Cebula zwyczajna - uprawa i właściwości. Kiedy zbierać cebulę?

2024-08-14 9:29

Cebula to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Podpowiadamy jak uprawiać cebulę, kiedy zbierać, jakie odmiany warto kupić i jakie cebula ma właściwości zdrowotne.

Cebula zwyczajna (Allium cepa)

Cebula zwyczajna (łac. Allium cepa) to roślina dwuletnia, należy do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Pochodzi z Azji Środkowej. Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast roślina wytwarza łodygę pozorną, która jest skupieniem liści. Liście są częścią jadalną tego warzywa, mają zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte – w zależności od odmiany) w dolnej części rośliny oraz zielone, rurkowate liście szczypioru w górnej.

W drugim roku uprawy cebula tworzy wysokie pędy kwiatostanowe zakończone kulistymi baldachami złożonymi z licznych kwiatów pojedynczych. Owocem są torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych nasion.

Prawidłowa nazwa botaniczna cebuli to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek. Potocznie używa się nazw: cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.

Odmiany cebuli do uprawy w ogrodzie

Na rynku dostępnych jest wiele odmian cebuli zwyczajnej różniących się wielkością, kolorem, smakiem i terminem zbioru. Wśród nich popularne są: ‘Dako’,‘Rawska’,‘Wolska’, ‘Czerniakowska’, ‘Kutnowska’, ‘Sochaczewska’, ‘Warszawska’, ‘Żytawska’.

Cebula surowa i duszona - właściwości

Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, które niestety traci po ugotowaniu. Zachowuje natomiast inne korzystne działania: hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym, składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy), w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety.

Uwaga! W stanie surowym cebula jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.

Uprawa cebuli w ogrodzie. Zdjęcia

Uprawa cebuli w ogrodzie

Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady lub z dymki (ten ostatni to najczęściej stosowany sposób uprawy w ogródkach przydomowych i na działkach). Dymka to małe cebulki, gotowe do sadzenia (dymkę można kupić wiosną w sklepach ogrodniczych). Dymkę sadzimy do gruntu, na przygotowane grządki, wczesną wiosną (od marca), w rzędach z odstępem między roślinami wynoszącym 5–8 cm.

Cebuli nie należy uprawiać częściej niż co 3–4 lata na tym samym miejscu. Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych. Cebula jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego pH powinno wynosić 5,5–6,5 dla gleb torfowych i 6,5–7,0 dla gleb mineralnych.

Cebula jest wrażliwa na brak w glebie składników pokarmowych takich, jak azot (brak wzrostu, żółknienie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru). Ze względu na płytki system korzeniowy cebula jest wrażliwa na niedobór wody.

Kiedy zbierać cebulę?

Cebulę zbiera się, gdy ponad połowa szczypioru na roślinach na grządce jest załamana. Opóźnienie zbioru skraca możliwy okres przechowywania. Najlepiej zbierać cebulę w dni pogodne, słoneczne, aby cebula mogła doschnąć na świeżym powietrzu. Po wykopaniu cebuli warto ją dosuszyć.

Nie przegap:

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.