Przetwory z jagód – soki, dżemy, konfitury z jagód, jagody mrożone

2017-06-28 10:06

Przetwory z jagód - pyszne dżemy, soki czy konfitury - nie są trudne do przygotowania. Świeże jagody można też wykorzystać do ciast, drożdżówek, knedli  czy pierogów. Jagody można też mrozić czy suszyć. Jakie przetwory można zrobić z czarnych jagód.

Owoce borówki czarnej nazywanej czarną jagodą lub czernicą, od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością, mimo iż w ogrodach często spotykane są ich bliskie kuzynki: borówki wysokie (borówki amerykańskie). Czarne jagody trudno jest uprawiać, dlatego z reguły zbiera się je w miejscach, gdzie występują naturalnie (obszary leśne).

Kiedy zbierać czarne jagody i co one zawierają

Owocowanie borówki czarnej trwa krótko (zwykle od końca czerwca do końca lipca), a owoce są niezbyt nietrwałe, dlatego po zbiorze należy wykorzystać jak najszybciej, przyrządzając z nich rozmaite desery, ciasta, dania obiadowe i przetwory. Czarne jagody nadają się do tego celu znakomicie, gdyż są nie tylko bardzo smaczne i atrakcyjne, ale też niezwykle wartościowe. W ich składzie znajdziemy nawet więcej cennych substancji odżywczych, niż w składzie owoców borówki wysokiej (m.in. cukry, kwasy organiczne, pektyny, taniny, polifenole, antocyjany, sole mineralne).

>>Przeczytaj też: Owoce z własnego ogrodu. Krzewy owocowe w ogrodzie: porzeczki, agrest, maliny, borówki, jeżyny

Co można zrobić z czarnych jagód

Czarne jagody to obok truskawek jedne z podstawowych owoców wykorzystywanych do przyrządzania słodkich bułek, ciast i deserów. Idealnie nadają się jako nadzienie do drożdżówek i muf finek, dekoracja serników na zimno oraz dodatek do lodów i kremów tortowych. Można z nich również przygotowywać smaczny koktajl mleczno-owocowy, a także pyszną zupę owocową, makaron z sosem jagodowym, knedle z jagodami oraz jagodowe pierogi, niezwykle popularne jako letnie dania obiadowe.

Przetwory z czarnych jagód

Czarne jagody to również znakomite owoce na przetwory, gdyż przyrządzone z nich konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki i nalewki, mają nie tylko piękny, głęboki kolor, ale też doskonały smak. Ponieważ jednak jagody z natury są raczej słodkie i zawierają mało kwasów, warto łączyć je z innymi, bardziej wyrazistymi owocami (np. czerwoną porzeczką).

jagody
Autor: www.thinkstockphotos.com Czarne jagody zbiera się w lasach

Owoce czarnej borówki wykorzystuje się także do produkcji wina, które ma piękną barwę i oryginalny smak. Należy jednak pamiętać, że wino z samych jagód nie będzie zbyt trwałe, gdyż owoce posiadają mało kwasów, służących za naturalny konserwant. Dlatego też należy łączyć je z innymi, bardziej kwaśnymi owocami (np. z żurawiną, czerwoną porzeczką, wiśnią, jeżyną), które poprawią smak gotowego wyrobu i zapewnią mu większą trwałość.

Czarne jagody nadają się także do suszenia i mrożenia. Zimą można je wykorzystać do przyrządzania ciast i deserów oraz jako składnik owocowej herbatki (owoce suszone). Susz z borówek poza doskonałym smakiem posiada dodatkowo także cenne właściwości lecznicze i jest stosowany przy zaparciach, kłopotach trawiennych oraz jako suplement diety, wpływający na poprawę wzroku.

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE