Czosnek słoniowy - kiedy sadzić? Czym się różni czosnek słoniowy od zwykłego? Ile kosztuje główka czosnku słoniowego?

2024-02-25 8:31

Czosnek słoniowy (czosnek wielkogłówkowy) charakteryzuje się o bardzo dużymi główkami i ząbkami, a także łagodniejszym smakiem i o wiele mniej intensywnym zapachem niż popularny czosnek pospolity. Podpowiadamy, kiedy sadzić i jak uprawiać czosnek słoniowy. Jaka jest cena główki czosnku słoniowego?

Spis treści

  1. Czy różni się czosnek słoniowy od zwykłego?
  2. Czosnek słoniowy do sadzenia - gdzie kupić? Ile kosztuje?
  3. Kiedy sadzi się czosnek słoniowy? 2 terminy
  4. Jak uprawiać czosnek słoniowy?
  5. Czosnek słoniowy - uprawa i zbiór
  6. Właściwości i zastosowanie czosnku słoniowego

Czosnek słoniowy jest jeszcze u nas mało znany. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jego jadalną częścią są główki, które wyglądają podobnie do główek czosnku pospolitego, ale są kilka razy większe - ważą nawet pół kilograma!

Czy różni się czosnek słoniowy od zwykłego?

Choć czosnek wielkogłówkowy wyglądem przypomina większą wersję czosnku pospolitego (Allium sativum), to z czysto botanicznego punktu widzenia, czosnek wielkogłówkowy (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) jest bliżej spokrewniony z porem (Allium porrum), przez co czasem określany jest jako dziki por. Jest bardzo popularny w USA, gdzie nazywa się go czosnkiem słoniowym (elephant garlic) ze względu na rozmiar główki i samych ząbków. I właśnie wielkość różni czosnek słoniowy od czosnku pospolitego – ząbki są kilkukrotnie większe, przez co sama główka złożona z kilku takich ząbków może ważyć od 200 do nawet 500 g. Zwykle ząbek czosnku słoniowego jest wielkości nawet całej główki czosnku pospolitego.

Czosnek słoniowy do sadzenia - gdzie kupić? Ile kosztuje?

Obecnie rzadko można spotkać czosnek słoniowy w sklepach z warzywami, za to częściej w sprzedaży internetowej. Zwykle jednak oferowane są głównie pojedyncze ząbki ważące około 50 g (w cenie nawet 10 zł za sztukę), rzadziej cała główka.

Kiedy sadzi się czosnek słoniowy? 2 terminy

Najczęściej czosnek słoniowy sadzi się w ogrodzie jesienią – od końca września do listopada, ale można także sadzić go wiosną (od połowy marca). Do gruntu sadzimy ząbki na głębokość około 2-3 wysokości ząbków lub tak, żeby ich wierzchołek był przykryty cienką warstwą gleby (przy sadzeniu wiosennym ząbki sadzimy nieco płycej). Jeśli sadzimy większą ilość roślin (np. w rzędzie), ząbki najlepiej umieścić w glebie w odpowiednim odstępie, np. w rozstawie 10-20 cm.

Po posadzeniu czosnku należy oczywiście obficie go podlać, a w czasie rozwoju i wzrostu nawadniamy już umiarkowanie - gdy ziemia wokół rośliny wyraźnie przeschnie (nie należy przelewać roślin, ponieważ nadmiar wilgoci powoduje gnicie).

Jak uprawiać czosnek słoniowy?

Dla czosnku słoniowego najlepiej przygotować podobne warunki, jak w przypadku uprawy innych warzyw cebulowych.

  • Czosnek słoniowy stanowisko. Najlepsze będzie miejsce w pełni nasłonecznione.
  • Czosnek słoniowy gleba. Powinna być dość żyzna, dobrze spulchniona, umiarkowanie wilgotna i dobrze odchwaszczona (zwykle odpowiednia jest przeciętna ogrodowa gleba). Należy jednak unikać uprawy czosnku słoniowego w glebie bardzo ciężkiej, zbitej i gliniastej, gdzie rośliny te słabo sobie radzą i kiepsko rosną. Warto w roku poprzedzającym uprawę (lub wiosną) zasilić glebę nawozem organicznym (kompostem lub obornikiem) i dobrze ją spulchnić (przekopać). To korzystne i zdrowe rozwiązanie, ponieważ dzięki temu czosnek nie będzie wymagał dodatkowego nawożenia później, w czasie wzrostu.

Przeczytaj też:

Czosnek słoniowy - uprawa i zbiór

Uprawa czosnku słoniowego z jesiennego sadzenia jest bardziej popularna, wydajna i częściej stosowana. Dzięki temu, przed nastaniem mrozów część nadziemna osiąga już kilka centymetrów wysokości, a wiosną roślina szybciej rozpoczyna wzrost, co wpływa też na szybsze zbiory.

Wiosną czosnek słoniowy rośnie dość szybko i - podobnie jak por - tworzy szerokie liście oraz pędy kwiatostanowe, które przy uprawie czosnku na spożycie lepiej usuwać, by jak najwięcej energii kierować do części podziemnej, czyli na budowanie główek.

W przypadku okazów sadzonych jesienią, wegetacja kończy się zwykle latem (w lipcu), a najlepiej wykopywać i zbierać główki w okresie, kiedy zżółkną liście (główki zebrane później mogą się rozpadać). Po wykopaniu roślin, część nadziemną (liście) obcinamy, a główki oczyszczamy z ziemi i zewnętrznych łusek, a następnie przesuszamy i przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu (czosnek może być przechowywany nawet kilka miesięcy).

Przeczytaj też:

Czosnek słoniowy
Autor: GettyImages Czosnek słoniowy

Właściwości i zastosowanie czosnku słoniowego

Wykorzystywane są głównie ząbki czosnku słoniowego, których smak jest delikatniejszy (słodkawy), a zapach o wiele mniej intensywny niż zwykłego czosnku. Dzięki temu, czosnek słoniowy stosowany jest częściej jako składnik sałatek, czy kanapek oraz do grillowania. Dodatkowo, duże ząbki czosnku słoniowego łatwo się obierają i nadają się także do spożycia bezpośredniego.

Można wykorzystywać także zielone liście czosnku słoniowego (podobnie, jak por) do sałatek, czy zup itp.

Zarówno liście, jak i ząbki zwierają witaminy (A, C i E), a także wiele składników mineralnych i substancji pożytecznych dla naszego zdrowia.

Oprócz zalet kulinarnych i właściwości spożywczych, czosnek słoniowy ma także walory dekoracyjne – z powodzeniem można traktować i stosować go, jako roślinę ozdobną (ładne pojedyncze, fioletowe, kuliste kwiatostany na długich pędach).

Przeczytaj też:

Czosnek - dlaczego warto go jeść?

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany