| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Urządzanie kuchni. Co zrobić, żeby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna?

Urządzanie kuchni. Co zrobić, żeby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna?

W kuchni gotujesz, pieczesz, robisz kanapki i zmywasz naczynia. Jako miejsce twojej pracy, kuchnia musi być więc ergonomiczna i funkcjonalna. Dlatego, tak ważny jest dobry projekt kuchni. Jedną z zasad, której warto się trzymać jest zasada trójkąta. Sprawdź, na czym ona polega.

Tradycyjny układ kuchni: trzy wierzchołki trójkąta

Przygotowywanie potraw wymaga pewnych działań wykonanych w określonej kolejności. Zazwyczaj najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem myjemy je, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika.

Taka kolejność czynności stała się dla projektantów podstawą do stworzenia zasady, która pozwala urządzić funkcjonalną kuchnię. Głosi ona, że wszystkie kuchenne prace powinny ułożyć się w tak zwany trójkąt roboczy. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Urządzanie kuchni w myśl tej zasady, pozwala na wygodne z niej korzystanie kilku osobom w tym samym czasie.

Między urządzeniami i blatami kuchennymi poruszamy się wielokrotnie podczas gotowania. Abyśmy nie przemierzali niepotrzebnych kilometrów, nie powinny być one zbyt oddalone od siebie. Zachowanie zasady trójkąta najlepiej sprawdza się w niewielkiej kuchni tradycyjnie urządzonej.

Zobacz film, jak zaprojektować wygodną i funkcjonalną kuchnię

Blaty kuchenne między wierzchołkami trójkąta

Krojenie, siekanie, zagniatanie ciasta, ucieranie, obieranie - to podstawowe czynności wykonywane na blatach kuchennych. Tradycyjnie uznawało się, że główny blat kuchenny o długości nie mniejszej niż 80 cm powinien znajdować się między kuchenką a zlewozmywakiem. We współczesnej kuchni często jednak zmienia on swoje miejsce.

Do robienia kanapek, sałatek i innych potraw przygotowywanych bez gotowania i pieczenia znacznie bardziej przydatny jest blat położony między zlewozmywakiem a lodówką. Ale blaty robocze służą również do innych celów: wypakowywania produktów, odstawiania gotowych potraw, odkładania naczyń, dlatego powinny znaleźć się obok każdego z urządzeń kuchennych.

W wielu kuchniach jako blaty kuchenne wykorzystuje się nieobecne do niedawna stoły, a także pomocnicze stoliki, często na kółkach.

Przeczytaj dodatkowo:
Aranżacja kuchni w stylu skandynawskim....

Skorzystaj z naszych wskazówek i dowiedz się, jak urządzić kuchnię zgodnie z założeniami stylu...

Mała kuchnia otwarta na salon. Pomysł na...

Mała, ciemna i zupełnie niefunkcjonalna kuchnia zupełnie zmieniła swoje oblicze. Po połączeniu kuchni z...

Kuchnia otwarta na salon powiększy przestrzeń do...

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na kuchnię otwartą, czy kuchnię zamkniętą powinna się ona znajdować w...

Cegła w kuchni. 10 pomysłów na wykończenie ściany...

Cegła sprawdzi się w aranżacji każdego wnętrza. Z powodzeniem można wykończyć nią ściany w kuchni urządzonej...

Doprowadzenie instalacji do wyspy kuchennej:...

Wyspa w kuchni to nie tylko element ozdobny. Jej montaż i usytuowanie powinny wspomagać funkcjonalność...

Dobre oprawy oświetleniowe do kuchni. Dlaczego...

Projektując kuchnię warto zadbać o dobrej jakości oprawy oświetleniowe. Kuchnia jest bowiem pomieszczeniem...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.