Szpinak - uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym
Szpinak to bardzo cenne i niskokaloryczne warzywo. Uprawa szpinaku nie jest trudna. Jak uprawiać szpinak w ogrodzie warzywnym? Terminy siewu nasion szpinaku i terminu zbioru szpinaku.
Szpinak (łac. Spinacia oleracea) to warzywo wytwarzające rozetę liści. Liście szpinaku zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku można także zamrozić.
Poznaj też: Szpinak malabarski - uprawa, pielęgnacja, zbiór, wykorzystanie >>>
Szpinak - uprawa
Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym. Uprawia się go w pierwszym lub drugim roku po oborniku (w pierwszym przypadku nie trzeba dodatkowo zasilać rośliny nawozami mineralnymi). Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne i zaciszne.
Szpinak to roślina długiego dnia – latem, gdy temperatura jest wyższa i jest mniej wilgoci, wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon.
Przeczytaj też: Warzywa na jesienne poplony: jakie warzywa wysiewać jesienią na poplon >>>
Autor: GettyImages
Szpinak
Szpinak - terminy siewu i zbioru szpinaku
Szpinak można wysiewać do gruntu w trzech terminach:
- 1 — w końcu marca lub na początku kwietnia na zbiór w końcu maja, początku czerwca,
- 2 — na początku sierpnia na zbiór jesienny w październiku i listopadzie,
- 3 — w końcu sierpnia lub początku września można wysiewać odmiany odporne na mróz przeznaczone na zbiór w kwietniu–maju następnego roku.
Na każdy termin zbioru należy wybrać odpowiednią odmianę szpinaku.
Szpinak wysiewa się w rzędach odległych od siebie co 20 cm, na głębokość około 2 cm. Gdy szpinak wysiany został zbyt gęsto, należy po wschodach go przerwać, zostawiając rośliny w odległości 5–10 cm.W czasie wzrostu szpinak należy systematycznie odchwaszczać i podlewać. Trzeba też spulchniać podłoże wokół roślin. Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu ścinając wykształcone rozety liści.
Przeczytaj też o uprawie innych warzyw liściowych
Rukola – modne warzywo. Jak uprawiać rukolę w ogrodzie >>>
Musztardowiec (Brassica juncea)- uprawa w domu i na balkonie >>>
Sałata w przydomowym ogrodzie warzywnym. Uprawa sałaty w ogrodzie >>>
Mizuna - uprawa w ogrodzie i na balkonie >>>
Łoboda ogrodowa – zapomniane warzywo wraca na polskie talerze >>>