Spis treści

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Czy spady jabłek można wrzucać do kompostownika?
Zdecydowanie lepszą metodą będzie dodawanie jabłek do kompostownika. Z pewnością nie zaszkodzi to kompostowaniu. Pozostawianie ich pod drzewami na zimę rodzi ryzyko zimowania na nich zarodników grzybów (powodujących choroby) lub różnych form szkodników. Proponuję raczej zakopać te owoce - użyźni to glebę. Pamiętajmy jednak, aby kompostować jedynie te owoce, które nie mają oznak porażenia przez choroby - takie bowiem należy usunąć z ogrody, by nie stały się źródłem rozprzestrzeniania się chorób. Spady jabłek, które są zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie, można wykorzystać także na przetwory.
Przeczytaj też: Kompostownik przydomowy - co można kompostować? Co zrobić, by powstał pełnowartościowy kompost?
Gdzie w ogrodzie ustawić kompostownik?
Odpadki organiczne składujemy na kompostowniku, który najlepiej ustawić w lekko zacienionym, mało uczęszczanym miejscu w ogrodzie. Jest to element typowo praktyczny, który nigdy nie będzie posiadał walorów dekoracyjnych, wręcz przeciwnie. Dodatkowo rozkładana materia organiczna wydziela nieprzyjemny zapach. Można go osłabić – z pomogą różnych środków – jednak charakterystycznej woni nie da się całkowicie wyeliminować.
Przeczytaj też: Budowa kompostownika - przepisy, odległości od działki sąsiada - od czego zależą, czego nie wolno kompostować
Jak układać odpadki roślinne w kompostowniku?
W kompostowniku materiał umieszczamy warstwami. W miarę możliwości materiał powinien być różnorodny, najlepiej układać go tak, aby warstwy z dużą ilością azotu (wszystko, co zielone) przekładały się z warstwami „węglowymi” (zdrewniałe części roślin). Optymalna proporcja to 2:1. Najczęściej na dnie kompostownika układa się grubą 15-20-centymetrową warstwę z gałązek i pędów. Pełni funkcję drenującą. Kolejno układa się pryzmę pochłaniającą wymywane z górnych warstw składniki pokarmowe. Dobrym materiałem jest torf, słoma lub zeszłoroczny, przerobiony kompost. Dopiero później wykłada się mieszane warstwy z dostępnych resztek organicznych. Jeśli kompost jest zbyt jednorodny (np. składa się z samej trawy), może gnić i wydzielać przykry zapach.
Przeczytaj też jak przyspieszyć kompostowanie.
