Uprawa rzodkiewki na balkonie. Jak uprawiać rzodkiewkę w pojemnikach?
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to jedno z najłatwiejszych w uprawie warzyw. Dzięki niewielkim wymaganiom i krótkiemu okresowi wegetacyjnemu daje dorodny i szybki plon. Uprawa na balkonie jest nieco trudniejsza niż w gruncie, ale jest możliwa. Jak uprawiać rzodkiewkę na balkonie?
Rzodkiewka to warzywo, które znakomicie nadaje się do uprawy pojemnikowej. Razem z sałatą, pomidorami, papryką czy ogórkami może tworzyć nasz domowy warzywnik na słonecznym balkonie czy tarasie.
W sklepach stacjonarnych i internetowych można dostać wiele różnych odmian rzodkiewki, różniących się kształtem, zabarwieniem skórki, odpornością na różne niekorzystne czynniki, a także smakiem. Interesujące propozycje to m.in. 'Zlata' o żółtej barwie skórki i ostrym smaku', całkowicie biała i łagodna 'Śnieżka' oraz fioletowa 'Malaga' o łagodnym smaku. Wybór jest oczywiście znacznie większy, warto stawiać zarówno na tradycyjne odmiany jak i eksperymentować. Przy wyborze odmian należy kierować się również ich wczesnością. Zwykle dają plon po 30-40 dniach od wysiewu.
Uprawa rzodkiewki w ogrodzie. RZODKIEWKA uprawa w gruncie: poradnik >>>
Rzodkiewkę uprawia się dla korzeni, warto jednak poszerzyć kulinarne horyzonty. Młode liście nadają się do sałatek, koktajli, a ponadto mogą być sporządzane jako pesto.
Uprawa rzodkiewki na balkonie - stanowisko, pojemnik, podłoże
Rzodkiewka ma niewielkie wymagania klimatyczne. Co się z tym wiąże, najlepiej siać ją wczesną wiosną i pod koniec lata (aby nie wybijała w pędy kwiatostanowe). Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju korzenia oscyluje w granicach 10-15°C. Warzywo znosi przymrozki (nawet do -5°C).
Najlepszy do uprawy rzodkiewki jest balkon słoneczny, ale roślina poradzi sobie także w lekkim zacienieniu. pamiętajmy jednak, że cień jest już nieodpowiedni, bowiem w takich warunkach rzodkiewka nie wytworzy dobrze rozwiniętej części jadalnej.
Kluczem w sukcesie uprawy na balkonie jest odpowiednio dobrany pojemnik. Nie może być zbyt płytki, 10 cm głębokości to minimum. Do uprawy rzodkiewki na balkonie można wykorzystać skrzynki lub donice. Pojemniki muszą koniecznie mieć otwory w dnie.
Podłoże dla rzodkiewki powinno być żyzne, ale jednocześnie przepuszczalne. Uniwersalną ziemię dla roślin doniczkowych należy przemieszać z piaskiem w proporcji (3:1, 4:1). Na samym dnie można usypać cienką warstwę drenażu (np. ze żwiru, drobnych kamieni, keramzytu).
Przeczytaj też: Jak przygotować ziemię pod uprawę warzyw? >>>
Autor: Gettyimages
Podlewanie to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny w balkonowej uprawie rzodkiewki
Uprawa rzodkiewka na balkonie - wysiew nasion
Tradycyjnie rzodkiewki sieje się w dwóch terminach:
- od marca do drugiej połowy maja,
- od połowy sierpnia do połowy września.
Prace można rozłożyć na raty, np. wysiewając rzodkiewkę kilkakrotnie co 1-2 tygodnie. Dzięki temu plonowanie będzie dłuższe i bardziej dopasowane do potrzeb.
Nasiona rzodkiewki sieje się na głębokość około 1 cm. Najlepszy jest siew punktowy. Rzodkiewce uprawianej na balkonie pozostawia się więcej miejsca niż przy uprawie w gruncie. Warto zachować przynajmniej 5-centymetrowe odstępy między warzywami. Odpowiednia głębokość pojemnika i przestrzeń to kluczowe czynniki, które wpływają na wytworzenie dobrego korzenia. W przeciwnym wypadku może dojść do niekorzystnej sytuacji – silnego rozwoju części nadziemnej na niekorzyść tej znajdującej się pod ziemią.
Rzodkiewki od razu wysiewa się na miejsce stałe. Uprawa z rozsady jest bardzo rzadko praktykowana i kłopotliwa. Łatwo można uszkodzić sadzonki przy przesadzaniu. Jeśli rośliny wyrosną zbyt gęsto, należy wykonać przerywkę.
Przerywanie roślin – dlaczego trzeba przerzedzać wschody warzyw? >>>
Podlewanie i nawożenie rzodkiewki uprawianej na balkonie
- Podlewanie rzodkiewki. Najważniejszy zabieg pielęgnacyjny w balkonowej uprawie rzodkiewki to nawadnianie rzodkiewki. Należy to robić regularnie, zwłaszcza na zadaszonym balkonie. Można używać wody po podmianie w akwarium oraz po gotowaniu warzyw (o ile nie używa się soli!). Podłoże w pojemniku powinno być stale umiarkowanie wilgotne. Nie może być natomiast mokre, gdyż prowadzi to do występowania chorób. Trzeba podlewać systematycznie, ale nie zalewać roślin. Nadmiar wody jest bardziej szkodliwy od krótkotrwałego niedoboru, choć tego też trzeba unikać, gdyż gdy wody jest za mało, korzenie stają się łykowate, mniej smaczne i zdeformowane.
- Nawożenie rzodkiewki. Jeśli używa się świeżej, żyznej ziemi, nawożenie nie jest potrzebne. Przy dużej frakcji piachu, rzodkiewkę można wspomóc 1-2 razy podczas wegetacji używając nawozu z małą ilością azotu. Optymalne są nawozy zawierające dużo mikroelementów.
W zasadzie na tym kończą się regularne zabiegi pielęgnacyjne. Sporadycznie należy usunąć chwasty, sprawdzić rzodkiewkę w poszukiwaniu oznak chorób i szkodników.
Rzodkiewka rzadko tworzy kompozycje z innymi warzywami. Jeśli jednak zdecydujemy się na warzywne aranżacje, pamiętajmy by nie uprawiać jej w jednym pojemniku z warzywami kapustnymi, ogórkiem i cebulą.
Rzodkiewka jest wdzięcznym warzywem do uprawy balkonowej (i ogólnie w pojemnikach). Dzięki niej nawet nie posiadając własnego ogrodu, można cieszyć się zdrowym i smacznym plonem.
Polecany artykuł: