Stewia – jak uprawiać stewię w ogrodzie. STEWIA uprawa, właściwości, zastosowanie

2019-10-10 12:24 Michał Mazik

Stewia to największy hit dietetyczny ostatnich lat. Stewia nie jest rośliną łatwą w uprawie, ale przy przestrzeganiu pewnych zasad, można cieszyć się zbiorami własnego naturalnego słodzika. Podpowiadamy jak uprawiać stewię w ogrodzie, jakie są jej właściwości i zastosowanie. STEWIA uprawa.

Stewia (łac. Stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. To roślina wieloletnia, jednak w Polsce – ze względu na klimat – uprawia się ją sezonowo: od późnej wiosny do jesieni. W środowisku naturalnym zwykle osiąga 40–60 cm wysokości, w uprawie jednak może mieć nieco większe rozmiary. Stewia z wyglądu jest raczej niepozorna. Ma niewielkie, 3–5-centymetrowe liście i drobne, białe kwiaty.
Stewia to naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii, nie powoduje otyłości i może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę. To niektóre z powodów, dla których roślinę warto uprawiać we własnym ogrodzie.

>>Przeczytaj też: Stewia: gdzie kupić? Czy jest bezpieczną alternatywą dla cukru?

Uprawa stewii: wymagania

Stewię należy sadzić na stanowisku słonecznym i stosunkowo ciepłym – optymalna temperatura uprawy wynosi 15–16 st. C. Roślina preferuje podłoża piaszczyste, przepuszczalne, średnio zasobne w składniki pokarmowe, o odczynie od kwaśnego do obojętnego. W uprawie pojemnikowej należy stewii zapewnić solidny drenaż (np. z keramzytu), aby podczas podlewania nie dochodziło do zalegania wody i w konsekwencji gnicia korzeni. Roślina jest wrażliwa zarówno na zalewanie, jak i krótkotrwałe susze. Stewia nie znosi przymrozków, które szybko uszkadzają pędy.

Jak ochronić rośliny w ogrodzie przed wiosennymi przymrozkami? >>>

Uprawa stewii: z nasion bądź z sadzonek

  • Uprawa stewii z nasion. Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu do skrzynek ustawionych w ogrzewanym pomieszczeniu (nie trzeba nasion przykrywać ziemią). W początkowym okresie kiełkowania stewia wymaga wysokiej temperatury (22–25 st. C) i dobrej wilgotności powietrza. Kiełki pojawiają się w ciągu dwóch tygodni. Później – w razie potrzeby – stewię można przerzedzać lub wysadzać do większych pojemników. Po około dwóch miesiącach sadzonki można posadzić na miejsce stałe.
  • Uprawa stewii z sadzonek. Zakupione gotowe sadzonki należy wysadzić do gruntu od drugiej połowy maja do końca czerwca. Zwykle sadzi się je w rozstawie 60-70 x 15-20 cm.

Uprawa stewii: pielęgnacja roślin

Z zabiegów pielęgnacyjnych najważniejsze jest regularne (ale niezbyt obfite) podlewanie oraz systematyczne odchwaszczanie. Co pewien czas warto uszczykiwać roślinę, aby się rozkrzewiła. Nie należy dopuszczać do rozwijania kwiatów – należy je regularnie usuwać. Dzięki temu liście będą bardziej wartościowe. Zbiory na suszenie najlepiej przeprowadzać jesienią (w październiku), wtedy stewia jest najsłodsza.

>>Przeczytaj też: Stewia - co można nią słodzić?

stewia
Autor: GettyImages Sadzonki stewii sadzi się do gruntu najwcześniej po 15 maja (gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków)

Właściwości stewii

Stewia jest z powodzeniem wykorzystywana jako słodzik, dzięki wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych. Związki te – dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską w 2011 roku – są blisko 300-krotnie słodsze od cukru. Co jest równie ważne, stewiozydy nie zawierają kalorii. Spożywanie stewii pobudza apetyt, działa regenerująco na trzustkę, zwalcza nadciśnienie i oczywiście pomaga w walce z cukrzycą. Stosowana natomiast w formie maseczek i okładów pozytywnie wpływa na zanikanie trądziku, zamykanie porów, gojenie się ran oraz dezynfekuje skórę.

Zastosowanie stewii

Stewię można spożywać w różnej formie: proszku, tabletek, suszonych lub świeżych liści. Pozyskując surowiec z własnej uprawy stewii, warto pamiętać, że najbardziej wartościowe są liście i kwiaty (korzenie nie zawierają dobroczynnych związków). Świeże liście stewii można dodawać do potraw, sałatek i napojów, sproszkowane zaś mogą posłużyć jako słodzik. Glikozydy stewiolowe nie ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze (do 180 st. C), dlatego roślinę można wykorzystywać także do słodzenia soków i konfitur oraz do pieczenia.

stewia
Autor: GettyImages Stewię można spożywać na przykład w postaci tabletek
O autorze
Michał Mazik
Michał Mazik
Michał Mazik - absolwent ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Autor kilkunastu książek o tematyce ogrodniczej i zielarskiej, w tym „Ogród z pasją”, „Zioła w ogrodzie i w domu,”"Dary pszczół", "Przyroda Lublina". Współpracuje z mediami, producentami, zajmuje się zakładaniem ogrodów, prowadzi szkolenia branżowe, działa w marketingu. Praktykę zdobywał w Polsce (zakładanie i pielęgnacja ogrodów), Stanach Zjednoczonych (produkcja zieleni ozdobnej), Anglii (pielęgnacja farm malinowych i jeżynowych), Włoszech (sady jabłoniowe). Współpracował z holenderskimi firmami (tworzenie baz danych roślin, ogrodnicze technologie mobilne, konferencje branżowe). Należy do lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE