Jak zaprojektować kuchnię, na co uważać?
Jeśli mamy projekt kuchni sprzed kilku lat, jest bardzo prawdopodobne, że nie uwzględnia on nowych trendów w urządzaniu kuchni. Na pewno należy unikać w projektowaniu kuchni:
- zbyt niskich blatów
Dawniej przyjmowano standardową wysokość blatu 85 cm. Wielu projektantów nadal uważa to za normę, a tymczasem społeczeństwo rośnie. Jeżeli średnia wzrostu dorosłych domowników wynosi 185 cm, wygodniej będzie mieć blaty kuchenne wyżej;
- kuchenki w narożniku
Z niewiadomych powodów wciąż jeszcze zdarzają się takie aranżacje, tymczasem jest to zdecydowanie niewygodne. Blaty powinny być po obu stronach kuchenki;
- układu, w którym zlewozmywak i kuchenka znajdują się przy przeciwległych ścianach
Jest to niepraktyczne, niewygodne, a nawet niebezpieczne. Lepiej, aby przenoszenie garnka z palnika do zlewozmywaka odbywało się nad blatem;
- zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką.
Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw;
- zbyt dużych odległości między urządzeniami
Jeżeli są od siebie zbyt oddalone, codzienne gotowanie będzie się wiązało z dalekimi wędrówkami. Szkoda nóg. W bardzo dużych kuchniach dobrym rozwiązaniem jest ustawiona pośrodku wyspa albo tradycyjny stół.

i
Wybór sprzętu AGD do zabudowy kuchni
Sprzęt AGD tak się zmienia, że projektowanie kuchni stało się wyspecjalizowaną dziedziną. Zajmują się nią z powodzeniem firmy produkujące meble i sprzedające urządzenia. Skorzystanie z ich usług może być wygodne – decydujemy się na konkretne rozwiązanie i od razu wiemy, jak poprowadzić wszystkie instalacje.
W projektowaniu kuchni naprawdę warto zacząć od wyboru urządzeń. Kuchnie są przecież bardzo różnej wielkości i choć w większości projektów przyjmuje się standardowe wymiary, często odkrywamy, że w wielodzietnym lub po prostu gościnnym domu wygodniej będzie się żyło z kuchnią pięcio- lub sześciopalnikową.
Nowoczesne zlewozmywaki bardzo się różnią między sobą. Mogą być małe, jednokomorowe (zmywa zmywarka!), albo rozbudowane, z dużą powierzchnią do mycia i obróbki warzyw. Możemy wybrać optymalny, stosownie do tego, jakie zadania mu stawiamy.
Bardzo duża lodówka (np. lodówka side by side) z zamrażarką i wysoką szafą cargo może zastąpić spiżarnię.
Dobry plan kuchni musi uwzględniać również miejsce na segregację odpadków, gdyż zajmuje ono więcej miejsca niż jeden pojemnik na śmieci.
Kuchnia zaprojektowana w centrum domu
Wiele współczesnych projektów zostawia nierozstrzygnięty spór: kuchnia zamknięta czy otwarta. Inwestor może bowiem to pomieszczenie wydzielić lub połączyć z pokojem dziennym. Ważne, aby wybierając rozwiązanie, być konsekwentnym.
Tradycyjna kuchnia powinna być przestronnym miejscem rodzinnych posiłków. Nie należy więc zamykać jej, jeśli nie mieści się w niej stół. Modne wyspy kuchenne i półwyspy w wydzielonych kuchniach mają sens tylko wtedy, gdy są to bardzo duże pomieszczenia. Wtedy wyspa jest nowoczesną wersją tradycyjnego stołu, przy którym mogło pracować kilka osób.

i
WIDEO: Nowoczesna kuchnia Basi_KRK z forum MURATORA
Wyspa lub półwysep pomaga zamienić czynności kuchenne w towarzyskie, dlatego bardzo przydaje się w kuchni otwartej. Może się stać atrakcyjnym elementem wyznaczającym granicę kuchni i salonu. Oferuje wtedy dostępną z dwóch stron płaszczyznę pracy.
Najbardziej integrująco działa wyspa, na której są urządzenia, czyli płyta kuchenna i zlew. Takie rozwiązanie wymaga odpowiedniego przygotowania instalacji elektrycznej i wodnej. (Najłatwiej na wyspie instalować płytę elektryczną, z kuchnią gazową byłoby dużo kłopotów).
Przeczytaj też:
- Doprowadzenie instalacji do WYSPY kuchennej >>>
- Wygodna kuchnia - zainspiruj się wnętrzami domów z Kolekcji Muratora >>>
Decydując się na połączenie kuchni z salonem, pamiętajmy, że sensem tego rozwiązania nie jest ekspozycja niepozmywanych naczyń. Jeżeli siedzący w salonie domownicy widzą tylko plecy pracującej w kuchni osoby, to i tak mają z nią niewielki kontakt.
Kuchnia otwarta wymaga decyzji w sprawie posadzki – zmywalny gres nie zawsze jest chętnie stosowany w salonie, z kolei drewniana podłoga w kuchni jest narażona na zniszczenie. Trzeba wybrać materiał, który dobrze zniesie warunki użytkowania na całej powierzchni albo przemyśleć sposób połączenia dwóch rodzajów posadzek. Przypadkowa linia i zderzenie płytek układanych w karo z parkietem w jodełkę nie będzie eleganckie.
Jeszcze przed wykończeniem domu warto też zrealizować jeden z pomysłów na częściowe otwarcie lub zamknięcie kuchni. Może to być ścianka ażurowa, ścianka niepełnej wysokości lub murowany barek. Pamiętajmy, że montaż drzwi przesuwnych, elegancko chowających się w ścianie, wymaga wykonania otworu dwukrotnie szerszego niż docelowy.

i
Wymiary w projektowaniu kuchni, które trzeba znać
- Wygodna wysokość blatu – 15 cm poniżej zgiętego łokcia. Zwykle 90-100 cm
- Wysokość barku – 110-115 cm
- Szerokość blatu barowego – min. 30 cm
- Łączna długość blatów – min. 200 cm
Polecany artykuł: