Kiedy najlepiej podlewać warzywa? Oto kluczowe zasady nawadniania!

2024-07-23 12:10

Warzywa do dobrego plonowania potrzebują dużo wody. Dlatego uprawiając warzywa w ogrodzie musimy pamiętać o ich regularnym podlewaniu. Jak prawidłowo podlewać warzywa? O jakiej porze dnia najlepiej to robić? Podlewać rano, w ciągu dnia czy wieczorem?

Spis treści

  1. Kiedy warzywa potrzebują najwięcej wody?
  2. Jak często podlewać warzywa?
  3. Jak prawidłowo podlewać warzywa?
  4. O jakiej porze najlepiej podlewać warzywa?
  5. Podlewanie warzyw - podstawowe zasady

Jeśli chcemy cieszyć się dorodnymi plonami warzyw, konieczne jest ich systematyczne podlewanie. Ważna jest nie tylko ilość wody, ale również to, w jaki sposób dostarczymy ją roślinom i kiedy nawadniamy. Jak prawidłowo podlewać warzywa? Jak jest najlepsza pora na podlewanie warzyw?

Kiedy warzywa potrzebują najwięcej wody?

Największe zapotrzebowanie na wodę warzywa wykazują w okresie pojawiania się wschodów, wzrostu rozsady oraz intensywnego przyrostu części jadalnej (np. wzrostu i dojrzewania pomidorów czy papryki, zawiązywania główek kapusty).

Bardzo wrażliwe na niedobór wody są siewki (dopiero co wschodzące roślinki) - 1-2-dniowe przesuszenie gleby powoduje ich zamieranie i nic ich już nie może uratować. Aby siewki warzyw dobrze się rozwijały, należy zapewnić im stale umiarkowanie wilgotne podłoże (nie może ono być też zbyt mokre, bo to prowadzi do zagniwania siewek). Podlewając siewki trzeba robić to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić tych niewielkich roślinek.

Regularnego podlewania wymaga również rozsada warzyw. Te rośliny są już większe od siewek, dlatego zmiany, które powstaną wskutek kilkudniowego niedoboru wody, są jeszcze odwracalne - rośliny, które w wyniku przesuszenia utraciły turgor (oklapły i zwiędły), mogą go jeszcze odzyskać po dostarczeniu wody. Pielęgnacja rozsady polega m.in. na pilnowaniu tego, by do utraty turgoru nie doszło.

W okresie intensywnego przyrostu i dojrzewania części jadalnych rośliny potrzebują najwięcej wody - jej brak w tym czasie powoduje znaczne obniżenie plonu. Dodatkowo warzywa stają się twardsze, bardziej włókniste i gorzej smakują.

Jak często podlewać warzywa?

Warzywa powinny być podlewane systematycznie i odpowiednią dawką wody - tylko wtedy uzyskamy wysokie i smaczne plony. Warzywa należy podlewać tak często, by nie dopuścić do przesuszenia podłoża - jest to szczególnie ważne w upalne dni. Latem warzywa trzeba nawadniać codziennie, a te uprawiane pod osłonami i w pojemnikach niekiedy nawet dwukrotnie w ciągu dnia.

Jak prawidłowo podlewać warzywa?

Najbardziej efektywną i ekonomiczną metodą dostarczania warzywom wody jest zainstalowanie systemu nawadniania kropelkowego. Ten sposób jest najczęściej praktykowany w uprawach warzyw pod osłonami. Polega na tym, że woda dostarczana jest bezpośrednio w pobliże systemu korzeniowego każdej uprawianej rośliny (a to właśnie dzięki korzeniom pobierana jest przez roślinę woda), eliminując straty powstałe przy nawadnianiu przestrzeni, w której system korzeniowy nie rozrasta się.

Innym sposobem dostarczania wody jest podlewanie ręcznie za pomocą konewki albo węża ogrodowego z podłączonym zraszaczem lub pistoletem zraszającym. W tym przypadku pamiętajmy, by wodę kierować zawsze na podłoże, starając się unikać moczenia części nadziemnych warzyw (nadmiar wilgoci może objawić się wystąpieniem wielu groźnych chorób grzybowych, np. szarej pleśni).

Podlewanie warzyw
Autor: GettyImages Podlewając warzywa konewką starajmy się nie moczyć części nadziemnych warzyw

O jakiej porze najlepiej podlewać warzywa?

Warzywa uprawiane w ogrodzie należy podlewać rano lub wieczorem, nigdy w południe! W ten sposób oszczędzamy wodę, bowiem w godzinach porannych i wieczornych straty wody z powodu parowania są najmniejsze (wczesnym rankiem lub wieczorem gleba nie paruje tak mocno, jak w ciągu dnia) . Dodatkowo zmniejsza się ryzyko wystąpienia stresu fizjologicznego i poparzenia roślin.

Pamiętaj

Podlewanie warzyw - podstawowe zasady

  • Lepiej podlewać rzadziej, ale obficiej – tak, aby podłoże zostało zwilżone na głębokość 10-15 cm.
  • Podlewać należy małymi porcjami, żeby woda powoli wsiąkała w podłoże.
  • Lekkie przesuszenie gleby stymuluje rozrost korzeni roślin.
  • Należy unikać zraszania liści. Na pozostawionych na noc mokrych liściach mogą się szybko rozwinąć choroby grzybowe. Z kolei zraszanie liści wystawionych na słońce grozi ich poparzeniem.
  • Nie należy dopuszczać do zalegania wody w podłożu. Zalane korzenie roślin bardzo szybko gniją, a to powoduje zamieranie roślin.

Przeczytaj też:

#MuratorOgroduje: Sposoby na zdrowie rośliny kapustne

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita
Listen to "Okna - Plastikowe czy drewniane? MUROWANE STARCIE" on Spreaker.