Maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Mieszkanie w odcieniach natury

2019-09-16 10:55 Projekt: Sandra Białkowska, pracownia Dobry Układ
Mieszkanie Dobry Układ
Autor: Materiały prasowe OKK! W mieszkaniu dominują naturalne kolory przełamane kotrastowymi barwami

Przytulne mieszkanie zlokalizowane pod Koszalinem odzwierciedla poczucie bliskości i więzi z naturą. We wnętrzach dominuje neutralna kolorystka, przełamana kontrastami w postaci ciemnozielonej ściany, żółtego fotela i biało-czarnej podłogi w strefie kuchennej. Całość wyróżnia się naturalną oraz zmysłową atmosferą.

Rodzina, składająca się z mamy, dwójki dzieci i kota, szukała pomysłu na ciepłe w odbiorze wnętrze, ale z odrobiną szaleństwa. Właścicielka zgłosiła się do Sandry Białkowskiej i jej pracowni Dobry Układ tylko po projekt układu funkcjonalnego parteru, ale po rozpoczęciu współpracy całkowicie powierzyła swoje mieszkanie architektce.

Przestrzeń, która żyje

Głównymi założeniami do stworzenia projektu wnętrza było maksymalne wykorzystanie przestrzeni i stworzenie stylowego mariażu boho z odniesieniami do Skandynawii i eklektyzmu. Efektem tej współpracy jest przestrzeń która żyje, cieszy oko i zachwyca swoją różnorodnością.

Fotel
Autor: Materiały prasowe OKK! Wygodny fotel jest ozdobą salonu, jak i miejscem odpoczynku właścicielki mieszkania

Akcenty kolorystyczne i wszechobecne drewno

W salonie na tle zielonej ściany stanął pojemny biały regał i owalny stół jadalniany z różnokolorowymi krzesłami. Wisienką na torcie jest żółty fotel Forli marki Gala Collezione. Poza swoja funkcją wypoczynkową, pełni rolę dekoracyjną, ożywiając swoim kolorem całe wnętrze. Wygodny uszak jest niezastąpionym miejscem popołudniowego wypoczynku właścicielki. Tkanina na obicie została wybrana bardzo uważnie, zarówno jeśli chodzi o jej wygląd, fakturę, jak i parametry użytkowe.

Mieszkanie naturalne - pokój dziecięcy
Autor: Materiały prasowe OKK! Pomimo niewielkiego metrażu pokój dziecięcy mieści w sobie dużo miejsc do przechowywania

Sypialnia botaniczna

W jasnej sypialni króluje klimat boho z botanicznymi motywami i pięknymi drewnianymi przesuwanymi drzwiami. Przytulne drewno jest także bohaterem jednego z pokoi dziecięcych, w którym pomimo niewielkiego metrażu znalazło się mnóstwo miejsca do przechowywania.

Mieszkanie naturalne - kuchnia
Autor: Materiały prasowe OKK! Kuchnia została wykonana przez stolarza według projektu architektki

Siła kontrastów

Biała kuchnia z lakierowanymi frezowanymi frontami została wykonana przez stolarza według projektu architektki. Dla kontrastu i dodania przytulności zdecydowano się na cegłę na ścianie oraz drewniany blat kuchenny i obudowę z dębu Lancelot.

Mała łazienka mieści wannę i małą umywalkę z szafką. Główne miejsce do przechowywania to zabudowa nad stelażem wc, której fronty wykonano z luster optycznie powiększających przestrzeń.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE