Jesień to czas na przekopywanie ziemi w warzywniku. Dlaczego ten zabieg jest taki ważny?
Jedną z najważniejszych jesiennych prac w warzywniku jest przygotowanie grządek przed nadejściem zimy. W zakres prac wchodzi nie tylko usunięcie chwastów i resztek po zbiorach, ale także dokładne przekopanie ziemi. W jakim celu należy to robić? Jak prawidłowo przekopać ogródek pod warzywa?
Autor: GettyImages
Jesienią przekopuje się ziemię w ogrodzie pozostawiając ją w tzw. ostrej skibie
Spis treści
- Co daje jesienne przekopywanie gleby?
- Kiedy przekopywać ziemię w warzywniku, a kiedy nie?
- Przekopywanie warzywnika – krok po kroku
Warzywnik to ta część ogrodu, której poświęca się najwięcej czasu. Od staranności i systematyczności zależy wysokość oraz jakość przyszłych plonów. Poza pracami pielęgnacyjnymi wykonywanymi bezpośrednio na roślinach, bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża. Prace ziemne wykonuje się zarówno przed, jak i po zakończeniu sezonu wegetacyjnego. Późnojesienny zabieg ma duże znaczenie dla zdrowotności warzyw.
Co daje jesienne przekopywanie gleby?
- Naturalna walka ze szkodnikami – wiele gatunków owadów przed nadejściem zimy chowa się w ściółce lub w ziemi. Zimują w formie dorosłej a także larwalnej. Dokładne przekopanie podłoża pozwala ograniczyć ich populację lub nawet prawie całkowicie wyeliminować problem. I to bez potrzeby stosowania chemii. Szkodniki giną wskutek wysychania (słońce), zimna lub są zjadane przez zwierzęta (ptaki, płazy, owady pożyteczne, itp.). Jednocześnie jest to jeden z najlepszych sposobów na likwidację typowych szkodników glebowych, np. pędraków i drutowców. Przykładowo największe skupiska larw chrabąszczy występują na głębokości do 30 cm.
- Więcej czasu dla odbudowy mikroorganizmów – głębokie przekopywanie gleby powinno się wykonywać jesienią (możliwie jak najpóźniej). To zabieg, który narusza strukturę mikroorganizmów glebowych. Jednakże dzięki wykonaniu w tym terminie mikroorganizmy zdążą się jeszcze odbudować przed przyszłorocznym siewem i sadzeniem rozsady.
- Poprawa napowietrzenia gleby. Jest to szczególnie istotne w mało przepuszczalnych, ale zasobnych podłożach gliniastych.
- Wymieszanie nawozów – przekopywanie gleby często jest łączone ze stosowaniem nawozów organicznych. W przypadku obornika świeżego termin wiosenny mógłby być szkodliwy dla roślin. Nawóz musi być koniecznie przemieszany z ziemią. Jednocześnie należy mu dać czas, by zdążył się rozłożyć (jedyna opcja - jesień). Warto zaznaczyć, że niektóre warzywa (np. korzeniowe) sieje się dopiero 2-3 lata po zastosowaniu obornika. Trzeba uwzględnić to w cyklu zmianowania.
- Ograniczanie zachwaszczenia – jesienne przekopanie warzywniaka ograniczy występowanie chwastów wieloletnich (jeśli takowe występują).
- Zwalczanie „chorób gleby”- pod tym terminem kryją się takie problemy podłoża jak zbrylenie i zaskorupienie. Grudki ziemi poddane działaniu mrozu i śniegu rozbijają się na mniejsze. Dzięki temu poprawia się struktura gruzełkowata gleby.
Kiedy przekopywać ziemię w warzywniku, a kiedy nie?
Zabieg przekopywania ziemi jest korzystny w przypadku większości typów podłoży – od gleb ciężkich do średnio lekkich. Należy unikać jesiennego przekopywania na lekkich, mocno przepuszczalnych piaszczystych glebach. W praktyce jednak rzadko dotyczy to warzywnika, który zakłada się na glebach lepszej jakości (lub przez lata pracuje nad ich użyźnieniem). Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie wolno przekopywać ciężkiego podłoża po deszczach, gdy jest wilgotne. To może spowodować skutki odwrotne od pożądanych – pogorszenie struktury gleby.
Przekopywanie warzywnika – krok po kroku
Pierwsze działania to oczyszczenie zagonów z chwastów a także resztek pozbiorowych. Dlatego ziemię na początku powinno się tylko wzruszyć, np. przy użyciu motyki lub wideł. Usunięcie zanieczyszczeń jest istotne, gdyż chwasty mogą odrosnąć nawet z drobnych fragmentów, a na warzywach mogą znajdować się formy przetrwalnikowe chorobotwórczych patogenów. Następnie podłoże dokładnie przekopuje się jak najgłębiej (optymalnie na całą głębokość szpadla). Ważne, aby odwrócić bryły o 180 stopni. Pozostawia się je w ostrej skibie. Dzięki temu gleba ulega przemrożeniu na większej głębokości, co sprzyja powstawianiu struktury gruzełkowatej.
Dzięki jesiennemu przekopywaniu gleby warzywnik jest bardziej wydajny, a uprawiane warzywa wymagają mniej zabiegów pielęgnacyjnych. Warto poświęcić więc tej pracy trochę czasu.
Polecany artykuł: