Przetwory z jagód – soki, dżemy, konfitury z jagód, jagody mrożone
Autor: www.thinkstockphotos.com
Z czarnych jagód można zrobić pyszne konfitury
Przetwory z jagód - pyszne dżemy, soki czy konfitury - nie są trudne do przygotowania. Świeże jagody można też wykorzystać do ciast, drożdżówek, knedli czy pierogów. Jagody można też mrozić czy suszyć. Jakie przetwory można zrobić z czarnych jagód.
Owoce borówki czarnej nazywanej czarną jagodą lub czernicą, od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością, mimo iż w ogrodach często spotykane są ich bliskie kuzynki: borówki wysokie (borówki amerykańskie). Czarne jagody trudno jest uprawiać, dlatego z reguły zbiera się je w miejscach, gdzie występują naturalnie (obszary leśne).
Kiedy zbierać czarne jagody i co one zawierają
Owocowanie borówki czarnej trwa krótko (zwykle od końca czerwca do końca lipca), a owoce są niezbyt nietrwałe, dlatego po zbiorze należy wykorzystać jak najszybciej, przyrządzając z nich rozmaite desery, ciasta, dania obiadowe i przetwory. Czarne jagody nadają się do tego celu znakomicie, gdyż są nie tylko bardzo smaczne i atrakcyjne, ale też niezwykle wartościowe. W ich składzie znajdziemy nawet więcej cennych substancji odżywczych, niż w składzie owoców borówki wysokiej (m.in. cukry, kwasy organiczne, pektyny, taniny, polifenole, antocyjany, sole mineralne).
Co można zrobić z czarnych jagód
Czarne jagody to obok truskawek jedne z podstawowych owoców wykorzystywanych do przyrządzania słodkich bułek, ciast i deserów. Idealnie nadają się jako nadzienie do drożdżówek i muf finek, dekoracja serników na zimno oraz dodatek do lodów i kremów tortowych. Można z nich również przygotowywać smaczny koktajl mleczno-owocowy, a także pyszną zupę owocową, makaron z sosem jagodowym, knedle z jagodami oraz jagodowe pierogi, niezwykle popularne jako letnie dania obiadowe.
Przetwory z czarnych jagód
Czarne jagody to również znakomite owoce na przetwory, gdyż przyrządzone z nich konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki i nalewki, mają nie tylko piękny, głęboki kolor, ale też doskonały smak. Ponieważ jednak jagody z natury są raczej słodkie i zawierają mało kwasów, warto łączyć je z innymi, bardziej wyrazistymi owocami (np. czerwoną porzeczką).

Owoce czarnej borówki wykorzystuje się także do produkcji wina, które ma piękną barwę i oryginalny smak. Należy jednak pamiętać, że wino z samych jagód nie będzie zbyt trwałe, gdyż owoce posiadają mało kwasów, służących za naturalny konserwant. Dlatego też należy łączyć je z innymi, bardziej kwaśnymi owocami (np. z żurawiną, czerwoną porzeczką, wiśnią, jeżyną), które poprawią smak gotowego wyrobu i zapewnią mu większą trwałość.
Czarne jagody nadają się także do suszenia i mrożenia. Zimą można je wykorzystać do przyrządzania ciast i deserów oraz jako składnik owocowej herbatki (owoce suszone). Susz z borówek poza doskonałym smakiem posiada dodatkowo także cenne właściwości lecznicze i jest stosowany przy zaparciach, kłopotach trawiennych oraz jako suplement diety, wpływający na poprawę wzroku.