Werbena cytrynowa - jak uprawiać i jak wykorzystywać werbenę cytrynową?

2023-06-28 12:50

Werbena cytrynowa (Aloysia citrodora) ma pewne walory dekoracyjne, ale jej głównym atutem jest intensywny aromat oraz właściwości lecznicze. Dlatego jest chętnie dodawana do deserów i napojów. W uprawie również nie sprawia większych problemów, chociaż nie można jej zaniedbać. Jak uprawiać i wykorzystywać werbenę cytrynową?

Spis treści

  1. Jak wygląda werbena cytrynowa?
  2. Podstawowe wymagania uprawowe werbeny cytrynowej
  3. Jak uprawiać werbenę cytrynową?
  4. Zastosowanie werbeny w ogrodzie
  5. Werbena w kuchni i domowej apteczce

Werbena cytrynowa (Aloysia citrodora) to krzew z rodziny werbenowatych (Verbenaceae) pochodzący z Ameryki Południowej. Do Europy trafiła w XVII wieku.

Jak wygląda werbena cytrynowa?

W ojczyźnie pochodzenia werbena cytrynowa osiąga kilka metrów wysokości, w Polsce zwykle nie przekracza 80 cm. Ma długie, lancetowate liście o intensywnym, cytrynowym zapachu. Kwiaty są drobne, zebrane w luźne kwiatostany osadzone na szczytach pędów. W Ameryce Południowej roślina zakwita późną jesienią. Werbenę cytrynową uprawia się w innych celach niż uzyskanie rośliny ozdobnej z kwiatów, więc dopuszczanie do kwitnienia jest wręcz niewskazane.

Podstawowe wymagania uprawowe werbeny cytrynowej

Werbena cytrynowa lubi słoneczne stanowisko, ale poradzi sobie także w częściowym zacienieniu. Optymalna dla wzrostu rośliny jest duża ilość światła rozproszonego. Należy unikać miejsc zacienionych. Preferuje gleby żyzne, gliniasto-piaszczyste, umiarkowanie wilgotne. Zaleca się uprawiać ją w miejscach zacisznych, osłoniętych od silnych wiatrów i przeciągu. Jest wrażliwa nawet na przymrozki, nie przetrwa polskich zim. Gubi liście już przy 0°C.

Przeczytaj też:

Jak uprawiać werbenę cytrynową?

Na potrzeby uprawy można kupić gotowe, w pełni uformowane sadzonki werbeny cytrynowej lub jej nasiona. Uprawa z nasion jest czasochłonna, ale sprawia więcej satysfakcji. Siew zaleca się wykonywać na przełomie lutego i marca. Nasiona wysiewa się do inspektu lub pojemników znajdujących się w pomieszczeniu. Wcześniej powinno się je namoczyć w wodzie przez około 12 godzin. Powinny mieć dobry dostęp do światła. Szybciej kiełkują w cieple. Gdy sadzonki mają po 3-4 liście, zaleca się je przepikować. Po kilku tygodniach warto je przyciąć, aby pobudzić krzewienie. Rośliny na miejsce stałe w ogrodzie (do gruntu) można wysadzać dopiero od drugiej połowy maja.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie werbeny cytrynowej, poza uszczykiwaniem pędów, jest regularne podlewanie. Nie wolno dopuszczać do przesuszenia bryły korzeniowej. Roślina w takich warunkach szybko przysycha. Co 2-3 tygodnie werbenę można dokarmiać nawozami wieloskładnikowymi. Dobre są również nawozy organiczne, np. humusowe. Roślinę można mocniej podcinać, aby utrzymać gęsty, atrakcyjny pokrój.

Werbenę uprawia się w cyklu jednorocznym lub wieloletnim. Przed nadejściem jesiennych przymrozków powinno się ją przenieść do chłodnego, jasnego pomieszczenia. Optymalna temperatura zimą oscyluje w granicach 3-8°C. Wiosną może ponownie wymagać przycięcia. Gatunek jest mało podatny na choroby i szkodniki.

Werbena cytrynowa
Autor: GettyImages Werbena cytrynowa to ciekawe urozmaicenie bardziej popularnych ziół i roślin leczniczych sadzonych w ogródku ziołowym

Zastosowanie werbeny w ogrodzie

Werbenę warto uprawiać w pojemnikach – może dekorować balkony, tarasy, elementy małej architektury lub drzwi wejściowe do domu. Dobrze prezentuje się w kompozycjach z ozdobnymi roślinami jednorocznymi, bylinami, a także trawami ozdobnymi. Nadaje im pewnej naturalności, a jednocześnie oryginalności.

Ze względu na przyjemny zapach werbenę cytrynową warto uprawiać blisko domu, okien i w często użytkowanej strefie rekreacyjnej. Ma dodatkową zaletę – odstrasza insekty.

warto wiedzieć
Werbena cytrynowa

Autor: GettyImages

Werbena w kuchni i domowej apteczce

Świeże i suszone liście werbeny wykorzystuje się do aromatyzowania herbaty i innych napojów. Ponadto jest cenionym dodatkiem do deserów, koktajli, sorbetów, dżemów i ciast. Tworzy ciekawe bukiety smakowe połączona z miętą. W małej ilości może być stosowana jako przyprawa, np. do dań z drobiu i ryżu. Werbena cytrynowa jest źródłem cennych związków aktywnie czynnych wpływających pozytywnie na organizm. Zawiera m.in. fenylopropanoid (w tym werbaskozyd), flawonoidy, polifenole i triterpenoidy. Za jej aromat odpowiadają składniki olejku eterycznego (citral, nerol i geraniol). W celach leczniczych rozdrobniony surowiec można zaparzać jak herbatę. Ma właściwości przeciwzapalne. Chroni organizm przed drobnoustrojami i wspiera układ nerwowy. Pomaga w prawidłowej przemianie materii i usuwaniu toksyn. Zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Łagodzi bóle głowy, nerwobóle i zwalcza stres. Liście na potrzeby kuchni i domowej apteczki można pozyskiwać na bieżąco lub zbiorów dokonuje się dwa razy do roku.

Przeczytaj też:

Zioła w ogrodzie - werbena cytrynowa

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity