Jagoda Goji: dlaczego słabo owocuje? [Porada eksperta]
Moja 2-letnia jagoda Goji już w ubiegłym roku owocowała malutkimi owocami i miała ich zaledwie parę. W tym roku bardzo się rozrosła, niesamowicie kwitła, a trzmiele i inne owady odwiedzały ją nawet podczas deszczu. Miałam nadzieję na obfity plon, tymczasem teraz roślina zrzuciła prawie wszystkie liście, a na nagich gałązkach jest zaledwie kilka malutkich owoców. Jaka jest tego przyczyna? Czy to jest jakaś dzika odmiana, skoro w sklepie widziałam ususzone owoce Goji naprawdę duże, a moje są wielkości połowy zielonego groszku i jest ich tak mało.
Autor: GettyImages
Jagody Goji w smaku przypominają żurawinę
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Potocznie nazywany jagodą Goji krzew nosi nazwę kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum). Jest niewymagającą rośliną, która zadowala sie skromnymi warunkami i często używana jest jako roślina umacniająca skarpy. Nie lubi zbyt obfitego podlewania i najlepiej czuje się w raczej niezbyt wilgotnej i przewiewnej glebie. Być może w miejscu, w którym rośnie występuje (występował) nadmiar wilgoci, co może być przyczyną zrzucania liści i zawiązków owoców. Poza tym, mimo iż zapylenie odbywa się dzięki owadom, przy większej liczbie krzewów można liczyć na lepsze owocowanie. Kolcowój rośnie dość silnie, dlatego wymaga cięcia i formowania, co wpływa na lepsze plonowanie. Przez pierwsze dwa sezony krzewy przycina się wczesną wiosną, a w kolejnych latach po zbiorze owoców.
Inne porady tego eksperta