Syrop z cebuli domowy - jak zrobić, na co się stosuje syrop z cebuli?

2022-11-18 14:46

Domowy syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie. Jest nie tylko skuteczny, lecz także bezpieczny, w związku z tym bez obaw można go podawać małym dzieciom. Sprawdź, jak zrobić i na co się stosuje syrop z cebuli.

syrop z cebuli
Autor: www.thinkstockphotos.com Domowy syrop z cebuli stosuje się w leczeniu przeziębienia

Domowy syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych naturalnych syropów. Nic dziwnego – jest równie skuteczny jak apteczne specyfiki, a dodatkowo bazuje na naturalnych składnikach, dlatego bez obaw można go podawać także najmłodszym. Na pewno będzie im smakował, ponieważ jest bardzo słodki.

Syrop z cebuli domowy – na co się stosuje?

Domowy syrop z cebuli stosuje się w leczeniu przeziębienia i innych jesienno-zimowych infekcji. Nic dziwnego – syrop z cebuli zawiera wiele substancji o działaniu dezynfekującym, witaminy C, A, B1, B2, PP oraz pierwiastki mineralne, które wzmacniają organizm, m.in. cynk i selen. Syrop z cebuli zwalczy kaszel, ból gardła i złagodzi uciążliwą chrypkę, a nasączony na wacik i przystawiony do nosa pomoże udrożnić nos.

Jak zrobić syrop z cebuli?

  • Obierz dwie lub trzy średniej wielkości cebule, drobno je posiekaj, przełóż do miseczki i zasyp obficie cukrem (lub zalej dwoma łyżkami miodu – pod warunkiem, że  osoba, która będzie go spożywać nie ma na niego alergii).
  • Następnie pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu (w kuchni lub przy kaloryferze) do momentu, aż cebula puści sok (zwykle potrzeba kilku godzin).
  • Potem zlej syrop do buteleczki i podawaj po łyżeczce kilka razy dziennie.

Przeczytaj też:

Cebula zwyczajna - uprawa cebuli w ogrodzie warzywnym >>>

Uprawa cebuli na balkonie. Jak uprawiać cebulę w pojemnikach >>>

syrop z cebuli
Autor: www.thinkstockphotos.com Domowy syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych syropów stosowanych na przeziębienie

Kto nie może stosować syropu z cebuli?

Mimo że syrop z cebuli jest powszechnie stosowany, to nie powinien być spożywany przez dzieci poniżej 12 miesiąca życia, osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek, z niewydolnością serca, z zapaleniem jelit, refluksem oraz cierpiące na wzdęcia. Nie powinny także przyjmować syropu z cebuli kobiety w ciąży, które cierpią na uporczywą zgagę.

Jeśli chodzi o diabetyków, to mogą przyjmować syrop z cebuli, gdy zamiast cukru do jego przygotowania wykorzystają zamiennik, np. ksylitol.

Przeczytaj też:

Owoce i warzywa dobre na grypę i przeziębienie: naturalne leki z ogrodu >>>

Zioła na kaszel i katar. Jakie zioła stosować na przeziębienie >>>

Naturalne kosmetyki roślinne z własnego ogrodu >>>

Rośliny doniczkowe jako naturalne leki. Czy wiesz jakie mają działania lecznicze?

Pytanie 1 z 4
Anginowiec - na co stosować?
Anginowiec
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Nasi Partnerzy polecają