Syrop z cebuli domowy - jak zrobić, na co się stosuje syrop z cebuli?

2022-11-18 14:46
syrop z cebuli
Autor: www.thinkstockphotos.com Domowy syrop z cebuli stosuje się w leczeniu przeziębienia

Domowy syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie. Jest nie tylko skuteczny, lecz także bezpieczny, w związku z tym bez obaw można go podawać małym dzieciom. Sprawdź, jak zrobić i na co się stosuje syrop z cebuli.

Domowy syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych naturalnych syropów. Nic dziwnego – jest równie skuteczny jak apteczne specyfiki, a dodatkowo bazuje na naturalnych składnikach, dlatego bez obaw można go podawać także najmłodszym. Na pewno będzie im smakował, ponieważ jest bardzo słodki.

Syrop z cebuli domowy – na co się stosuje?

Domowy syrop z cebuli stosuje się w leczeniu przeziębienia i innych jesienno-zimowych infekcji. Nic dziwnego – syrop z cebuli zawiera wiele substancji o działaniu dezynfekującym, witaminy C, A, B1, B2, PP oraz pierwiastki mineralne, które wzmacniają organizm, m.in. cynk i selen. Syrop z cebuli zwalczy kaszel, ból gardła i złagodzi uciążliwą chrypkę, a nasączony na wacik i przystawiony do nosa pomoże udrożnić nos.

Jak zrobić syrop z cebuli?

  • Obierz dwie lub trzy średniej wielkości cebule, drobno je posiekaj, przełóż do miseczki i zasyp obficie cukrem (lub zalej dwoma łyżkami miodu – pod warunkiem, że  osoba, która będzie go spożywać nie ma na niego alergii).
  • Następnie pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu (w kuchni lub przy kaloryferze) do momentu, aż cebula puści sok (zwykle potrzeba kilku godzin).
  • Potem zlej syrop do buteleczki i podawaj po łyżeczce kilka razy dziennie.

Przeczytaj też:

Cebula zwyczajna - uprawa cebuli w ogrodzie warzywnym >>>

Uprawa cebuli na balkonie. Jak uprawiać cebulę w pojemnikach >>>

syrop z cebuli
Autor: www.thinkstockphotos.com Domowy syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych syropów stosowanych na przeziębienie

Kto nie może stosować syropu z cebuli?

Mimo że syrop z cebuli jest powszechnie stosowany, to nie powinien być spożywany przez dzieci poniżej 12 miesiąca życia, osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek, z niewydolnością serca, z zapaleniem jelit, refluksem oraz cierpiące na wzdęcia. Nie powinny także przyjmować syropu z cebuli kobiety w ciąży, które cierpią na uporczywą zgagę.

Jeśli chodzi o diabetyków, to mogą przyjmować syrop z cebuli, gdy zamiast cukru do jego przygotowania wykorzystają zamiennik, np. ksylitol.

Przeczytaj też:

Owoce i warzywa dobre na grypę i przeziębienie: naturalne leki z ogrodu >>>

Zioła na kaszel i katar. Jakie zioła stosować na przeziębienie >>>

Naturalne kosmetyki roślinne z własnego ogrodu >>>

Rośliny doniczkowe jako naturalne leki. Czy wiesz jakie mają działania lecznicze?

Pytanie 1 z 4
Anginowiec - na co stosować?
Anginowiec
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE