Spis treści
Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus) to zimozielona, długowieczna, odporna i efektowna bylina z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae), sadzona w ogrodach przede wszystkim ze względu na nietypowy okres kwitnienia.
Jak wygląda ciemiernik cuchnący?
Ciemiernik cuchnący osiąga 40–60 cm wysokości, tworzy gęste, zwarte, kępiasto rozrastające się skupiska ciemnozielonych, błyszczących i głęboko powcinanych liści, które są dekoracyjne przez cały rok, nawet zimą. Największą ozdobą ciemiernika cuchnącego są jednak kwiaty – zebrane w kępy, dzwonkowate, lekko zwisające, o zielonkawej barwie z delikatnym bordowym obrzeżeniem. Pojawiają się bardzo wcześnie - często już w lutym! - i utrzymują aż do maja.
Poznaj też inne gatunki ciemierników.
Czym wyróżnia się ciemiernik cuchnący?
Choć jego nazwa może odstraszać, w rzeczywistości zapach ciemiernika cuchnącego jest ledwie wyczuwalny. Ciemiernik cuchnący wyróżnia się za to niezwykłą odpornością na mróz i możliwością kwitnienia w niskich temperaturach.
Uwaga! Ciemiernik cuchnący jest rośliną trującą. Dlatego wszelkie prace przy nim należy wykonywać w rękawiczkach i upewnić się, że rośliny są poza zasięgiem dzieci i zwierząt.
i
Jakie wymagania ma ciemiernik cuchnący?
Ciemiernik cuchnący najlepiej rośnie na stanowiskach półcienistych bądź cienistych. Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, przepuszczalne, lekko wilgotne. Roślina nie znosi stojącej wody, dlatego sadząc ją w ogrodzie należy zadbać o dobry drenaż. Ciemiernik cuchnący może rosnąć w glebach o odczynie od lekko kwaśnego po zasadowe (pH 6,0–8,0), ale preferuje podłoża wapienne.
Ciemiernik cuchnący - sadzenie i pielęgnacja
Ciemiernik cuchnący w jednym miejscu może rosnąć wiele lat i niezbyt lubi przesadzanie. Jego system korzeniowy jest wrażliwy na wszelkie mechaniczne uszkodzenia. Dlatego wybierzmy dla niego od razu miejsce docelowe i nie wzruszajmy gleby wokół niego, gdy już rośnie.
Najlepszym terminem sadzenia ciemiernika cuchnącego w ogrodzie jest wczesna jesień (wrzesień–październik) lub wczesna wiosna (marzec–kwiecień). Dzięki temu bylina ma czas na ukorzenienie się przed nadejściem zimy lub upałów. Rośliny sadzi się w odległości 40–50 cm od siebie, dzięki czemu każda z nich będzie miała miejsce na swobodne rozrastanie się. Po posadzeniu rośliny podlewamy. Warto też wyściółkować ziemię wokół nich kompostem lub korą.
Ciemiernik cuchnący nie wymaga intensywnej pielęgnacji. Aby dobrze rósł wystarczy podlewać go podczas suszy, usuwać stare liście wczesną wiosną, zasilać kompostem lub nawozem o przedłużonym działaniu raz w roku (najlepiej wiosną).
Czy ciemiernik cuchnący trzeba okrywać na zimę?
Ciemiernik cuchnący nie potrzebuje okrywania na zimę – to roślina całkowicie mrozoodporna. Dobrze znosi nawet większe mrozy. Jedynie młode sadzonki w pierwszym roku po posadzeniu warto lekko osłonić np. stroiszem lub warstwą suchych liści.
Czy można ciemiernik cuchnący uprawiać w donicy?
Ciemiernik cuchnący świetnie sprawdzi się w uprawie w donicach i innych pojemnikach ustawianych na tarasach i balkonach. Trzeba tylko pamiętać, aby pojemnik miał otwory odpływowe i sadzić rośliny w lekkim i przepuszczalnym podłożu. Zimą rośliny warto zabezpieczyć przed przemarznięciem, np. owijając donicę ją jutą lub okładając styropianem.
Przeczytaj też: Jak zadbać przed zimą o zimozielone rośliny liściaste w pojemnikach?
Ciemiernik cuchnący - zastosowanie w ogrodzie
Ciemiernik cuchnący znakomicie prezentuje się posadzony w grupach pod drzewami i krzewami liściastymi. Świetnie wygląda także na zacienionych rabatach i skalniakach, w towarzystwie roślin cebulowych kwitnących wczesną wiosną (np. przebiśniegów, ranników, krokusów). To znakomita roślina do ogrodów naturalistycznych i leśnych.
Przeczytaj też: Te rośliny kwitną zimą! Poznaj 10 roślin, których kwiaty ozdobią zimowy ogród