniczy występowanie chwastów wieloletnich (jeśli takowe występują).
  • Zwalczanie „chorób gleby”- pod tym terminem kryją się takie problemy podłoża jak zbrylenie i zaskorupienie. Grudki ziemi poddane działaniu mrozu i śniegu rozbijają się na mniejsze. Dzięki temu poprawia się struktura gruzełkowata gleby.

Kiedy przekopywać ziemię w warzywniku, a kiedy nie?

Zabieg przekopywania ziemi jest korzystny w przypadku większości typów podłoży – od gleb ciężkich do średnio lekkich. Należy unikać jesiennego przekopywania na lekkich, mocno przepuszczalnych piaszczystych glebach. W praktyce jednak rzadko dotyczy to warzywnika, który zakłada się na glebach lepszej jakości (lub przez lata pracuje nad ich użyźnieniem). Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie wolno przekopywać ciężkiego podłoża po deszczach, gdy jest wilgotne. To może spowodować skutki odwrotne od pożądanych – pogorszenie struktury gleby.

Narzędzia do przekopywania ziemi
Szpadle Proline

Autor: Profix

Szpadel to sprzęt niezbędny do jesiennego przekopywania grządek

Czego używać do przekopania warzywnika?

Jakość narzędzi ma ogromne znaczenie przy wykonywaniu prac ogrodowych. Wpływa nie tylko na komfort pracy, ale także na jej dokładność. Jesienią ziemię w warzywniku należy przekopać na głębokość szpadla. Do tej pracy najczęściej wykorzystywany jest szpadel. Szpadel ostry jest wygodniejszy przy dłuższej pracy i pozwala na lżejsze wbijanie się w zbitą ziemię. Szpadel prosty umożliwia przenoszenie i przerzucanie większej ilości ziemi.

Wysokiej jakości szpadle znajdziesz w ofercie marki Proline.

  • Szpadle z drewnianym trzonkiem – to tradycyjne, wygodne w użyciu narzędzia wykonane z dobrej jakości stali i mocnego, wytrzymałego na obciążenia mechaniczne drewna. Posiadają wygodny, ergonomiczny uchwyt. Sprawdzą się w większości przydomowych ogrodów.
  • Szpadle z metalowym trzonkiem – mają podwyższoną wytrzymałość, dlatego przydają się do pracy w trudniejszych warunkach. Uchwyt jest powlekany tworzywem sztucznym, dzięki czemu można pewniej go chwycić i jest wygodniejszy.
  • Szpadle z trzonkiem z włókna szklanego – są najbardziej wytrzymały i przydają się nie tylko w warzywniku. Można nimi pracować także w ekstremalnych warunkach. Posłużą przez bardzo długi czas.

MATERIAŁ PARTNERA

Przekopywanie warzywnika – krok po kroku

Pierwsze działania to oczyszczenie zagonów z chwastów a także resztek pozbiorowych. Dlatego ziemię na początku powinno się tylko wzruszyć, np. przy użyciu motyki lub wideł. Usunięcie zanieczyszczeń jest istotne, gdyż chwasty mogą odrosnąć nawet z drobnych fragmentów, a na warzywach mogą znajdować się formy przetrwalnikowe chorobotwórczych patogenów. Następnie podłoże dokładnie przekopuje się jak najgłębiej (optymalnie na całą głębokość szpadla). Ważne, aby odwrócić bryły o 180 stopni. Pozostawia się je w ostrej skibie. Dzięki temu gleba ulega przemrożeniu na większej głębokości, co sprzyja powstawianiu struktury gruzełkowatej.

Dzięki jesiennemu przekopywaniu gleby warzywnik jest bardziej wydajny, a uprawiane warzywa wymagają mniej zabiegów pielęgnacyjnych. Warto poświęcić więc tej pracy trochę czasu.

Jak zabezpieczyć ogród przed zimą?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE