Kiełki: jakie kiełki można hodować w domu. Walory zdrowotne kiełków

2021-01-21 13:20
Kiełki
Autor: GettyImages W domu możemy wyhodować kiełki różnych warzyw, na przykład lucerny, kapusty pekińskiej, czosnku, jarmużu, soczewicy czy rzodkiewki

Kiełki z powodzeniem można hodować w domu. Jakie kiełki można hodować w domu? Jakie walory zdrowotne mają kiełki?

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Kiełki otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin są wykorzystywane jako produkt spożywczy będąc znakomitym dodatkiem do różnych dań. Mają wartości odżywcze i urozmaicają naszą dietę. Gotowe kiełki z łatwością można kupić w sklepach. Warto jednak wyhodować kiełki samodzielnie w domu, bo zawierają one wtedy najwięcej wartościowych składników. No i mamy stały dostęp do świeżej żywności pełnej witamin.

Nowalijki - młode wiosenne warzywa. Uprawa nowalijek w domu i w ogrodzie >>>

Jakie kiełki można hodować w domu

  • Kiełki soi – mają orzechowy smak, znakomity dodatek do dań kuchni orientalnej (np. chińskiej). Hodowla kiełków soi: moczenie – 12 godzin, kiełkowanie – 3 dni, zbiór – gdy urosną do około 1 cm).
  • Kiełki rzodkiewki – mają ostry smak i zapach, Znakomite do sałatek i jako dodatek do twarogu, można też jeść na kanapkach. Hodowla kiełków rzodkiewki: moczenie – 4 godziny, kiełkowanie: 2–3 dni.

Uprawa rzodkiewki w ogrodzie. RZODKIEWKA uprawa w gruncie >>>

  • Kiełki brokuła – są pikantne w smaku, doskonałe jako dodatek do surówek oraz na kanapki. Hodowla kiełków brokuła: moczenie: 4–6 godzin, kiełkowanie: 4–6 dni.
  • Kiełki rzeżuchy – charakteryzują się ostrym smakiem i zapachem, doskonałe do sałatek, twarogu, potraw z warzyw i kanapek. Hodowla kiełków rzeżuchy: moczenie – 6 godzin, kiełkowanie – 2 dni.

Rzeżucha – wielkanocna dekoracja i cenne warzywo. Uprawa rzeżuchy w domu >>>

  • Kiełki lucerny – mają lekko cierpki smak z nutą orzechową, można je dodawać do potraw albo jeść na kanapkach. Hodowla kiełków lucerny: moczenie – 5 godzin, kiełkowanie: 5–7 dni.
  • Kiełki owsa – mają bardzo łagodny smak, doskonale smakują jako dodatek do sałatek, a także muesli i deserów. Hodowla kiełków owsa: moczenie – 4 godziny, kiełkowanie: 2–3 dni.
  • Kiełki fasoli mung – stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskie, można jeść na surowo lub duszone. Hodowla kiełków fasoli mung: moczenie: 10–12 godzien, kiełkowanie: 2–4 dni.
  • Kiełki słonecznika – charakteryzują się orzechowym smakiem. Znakomity dodatek do sałatek i na kanapki. Hodowla kiełków słonecznika: moczenie: 8–10 godzin, kiełkowanie: 2–3 dni.

Uprawa słonecznika w ogrodzie. Słoneczniki: rośliny ozdobne i pożyteczne >>>

Walory zdrowotne kiełków

Kiełki to źródło wielu witamin (witaminy z grupy B, witaminę C, D, E, K, PP ) oraz składników mineralnych (żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, lit, selen ) – spożywając kiełki uzupełniamy ich niedobór w organizmie.

  • Kiełki są niskokaloryczne, łatwostrawne i nie powodują wzdęć.
  • To doskonałe źródło białka, beta-karotenu, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Kiełki chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Dodatkowo regulują trawienie, bardzo dobrze oddziałują na cerę, włosy, paznokcie i zęby, wzmacniają kości.
Nowa moda, warzywa na balkonie

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają