Uprawa bananowca w doniczce w domu

2018-06-19 12:03 Katarzyna Józefowicz

Uprawa bananowca w doniczce jest możliwa. Zanim się jednak zdecydujemy na uprawę bananowca w domu, zastanówmy się, czy możemy zapewnić roślinie odpowiednio dużo miejsca - rozmiary bananowca są znaczne!

Owoce egzotyczne już na stałe zagościły na naszym rynku, znajdując wielu amatorów. Choć większość z nich pochodzi z odległych tropików i w naszym klimacie nie przetrwa w gruncie, niektóre można potraktować jako rośliny pokojowe i spróbować ich uprawy w doniczce. W ten sposób możemy uprawiać między innymi bananowca, który rodzi pyszne, zdrowe, słodkie owoce - banany.

>>Przeczytaj też: Owoce egzotyczne z domowej uprawy w doniczce

Uprawa bananowca - wygląd i wymagania rośliny

Bananowiec, a właściwie banan zwyczajny, to gatunek rośliny jednoliściennej należący do rodziny bananowatych (Musaceae), powszechnie uprawiany dla owoców. Roślina ma bardzo ładny pokrój. Przez cały rok jej największą ozdobą jest okazały, rozłożysty pióropusz wielkich liści, formujący się na szczycie krótkiego pędu i tworzący z czasem pseudołodygę, powstającą z dolnych części najstarszych, obumierających liści. Bananowiec uprawiany w domu w dobrych warunkach może nawet owocować.

Zanim jednak przyniesiemy bananowca do domu, powinniśmy bliżej poznać jej wymagania, bo może się okazać, że nie jesteśmy w stanie im sprostać. Największym problemem, z jakim przyjdzie nam się zmierzyć są rozmiary rośliny. W naturze bananowce dorastają nawet do 10 m wysokości, a ich ogromne, skórzaste liście mają nawet do 1,5-2 m długości!. Taki egzemplarz z pewnością nie zmieściłby się w żadnym mieszkaniu, a nawet w wielu oranżeriach. Dlatego do uprawy domowej najlepiej wybrać jeden z niższych gatunków, np. bananowca karłowego, który jednak także nie jest mały (dorasta do 2-3 m wysokości i tworzy bardzo duże liście), dlatego trzeba zapewnić jej dużo miejsca. Wprawdzie młoda sadzonka zmieści się na każdym parapecie, ale ponieważ szybko rośnie, w krótkim czasie osiągnie spore rozmiary, więc najbardziej odpowiednim pomieszczeniem do jej uprawy będzie duży, wysoki salon, okazała oranżeria lub ogród zimowy.

>>Przeczytaj też: Rośliny w ogrodzie zimowym. Jakie warunki zapewnić roślinom w oranżerii

Bananowca można uprawiać sezonowo w ogrodzie, wystawiając go wiosną (gdy minie już okres przymrozków) wraz z doniczką na zewnątrz i przynosząc z powrotem do pomieszczenia jesienią (przed nastaniem chłodów). W ogrodzie trzeba jednak znaleźć dla niego jasne, ale osłonięte przed ostrym, południowym słońcem oraz zaciszne stanowisko - bananowiec nie lubi silnego słońca ani dużego cienia, a jego kruche liście są bardzo wrażliwe na uszkodzenia, np. przez wiatr (uszkodzone łatwo pękają wzdłuż nerwu, więdną, żółkną i zasychają, osłabiając całą roślinę).

Uprawa bananowca - warunki uprawy

Jeśli chcemy doczekać się owoców, musimy zapewnić bananowcowi odpowiednie warunki uprawy. Przede wszystkim należy posadzić go w obszernej donicy o średnicy nawet 40-50 cm (dla starszych egzemplarzy) oraz w żyznej, próchniczej, przepuszczalnej ziemi z dodatkiem gliny lub w podłożu dla roślin egzotycznych. Latem roślina preferuje temperaturę 22-25 st. C, natomiast zimą niższe, dlatego jesienią należy umieścić ją w bardzo jasnym pomieszczeniu o temperaturze 17-19 st. C, gdzie będzie mogła przejść okres spoczynku.
W okresie wegetacji bananowiec powinien mieć też zapewnione stale lekko wilgotne podłoże (choć nie lubi zalewania), zimą jednak należy podlewać go bardziej umiarkowanie (nigdy jednak nie może mieć całkiem sucho). Bez względu na porę roku, bananowiec potrzebuje też bardzo dużo światła. Wprawdzie latem rośliny uprawiane za szkłem powinny być nieco cieniowane, gdyż ostre słońce może poparzyć ich liście, jednak zimą, gdy słońca jest niewiele, roślinie bardziej dokucza brak światła niż jego nadmiar.

Prawidłowo pielęgnowane bananowce po kilku latach uprawy (4-7) mogą zakwitnąć i wydać owoce. Co prawda dojrzewające w naszym klimacie banany (dojrzewanie może potrwać nawet kilka miesięcy) nigdy nie będą tak słodkie i aromatyczne, jak owoce pochodzące z tropików, ale także będą jadalne. Ich pojawianie się na roślinie da nam bardzo dużo satysfakcji, gdyż będzie oznaczać, że cały trud włożony w pielęgnację bananowca nie poszedł na marne. Kiedy już doczekamy się owoców i zerwiemy ich dojrzałe kiście, musimy liczyć się z tym, że główny pęd wkrótce obumrze. Nie znaczy to jednak, że roślina całkiem zakończy swój żywot, gdyż przed śmiercią zapewni sobie następców w postaci wyrastających z korzeni sadzonek. Kiedy główny pęd zaczyna zasychać, najlepiej go wyciąć, udostępniając w ten sposób przestrzeń do rozwoju młodym roślinom lub pobrać sadzonki i umieścić je w nowych doniczkach.

>>Przeczytaj też: Uprawa kawy w domu. Kawa: uprawa doniczkowa

Bananowiec
Autor: www.thinkstockphotos.com
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE