Kuchnia wygodna i funkcjonalna. Poznaj podstawowe zasady urządzania kuchni

2021-03-11 10:17 Anna Wrońska
Kuchnia modna i wygodna
Autor: Mariusz Bykowski Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna i funkcjonalna, abyśmy mogli przez długie lata czerpać przyjemność z jej użytkowania

Kuchnia wygodna i funkcjonalna powinna być dopasowana do naszych potrzeb i stylu życia, abyśmy mogli przez długie lata czerpać przyjemność z jej użytkowania. Warto podczas urządzania wygodnej kuchni przestrzegać zasad, dzięki którym codzienne gotowanie będzie łatwe i przyjemne.

Ergonomia w kuchni - 5 stref roboczych 

W kuchni najważniejsza jest wygoda. Dawno już zauważono, że czynności kuchenne zaczynają się od lodówki, kontynuowane są przy blacie i zlewie, a kończą za płytą grzewczą. Uczenie mówiąc, jest to ciąg technologiczny (ciąg kuchenny), którego elementy spełniają różne funkcje: obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem), mycie i zmywanie (zlew), obróbka czysta (zlew-kuchenka), obróbka cieplna (kuchenka) i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki). Wszystkie te strefy muszą być zachowane nawet w małej kuchni. Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń oraz na zapewnieniu między nimi odpowiednio długiego odcinka blatu. Blat może przybierać kształt litery L, U, a czasami nawet G. Najłatwiej jest, gdy wszystkie strefy są połączone ciągłym blatem. Ale wygodna może też być kuchnia z dwoma równoległymi blatami lub z wyspą.

Funkcjonalna kuchnia, czyli trójkąt roboczy w kuchni

Jakie powinny być minimalne wymiary wygodnej kuchni 

Nawet w najmniejszej kuchni powinien się zmieścić ciąg kuchenny o długości 360 cm. Przyjmuje się przy tym, że długość wszystkich blatów nie powinna być mniejsza niż 200 cm.

Jest wiele możliwości spełnienia tych warunków w otwartym pomieszczeniu: zabudowa z kształcie litery L, w dwóch rzędach, z półwyspem lub wyspą. Minimalna szerokość kuchni zamkniętej to 180 cm. W takim pomieszczeniu można umieścić urządzenia przy jednej ścianie w kuchni i zachować odpowiedni odstęp od drugiej. Jest to rozwiązanie dopuszczalne, ale niezbyt wygodne. Kuchnia zamknięta z dwoma równoległymi rzędami szafek musi mieć minimum 240 cm szerokości. W pomieszczeniu tej szerokości można także ograniczyć się do jednej linii zabudowy, a przy drugiej ścianie ustawić stolik. Jednak dopiero szerokość 250-270 cm pozwala na wstawienie do kuchni wygodnego stołu dla czterech osób. Zwykle stosuje się przy tym zabudowę w kształcie litery L.

Orientacyjne wielkości różnych typów kuchni są następujące:

  • minimalna powierzchnia otwartego aneksu kuchennego – 5-6 m²;
  • minimalna powierzchnia kuchni zamkniętej – 8-9 m²;
  • powierzchnia kuchni zamkniętej ze stołem – 10-15 m²; 
  • powierzchnia kuchni zamkniętej z wyspą – 18 m² lub więcej – w zależności od funkcji wyspy.

Jak rozmieścić sprzęty AGD, żeby było wygodnie i funkcjonalnie

Ustawiając szafki i urządzenia w jednym rzędzie, warto zastosować wygodną kolejność: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Zlewozmywak powinien znaleźć się pośrodku, ponieważ łatwy dostęp do wody jest ważny zarówno podczas wstępnego przygotowywania produktów, jak i w trakcie gotowania. Urządzenia powinny być rozdzielone blatami. Minimalna długość blatów między lodówką a zlewozmywakiem oraz po obu stronach kuchenki to 40 cm. Jednak w każdej kuchni powinien się znaleźć blat roboczy o długości co najmniej 80 cm. Przy zabudowie jednorzędowej rozdziela on zwykle zlewozmywak i kuchenkę. Można go także umieścić między lodówką a zlewem.

Przeczytaj też:

Kuchnia modna i wygodna
Autor: Marcin Grabowiecki Ustawiając szafki i urządzenia w jednym rzędzie, warto zastosować wygodną kolejność: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Urządzenia powinny być rozdzielone blatami

Optymalne odległości między urządzeniami kuchennymi

Pamiętajmy, że kuchenka gazowa nie może być ustawiona w odległości mniejszej niż 50 cm od okna, a odległość zlewozmywaka od pionu kanalizacyjnego nie powinna przekraczać 3 m. Zlewozmywak sytuuje się często pod oknem w kuchni – wykonywane przy nim czynności uprzyjemnia dobre naturalne oświetlenie. Zmywarka powinna się znaleźć bezpośrednio przy nim. Aby korzystanie z urządzeń było wygodne, odległości pomiędzy nimi nie powinny być zbyt duże. Bez względu na sposób zabudowy (jedno­rzędowa, dwurzędowa, w kształcie litery L) odległość od zlewu do lodówki w linii prostej nie powinna przekraczać 210 cm, a od lodówki do kuchenki – 270 cm. Nic też nie może przeszkadzać w przejściu między nimi.

warto wiedzieć

Ważne jest, aby pomiędzy lodówką a zlewem oraz pomiędzy zlewem a kuchenką była płaszczyzna do pracy i odstawiania naczyń i potraw, a urządzenia nie były od siebie zbytnio oddalone.

Kuchnia modna i wygodna
Autor: Bernard Białorucki Prawidłowe rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń oraz na zapewnieniu między nimi odpowiednio długiego odcinka blatu. Blat może przybierać m.in. kształt litery L

Meble do wygodnej kuchni: jakie szafki wybrać?

Szafki stojące służą do przechowywania rzeczy większych i cięższych. Wiszące są wygodne, bo wszystko jest na wysokości ręki i oka. Możemy w nich jednak przechowywać tylko drobniejsze rzeczy. Jeżeli kuchnia nie jest zbyt mała, można ją urządzić, wykorzystując wyłącznie szafki stojące. Wtedy należy je wyposażyć w wysuwane szuflady i kosze (do zwykłych półek w głębokich szafkach sięga się na czworaka, co nie jest komfortowe). Na szczęście systemy wyposażenia szafek są tak rozwinięte, że można wygodnie z nich korzystać. Kłopotu nie ma nawet z szafkami narożnymi, bo można kupić nie tylko kosze, ale też tak zwany magic-box, czyli dwa kosze chowające się jeden za drugim.

Przeczytaj też:

Kitchen shelfie, czyli moda na stylowe półki w kuchni >>

Wysokie szafki stojące i urządzenia (szafki cargo, lodówkę z zamrażarką, piekarnik z mikrofalówką) zgrupujmy i umieśćmy we właściwym funkcjonalnie, ale nie nazbyt wyeksponowanym miejscu, aby nie zabierały nam przestrzeni i nie przytłaczały widoku. Można je wbudować we wnękę ścienną (co pozwala zgubić ich głębokość) lub obudować ściankami, oddzielając je od mniejszych w skali szafek.

Szafki kuchenne różnego rodzaju, mniejsze i większe, wyższe i niższe, różnie dzielą i wypełniają przestrzeń. Postarajmy się zbudować z nich prostą i estetyczną kompozycję. 

Kuchnia modna i wygodna
Autor: Maria Miklaszewska Jeżeli kuchnia nie jest zbyt mała, można ją urządzić, wykorzystując wyłącznie szafki stojące

Wygodna kuchnia: na jakiej wysokości zamontować blat kuchenny?

Za standardową wysokość przyjmuje się 85 cm. Ostatnio modne stało się jednak dostosowywanie wysokości blatu do wzrostu użytkowników, a także do rodzaju wykonywanej przy nim czynności. Jest to łatwe dzięki dostępności różnorodnych sprzętów oraz mebli kuchennych na regulowanych nóżkach. Badania wykazują, że jesteśmy coraz wyżsi, dlatego wielu producentów kuchni wprowadza nowe standardy. Przyjmuje się, że najwygodniejsza wysokość blatu roboczego dla osób wysokich to 90-100 cm. Blat idealnie dopasowany do wzrostu pracującej w kuchni osoby powinien być 15 cm poniżej jej zgiętego łokcia.

Przeczytaj też:

Blat w kuchni: wysokość, grubość, szerokość. Poprawna strefa robocza >>

Specjaliści twierdzą też, że uzyskamy wygodniejsze warunki pracy, jeżeli zlew będzie się znajdował kilka centymetrów wyżej, a płyta kuchenna – niżej od głównego blatu. Różnicując wysokość urządzeń, trzeba pamiętać, aby wraz z nimi obniżać również blaty – zapewni to wokół nich odpowiednią powierzchnię na odstawianie naczyń i produktów. Obniżanie tylko płyty grzewczej nie ma sensu. Trudność podnoszenia garnka przy każdym zdejmowaniu go z ognia znacznie przeważy nad korzyścią wygodnego mieszania gotujących się potraw.

Galeria zdjęć: pomysły na aranżację kuchni

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
ewelina
|

Ja teraz kiedy szukałam projketów kuchni to troszkę wsparłam sie tymi które sa na stronie glazury królewskiej.
Zdecydowanie gustuje w jasnych kolorkach.

Marta
|

Podoba mi się ta trzecia fotka z tym barkiem, jest prosta i klasyczna, ma ładne kolory i nie jest przeładowana. Moje własne projekty (pracuję już od 3 lat i głównie tworzę kuchnie i meble kuchenne w CAD Kuchnie) są utrzymane w podobnym stylu, bo zauważyłam, że klienci najbardziej się ku nich skłaniają. Często przychodząc mają własne konkretne pomysły i pewną wiedzę na temat tego jak podchodzić do projektowania kuchni (pewno dzięki dostępności tego typu informacji w sieci...).