Chcesz dobrze wypielić ogród? Zacznij jeszcze przed posadzeniem roślin

2024-05-14 7:50

Pielenie to zabieg mający na celu usunięcie chwastów z rabat, grządek warzywnych, trawnika i innych miejsc w ogrodzie, gdzie uprawiamy rośliny. Jak skutecznie pielić ogród? Jak pozbyć się chwastów z ogrodu?

Spis treści

  1. Dlaczego pielenie ogrodu jest konieczne?
  2. Pielenie zacznij przed posadzeniem roślin
  3. Ważne jest systematyczne pielenie ogrodu

Dlaczego pielenie ogrodu jest konieczne?

Pielenie, zwane tez plewieniem albo odchwaszczaniem, to zajęcie pracochłonne i zajmuje dużo czasu, a niekiedy nie przynosi zamierzonych rezultatów.

Chwasty łatwo opanowują ogród, podczas gdy uprawiane przez nas rośliny często marnie rosną i chorują, ponieważ chwasty to rośliny pochodzące z okolicy, bardzo dobrze przystosowane do siedliska, w którym żyją. Są ekspansywne – tworzą mocne korzenie, silne rozłogi albo rozsiewają się tysiącami nasion. Delikatne ogrodowe odmiany zwykle nie mają z nimi szans. Stąd konieczność systematycznego usuwania chwastów. Ze względów ekologicznych lepiej jednak nie używać herbicydów, bo zatruwają glebę i zmniejszają bioróżnorodność środowiska. Poza tym ich zastosowanie w ogrodzie powinno być ograniczone, ponieważ działają także na uprawiane rośliny.

#MuratorOgroduje: Rabaty na kartonach

Pielenie zacznij przed posadzeniem roślin

Odchwaszczanie trzeba zacząć jeszcze przed posadzeniem roślin ogrodowych. Właściwe przygotowanie ziemi pozwoli uniknąć zarastania chwastami świeżo założonych rabat, trawnika, ogródka ziołowego czy warzywnika. Najbardziej uciążliwe są chwasty wieloletnie takie jak perz właściwy, skrzyp polny, pokrzywa zwyczajna czy nawłoć pospolita.

W czasie przekopywania działki należy usunąć nawet małe fragmenty korzeni i rozłogów, bo mogą dać początek nowym roślinom. Jeżeli mamy więcej czasu, warto taką przekopaną ziemię zostawić w spokoju na dwa-trzy tygodnie. W tym czasie z przeoczonych i pozostawionych w glebie drobnych fragmentów wyrosną nowe chwasty, wykiełkują też nasiona, które są w ziemi. By się ich pozbyć, wystarczy wypielić teren.

Skutecznym, choć czasochłonnym sposobem jest przykrycie na kilka tygodni terenu pod planowany ogród grubą czarną folią (robi się to wiosną lub latem). Rozrośnięte chwasty wcześniej należy skosić. Podwyższona temperatura i brak światła pod okryciem zabiją większość roślin, sprawią też, że zaczną kiełkować liczne ukryte w ziemi nasiona, a siewki, które z nich wyrosną, szybko uschną.

Ważne jest systematyczne pielenie ogrodu

Odchwaszczanie trzeba powtarzać regularnie przez cały sezon wegetacyjny, począwszy od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Wykonuje się je, gdy gleba nie jest zbyt mokra. Szczególną uwagę należy zwracać na szybko rosnące chwasty w warzywniku. Zaniechanie pielenia może spowodować znaczne zmniejszenie lub utratę plonu, trudniejszy też będzie zbiór warzyw.

Chwasty najlepiej usuwać, gdy mają nie więcej niż kilka centymetrów wysokości. Ich korzenie nie są wtedy jeszcze długie i rozgałęzione, więc łatwiej je wyrwać bez uszkodzenia rosnących obok roślin ogrodowych. Poza tym w tej fazie wzrostu chwasty są zbyt małe, by konkurować z nimi o światło, wodę i składniki pokarmowe. Nieprzekraczalnym terminem odchwaszczania jest kwitnienie roślin – później, gdy dojrzeją i osypią się nasiona, walka z kiełkującymi siewkami będzie bardzo pracochłonna.

Niewielkie chwasty łatwo można wyrywać ręcznie (starając się usuwać je z korzeniami) lub motyką. Powinna być ostra, by podcinała je tuż pod powierzchnią gleby. Lepiej nie motyczkować głębiej niż na 1-3 cm, żeby nie wyciągać na powierzchnię nowych nasion chwastów. Duże rośliny z gęstą rozetą liści (babki, mniszek lekarski) czy z korzeniem palowym (oset) najlepiej wyrywać w całości, pomagając sobie nożem albo specjalnym narzędziem do odchwaszczania. Z kolei gatunki tworzące rozłogi (perz, pokrzywa) najlepiej usuwać widłami amerykańskimi, które umożliwiają dokładne wykopanie podziemnych części roślin.

Przeczytaj też:

Quiz ogrodniczy

Pytanie 1 z 10
1. Roślina mylnie nazywana mleczem, bujnie kwitnąca na żółto na trawnikach, to: