Jak przesadzić jagodę kamczacką? Radzi ekspert

Czy można przesadzić jagodę kamczacką? Jeśli tak, to kiedy i jak to zrobić? - pyta nasza czytelniczka.

Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Jak przesadzić jagodę kamczacką?

Oczywiście można przesadzić jagodę kamczacką i wczesna jesień jest na to dobrą porą. Trzeba tylko postarać się, aby wykopać rośliny z możliwie jak największą bryłą ziemi. Dzień wcześniej można obficie podlać ziemię wokół krzewu - bryła korzeniowa nie obsypie się tak bardzo podczas wykopywania roślin. Po przesadzeniu roślin już nie nawozimy w tym sezonie. Lepiej poczekać z tym do wiosny, kiedy rośliny rozpoczną wegetację.

Wymagania jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Można ja tez posadzić w miejscu lekko zacienionym. Urośnie prawie na każdej glebie, ale najlepsze jest podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5–6).

Podlewanie i nawożenie jagody kamczackiej

Krzewy jagody kamczackiej należy podlewać wiosną, gdy opady są niewielkie, a także podczas wzrostu zawiązków owoców oraz ich dojrzewaniu.Po posadzeniu, od momentu przyjęcia się roślin do końca czerwca można zasilić krzewy wieloskładnikowym nawozem mineralnym dla borówki wysokiej.

Przeczytaj też: Cięcie jagody kamczackiej - kiedy i jak to zrobić, by uzyskać obfite plony?

Owoce jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej dojrzewają już pod koniec maja (jako pierwsze w ogrodzie! To fioletowo-granatowe, wydłużone, pokryte woskowym nalotem jagody, które mają różny kształt w zależności od odmiany. Są soczyste, smaczne, ale raczej kwaśne niż słodkie, z lekko wyczuwalna goryczką. Jagoda kamczacka zaczyna owocować już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają nierównomiernie, dlatego należy je zbierać często, w miarę dojrzewania. Nadają się do mrożenia i na przetwory.

Owoce jagody kamczackiej są bardzo zdrowe – zawierają witaminy, są bogatym źródłem antocyjanów, flawonoidów i mikroelementów (żelaza, jodu, miedzi). Wzmacniają i oczyszczają organizm, działają antyseptycznie, poprawiają pracę układu krwionośnego, przeciwdziałają starzeniu.

Przeczytaj też: Jakie krzewy owocowe warto posadzić w ogrodzie? Poznaj najpopularniejsze!

Murator Google News

Inne porady tego eksperta

Murowane starcie
Narzędzia ogrodowe – spalinowe czy akumulatorowe? MUROWANE STARCIE
Murator Ogroduje #2: Borówki amerykańskie - jak mieć owocujące krzaki!