Stewia – jak uprawiać stewię w ogrodzie. Stewia uprawa, właściwości, zastosowanie

2022-05-10 8:37
stewia
Autor: www.thinkstockphotos.com Liście stewii zbiera się jesienią (w październiku) -  wtedy roślina jest najsłodsza

Stewia to największy hit dietetyczny ostatnich lat. Stewia nie jest rośliną łatwą w uprawie, ale przy przestrzeganiu pewnych zasad, można cieszyć się zbiorami własnego naturalnego słodzika. Podpowiadamy jak uprawiać stewię w ogrodzie, jakie są jej właściwości i zastosowanie. Stewia uprawa.

Stewia (łac. Stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. To roślina wieloletnia, jednak w Polsce – ze względu na klimat – uprawia się ją sezonowo: od późnej wiosny do jesieni. W środowisku naturalnym zwykle osiąga 40–60 cm wysokości, w uprawie jednak może mieć nieco większe rozmiary. Stewia z wyglądu jest raczej niepozorna. Ma niewielkie, 3–5-centymetrowe liście i drobne, białe kwiaty.

Stewia to naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii, nie powoduje otyłości i może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę. To niektóre z powodów, dla których roślinę warto uprawiać we własnym ogrodzie.

Spis treści

  1. Stewia - wymagania uprawowe
  2. Uprawa stewii z nasion bądź z sadzonek
  3. Stewia - pielęgnacja roślin
  4. Właściwości stewii
  5. Zastosowanie stewii

Stewia - wymagania uprawowe

Stewię należy sadzić na stanowisku słonecznym i stosunkowo ciepłym – optymalna temperatura uprawy wynosi 15–16 st. C. Roślina preferuje podłoża piaszczyste, przepuszczalne, średnio zasobne w składniki pokarmowe, o odczynie od kwaśnego do obojętnego. W uprawie pojemnikowej należy stewii zapewnić solidny drenaż (np. z keramzytu), aby podczas podlewania nie dochodziło do zalegania wody i w konsekwencji gnicia korzeni. Roślina jest wrażliwa zarówno na zalewanie, jak i krótkotrwałe susze. Stewia nie znosi przymrozków, które szybko uszkadzają pędy.

Jak ochronić rośliny w ogrodzie przed wiosennymi przymrozkami? >>>

Uprawa stewii z nasion bądź z sadzonek

  • Uprawa stewii z nasion. Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu do skrzynek ustawionych w ogrzewanym pomieszczeniu (nie trzeba nasion przykrywać ziemią). W początkowym okresie kiełkowania stewia wymaga wysokiej temperatury (22–25 st. C) i dobrej wilgotności powietrza. Kiełki pojawiają się w ciągu dwóch tygodni. Później – w razie potrzeby – stewię można przerzedzać lub wysadzać do większych pojemników. Po około dwóch miesiącach sadzonki można posadzić na miejsce stałe.
  • Uprawa stewii z sadzonek. Zakupione gotowe sadzonki należy wysadzić do gruntu od drugiej połowy maja do końca czerwca. Zwykle sadzi się je w rozstawie 60-70 x 15-20 cm.

Stewia - pielęgnacja roślin

Z zabiegów pielęgnacyjnych najważniejsze jest regularne (ale niezbyt obfite) podlewanie oraz systematyczne odchwaszczanie. Co pewien czas warto uszczykiwać roślinę, aby się rozkrzewiła. Nie należy dopuszczać do rozwijania kwiatów – należy je regularnie usuwać. Dzięki temu liście będą bardziej wartościowe. Zbiory na suszenie najlepiej przeprowadzać jesienią (w październiku), wtedy stewia jest najsłodsza.

stewia
Autor: GettyImages Sadzonki stewii sadzi się do gruntu najwcześniej po 15 maja (gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków)

Właściwości stewii

Stewia jest z powodzeniem wykorzystywana jako słodzik, dzięki wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych. Związki te – dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską w 2011 roku – są blisko 300-krotnie słodsze od cukru. Co jest równie ważne, stewiozydy nie zawierają kalorii. Spożywanie stewii pobudza apetyt, działa regenerująco na trzustkę, zwalcza nadciśnienie i oczywiście pomaga w walce z cukrzycą. Stosowana natomiast w formie maseczek i okładów pozytywnie wpływa na zanikanie trądziku, zamykanie porów, gojenie się ran oraz dezynfekuje skórę.

Zastosowanie stewii

Stewię można spożywać w różnej formie: proszku, tabletek, suszonych lub świeżych liści. Pozyskując surowiec z własnej uprawy stewii, warto pamiętać, że najbardziej wartościowe są liście i kwiaty (korzenie nie zawierają dobroczynnych związków). Świeże liście stewii można dodawać do potraw, sałatek i napojów, sproszkowane zaś mogą posłużyć jako słodzik. Glikozydy stewiolowe nie ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze (do 180 st. C), dlatego roślinę można wykorzystywać także do słodzenia soków i konfitur oraz do pieczenia.

stewia
Autor: GettyImages Stewię można spożywać na przykład w postaci tabletek
Słodkie zioła - stewia i ziele azteków

Czy rozpoznajesz to zioło?

Pytanie 1 z 7
Te fioletowe kwiaty zawierające olejki eteryczne, które działają uspokajająco to:
Lawenda
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE