Studio na poddaszu. Białe, nietuzinkowe wnętrza, wyróżnione w konkursie Remont Roku 2018

2019-03-24 9:16 Projekt: Atelier Starzak Strebicki
Remont wnętrz - RR 2018
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2018

Poddasze domu jednorodzinnego zostało wyremontowane i zaadaptowane na studio. Zachowano przy tym drewnianą konstrukcję dachu oraz ceglaną podłogę. Zobacz efekt remontu, wyróżnionego w kategorii Wnętrza w konkursie Remont Roku 2018!

Strych w wielorodzinnym domu w dzielnicy Stary Grunwald w Poznaniu zaadaptowano na nowoczesne i funkcjonalne mieszkanie oraz studio do pracy.

Adaptacja poddasza domu na studio mieszkalne

Dom wybudowano w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Służył kilku pokoleniom, a ostatni mieszkańcy zapragnęli stworzyć na dotąd niezamieszkanym strychu studio. Zaangażowano pracownię architektoniczną i na przestrzeni lat 2016 - 2018 przeprowadzono remont i adaptację poddasza. Spora powierzchnia - 78 m2 - nie była jednak łatwa do wykorzystania ze względu na różne wysokości strychu (niektóre z pomieszczeń są niezwykle niskie). Także decyzja o zachowaniu pięknego, drewnianego stropu i podłogi podnosiła stopień trudności remontu. Postanowiono jednak mimo wszystko wykorzystać niebanalną różnorodność poddasza, zachowując elementy konstrukcji oraz niektóre części wykończenia. Podkreśliły one charakter planowanego studia. Rozpoczęto prace remontowe, polegające m.in. na odsłonięciu stropu i wyburzeniu ścianek

Jak wybrać okna dachowe? PORADNIK
VELUX

Autor: VELUX

Zbuduj piękne, komfortowe i pełne światła poddasze. Pobierz ekspercki poradnik i poznaj sposoby na dobrze zaprojektowane poddasze.

Dowiedz się:

- jak wybrać okna dachowe?

- na jakiej wysokości je zamontować?

- jaki system otwierania wybrać?

To tylko niektóre z pytań, na które pomożemy Ci odpowiedzieć!

Remont poddasza domu

Problematyczna wysokość strychu stanowiła wyzwanie dla Projektantów. Nie planowano podniesienia dachu i generalnej zmiany jego konstrukcji, dlatego dostosowano rozkład pomieszczeń do zastanych wymiarów. Podjęto też decyzję o utworzeniu otwartego układu mieszkania, co pozwala dowolnie komponować funkcjonalność studia w zależności od codziennych potrzeb użytkownika. Brak korytarzy pozwolił na zaoszczędzenia miejsca w środkowych, najwyższych punktach strychu. Rezygnacja z ścianek działowych wpłynęła także na poprawę doświetlenia wnętrz. Pomimo niewielkich rozmiarów okien, poddasze jest bardzo jasne.

W miejscach z niskim sufitem zorganizowano część sypialnianą, w wysokich partiach powstały kuchnia, jadalnia i miejsce do pracy, czyli przestrzenie wykorzystywane przez większość dnia. Wszystkie pokoje są wielofunkcyjne i z każdego pomieszczenia jest widok na resztę przestrzeni mieszkania. Charakterystyczne cegły na posadzce definiują część sypialnianą, zaś część przeznaczoną na aktywność życiową określają drewniane deski podłogowe. Dzięki lepszemu zorganizowaniu przestrzeni i adaptacji strychu, studio stało się lokalem w pełni funkcjonalnym i użytkowym.

Zdjęcia: Mateusz Bieniaszczyk

Sponsorzy konkursu Remont Roku 2018

Sponsorzy Remont Roku 2018
Autor: materiały sponsorów

Zobacz inne remonty domów i mieszań z konkursu Remont Roku

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE