Portulaka pospolita - jakie właściwości lecznicze i na co sie stosuje portulakę?

Portulaka pospolita, inaczej portulaka warzywna, to rosnący niemalże na całym świecie chwast, który wyglądem przypomina roszponkę. Ze względu na swoje walory smakowe i właściwości lecznicze znalazła zastosowanie w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie.
Portulakę można zbierać ze stanu naturalnego od czerwca do sierpnia lub uprawiać w ogródku ziołowym albo w doniczce na balkonie.
Portulaka pospolita - właściwości lecznicze i zastosowanie
Liście portulaki zawierają sok o lekkich właściwościach oczyszczających, witaminy (A i C) minerały (wapń, żelazo, sód i magnez), antyoksydanty oraz kwasy omega 3.Starożytni Egipcjanie pili napar z liści portulaki przy problemach z układem moczowym. Współcześnie portulakę pospolitą wykorzystuje się przy problemach z strony układu pokarmowego, gdyż wspomaga procesy trawienne i łagodzi objawy zgagi. Poza tym portulaka pospolita wspomaga proces gojenia się ran (zapobiega nadmiernemu bliznowaceniu), dzięki czemu wykorzystuje się ją przy trudno gojących się ranach.Ekstrakt z portulaki warzywnej wykorzystuje się także w kosmetyce, gdyż działa tonizująco, gojąco i antytoksycznie.
Portulaka pospolita w kuchni
W kuchni portulaka pospolita jest warzywem liściastym, które odznacza się lekko kwaskowo-słonym smakiem. Stanowi idealny dodatek do sałatek, past, twarożku itp. Liście przyrządza się jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Z kolei jej kwiatki są doskonałym zamiennikiem kaparów. Warto wiedzieć, że portulaka pospolita jest jednym z popularniejszych warzyw używanych w kuchni greckiej.