Jak uprawiać drzewko laurowe? Wawrzyn szlachetny w donicy w domu, na balkonie i tarasie

2018-04-06 15:25 Opracowanie: redakcja serwisu

Drzewko laurowe (czyli wawrzyn szlachetny) uprawiane w donicy może zdobić mieszkania, ale także balkony i tarasy. Można je także wystawiać na lato do ogrodu. Ważne, by na zimę przenieść je do pomieszczenia zabezpieczonego przed mrozem. Podpowiadamy, jak uprawiać drzewko laurowe.

Wawrzyn szlachetny – bo taka jest prawidłowa nazwa drzewka laurowego (łac. Laurus nobilis) - w naturze rośnie w krajach obszaru śródziemnomorskiego, ale uprawiany jest także w krajach spoza niego. W starożytnej Grecji i Rzymie wieńcami uplecionymi z ulistnionych gałązek wawrzynu dekorowano głowy zwycięzców igrzysk. Laur był symbolem chwały i mądrości. Dzisiaj liście drzewa laurowego używane są jako przyprawa kulinarna. Drzewka laurowe uprawiane są również jako rośliny ozdobne.
W Polsce wawrzyn szlachetny może być uprawiany jedynie jako roślina doniczkowa w domach, na balkonach lub tarasach. Na zewnątrz jednak może przebywać tylko od wiosny do jesieni, ponieważ choć znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0 st. C (nawet do -10 st. C), to dłuższe okresy mrozu są powodują jego zamieranie. Przed zimą drzewko laurowe należy przenieść do pomieszczenia zabezpieczonego przed mrozem.

Drzewko laurowe – opis rośliny

Wawrzyn szlachetny to zimozielony wieloletni krzew bądź drzewo, które w naturalnym środowisku osiąga do 8 m wysokości (uprawiany w pojemniku dorasta do około 1,5 m wysokości). Ma lancetowate, błyszczące, ostro zakończone, ciemnozielone liście długości do 10 cm i do 3 cm szerokości (odmiany różnią się wyglądem i kolorem liści). Zgniecione liście charakterystycznie pachną. W uprawie doniczkowej wawrzyn kwitnie rzadko.
W sprzedaży spotyka się laur najczęściej w postaci drzewka na niskim pniu z zaokrągloną, niewielką koroną.

Jak uprawiać drzewko laurowe

Do dobrego wzrostu drzewko laurowe potrzebuje stanowiska słonecznego i ciepłego, dobrze osłoniętego od wiatru. Ziemia do uprawy wawrzynu powinna być żyzna i przepuszczalna, można sadzić roślinę w gotowej uniwersalnej ziemi ogrodniczej dostępnej w sklepach. Doniczka, w której uprawiamy roślinę nie powinna być zbyt duża (laur lepiej rośnie w „przyciasnym” pojemniku).
Wiosną i latem roślinę należy podlewać umiarkowanie, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Jesienią nawadnianie należy ograniczyć (w ten sposób przygotowujemy roślinę do zimowego spoczynku).
Ponieważ laur potrzebuje dużej wilgotności powietrza, pożądanym zabiegiem pielęgnacyjnym jest codzienne zraszanie rośliny. W sezonie roślinę należy zasilać co około 14 dni nawozem wieloskładnikowym. Nawożenie należy zakończyć w połowie sierpnia. Zasychające liście należy systematycznie usuwać.
Roślinę przesadzamy co 2–3 lata. Możemy ją rozmnażać przez sadzonki pędowe, pobierane z rośliny matecznej wiosną i ukorzeniane w wilgotnym piasku pod przykryciem z folii perforowanej (ukorzeniane trwa nawet 3 miesiące).
Drzewko laurowe może być atakowane przez miseczniki lub tarczniki. Jeśli w celu zwalczania szkodników zastosujemy chemiczne środki ochrony roślin, liście laurowe nie nadają się do przygotowywania potraw.

Jak uprawiać drzewko laurowe – zimowanie

Jesienią (przed przymrozkami) drzewko laurowe należy przenieść do widnego pomieszczenia, w którym temperatura wynosi 4–10 st. C (jeśli temperatura w pomieszczeniu jest wyższa, trzeba je dość często wietrzyć, uważając jednak by rośliny nie narażać na oddziaływanie zimnych podmuchów powietrza). Pod koniec okresu przechowywania drzewko laurowe warto przyciąć (roślina dobrze znosi cięcie) ograniczając jego rozmiary, można mu nadać wtedy kulisty kształt. W okresie przechowywania rośliny nie nawozimy, a podlewanie ograniczamy do minimum.
Wiosną stopniowo zwiększamy częstotliwość podlewania, a gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków donicę z drzewkiem laurowym możemy wynieść na zewnątrz.

Drzewko laurowe – zastosowanie

Liście drzewka laurowego (świeże lub suszone) to popularna przyprawa dodawana do wielu potraw gotowanych i pieczonych - nadaje im szczególny smak. Liście zawierają m.in. substancje gorzkie i olejki eteryczne, ułatwiają trawienie i łagodzą wzdęcia. W ziołolecznictwie liście i jagody wawrzynu szlachetnego wykorzystuje się jako składnik kremów i maści na schorzenia reumatyczne.
Liście drzewka laurowego odstraszają szkodniki spożywcze.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE