Cegła, klepka w jodełkę na ścianie i sprytne schowki. Klimatyczne mieszkanie na Mokotowie

2019-11-27 13:08 Julia Wiśniewska, projekt: Pracownia Abu Wnętrza
Pracownia ABU Wnętrza, Grottgera
Autor: Łukasz Matczak, projekt: Pracownia Abu Wnętrza Inwestorom zależało na tym, żeby mieszkanie miało swój charakter i przyciągało potencjalnych najemców

Mieszkanie w kamienicy zlokalizowanej na warszawskim Mokotowie przeznaczone jest na cele inwestycyjne. Właściciele postawili na jakość i estetykę tak jakby sami mieli tam zamieszkać. - Od początku inwestorom zależało aby zrobić z niego wizualną perełkę - tłumaczy Anna Betley-Uchańska z Pracowni Abu Wnętrza.

Powierzchnia użytkowa to 48 m2. Mieszkanie było przeznaczone do generalnego remontu. Wymagana była konsultacja z konstruktorem, ponieważ projekt zakładał wyburzenie większości ścian. Usunięto posadzki, stare tynki ze ścian i sufitów. Nie zatynkowano tylko cegły w salonie – oczyszczono ją i zaimpregnowano. Zostały położone także nowe instalacje elektryczne i hydrauliczne. Remont trwał 7 miesięcy – najdłużej zajęły prace rozbiórkowe i instalacyjne.

Pracownia ABU Wnętrza, Grottgera
Autor: Łukasz Matczak, projekt: Pracownia Abu Wnętrza Oryginalna klepka w jodełkę znajduje się na ścianie w sypialni, jak i na podłodze
Pracownia ABU Wnętrza, Grottgera
Autor: Łukasz Matczak, projekt: Pracownia Abu Wnętrza Klepka wkomponowana w ścianę

Niepowtarzalny charakter: kolory i materiały

Inwestorom zależało na tym, żeby mieszkanie miało swój charakter i mogło przyciągnąć potencjalnych najemców. Zaprojektowano je nie w konkretnym stylu, choć można wyróżnić elementy skandynawskie – jak prosta biała kuchnia z dębowymi blatami oraz loftowe (okładziny betonopodobne, stal w dodatkach, czy czerwona cegła). Panel nad kuchennymi blatami oraz włączniki zrobione są ze stali, jak również kute elementy w niektórych meblach zaczerpnięte ze stylu loftowego.

Tak więc liczyły się kolory (czerń oraz grafit) i materiały. Postawiono na okładziny powiększające optycznie przestrzeń takie jak lustra i lakierowane płyty MDF. Zastosowano także drewno dębowe lekko spatynowane oraz wspomnianą już czerwoną cegłę.

Pracownia ABU Wnętrza, Grottgera
Autor: Łukasz Matczak, projekt: Pracownia Abu Wnętrza Zmieniono funkcję pomieszczeń, a część salonu można wydzielić na osobny pokój dzięki drzwiom przesuwnym

Zmiana funkcji pomieszczeń

Mieszkanie składa się z salonu z aneksem kuchennym, łazienki i sypialni. W sypialni ułożono oryginalną, starą dębową klepkę. Umieszczono ją także we fragmencie ściany nad łóżkiem! W pozostałych pomieszczeniach trzeba było zastosować posadzkę winylową ze względu na gęstożebrowe stropy. Taka posadzka jest elastyczna i odporna na wszelkie ruchy, a w przypadku tego mieszkania wizualnie nawiązuje do ciemnego betonu. Zabudowy oraz większość mebli wykonano na zamówienie, są też meble z Ikei. Korytarz wydzielony szafami dostępnymi z obydwu stron, z których można rozsunąć dodatkowe panele, ścianki i wydzielić dodatkowy pokój sypialny.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE