Płyta gazowa dla każdego. Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty
Jeszcze niedawno były obowiązkowym sprzętem w naszych domach. Dziś konkurują z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi. Wygrywają z nimi kosztami - płyty gazowe są tańsze niż pozostałe, tania jest też ich eksploatacja. Sprawdźmy zatem jaka jest ich funkcjonalność.
Tam gdzie jest dostęp do sieci gazowej, wybór płyty zasilanej tym paliwem wydaje się oczywisty. Poza tym nie trzeba się uczyć nowego sposobu gotowania – działanie płyty gazowej jest proste, oraz kupować specjalnych garnków.
Gdy nie ma dostępu do sieci gazowej, płyta gazowa również może działać. Wówczas zasila się ją gazem z butli. Jeśli mamy taką sytuację, sprawdźmy, czy do wybranego modelu dołączone są dysze, by użytkowanie sprzętu stało się możliwe i bezpieczne. Jeżeli nie są, trzeba je dokupić. Problemem nie jest cena, nie należą bowiem do elementów drogich, tylko wygoda – nie podłączymy płyty, jeśli nie będzie miała dysz odpowiednich do rodzaju paliwa.
Niezależnie od tego, skąd czerpiemy gaz, płytę musi podłączyć uprawniony specjalista. Samodzielne podłączenie płyty grozi utratą gwarancji i spowodowaniem niebezpiecznej sytuacji we własnym domu.
Nowoczesne płyty gazowe wymagają także podłączenia do instalacji elektrycznej. Dzięki temu możliwe jest na przykład ich włączanie bez użycia zapałek.
Uwaga! Przed zakupem warto sprawdzić, czy w przypadku braku prądu będzie możliwe włącznie płyty gazowej przy użyciu zapałek lub zewnętrznej zapalarki.
Płyta gazowa - dopasuj wielkość
Standardowa płyta gazowa do zabudowy ma od 58 do 60 szerokości cm i zwykle 4 palniki, więc idealnie mieści się na blacie. Jeśli nie potrzebujemy tak dużej, można wybrać modele mniejsze, nawet 30 centymetrowe z dwoma palnikami. Jednak zanim dojdziemy do wniosku, że mała albo standardowa płyta gazowa w zupełności zaspokoją potrzeby, przeanalizujmy układ palników oraz sprawdźmy, gdzie i jak umieszczono pokrętła. Może się bowiem okazać, że nawet w dwuosobowym gospodarstwie domowym wygodniej będzie mieć większą płytę.
Palniki zwykle są układane w określonym porządku – od najmniejszego do największego, raczej w równych odstępach. Jednak nowoczesne palniki niewiele mają wspólnego z tymi, które znamy ze sprzętów starszej generacji i mogą zajmować więcej miejsca, tym samym wymuszając używanie nieco większych garnków. Jeśli więc wiemy, że będziemy jednocześnie gotować cały obiad (zupa, drugie danie i jeszcze coś), to może się okazać, że nie jesteśmy w stanie ustawić garnków o odpowiadającej nam pojemności, bo się nie zmieszczą. Powierzchnię użytkową płyty gazowej często ogranicza także lokalizacja palników – w płytach niezintegrowanych z piekarnikiem zawsze znajdują się na ich powierzchni, zwykle po prawej stronie albo na dole płyty i często na niewielkim podwyższeniu, by nie były zalewne, gdy coś wykipi. Miejsce „zabrane” na palniki zmniejsza dodatkowo powierzchnię płyty.
Największe płyty gazowe mogą mieć nawet 100 cm szerokości, 5-6 palników albo być zintegrowane z ceramicznym lub indukcyjnym polem grzewczym. Zwykle płyty mają kształt prostokąta, ale znajdziemy też kwadratowe, owalne i w kształcie nerki do montażu w narożniku.
Na jakiej wysokości okap nad płytą gazową?
- okapy w kształcie odwróconego T, teleskopowy, wyspowy i okap do zabudowy w szafce montowane na ścianie muszą wisieć na wysokości 70-75 cm od płyty gazowej;
- okap skośny montowany na ścianie wymaga mniejszej odległości od płyty gazowej. Wystarczy 40-50 cm;
- okap sufitowy wymaga zachowania aż 150 cm odległości od kuchenki gazowej.
Uwaga! Jeśli okap jest podłączony do kanału wentylacyjnego, w kuchni musi być czynny drugi kanał wentylacyjny zakończony kratką.
Płyta gazowa emaliowana czy szklana
Płyta gazowa może być emaliowana, wykończona stalą nierdzewną lub hartowanym szkłem. Najpopularniejsze są stalowe, bo dobrze się komponują w nowoczesnych kuchniach, tuż za nimi plasują się szklane, ponieważ są nowoczesne i ładne. Płyty gazowe emaliowane nieco się opatrzyły, a ponieważ zwykle są białe (jak zawsze bywało), sięgamy po nie rzadziej. Co prawda najłatwiej utrzymać je w czystości, ale jeśli emalia odpryśnie, na płycie gazowej pozostaje brzydki, nienaprawialny ślad.
Przeczytaj też:
Płyty gazowe wykończone stalą są atrakcyjne wizualnie i wytrzymałe, ale powinno się je czyścić preparatami przeznaczonymi do stali. Ponieważ zwykle mają błyszczącą powierzchnię, widać na nich ślady po wodzie, więc pedanci wycierają je do sucha po każdym umyciu. Jeszcze więcej kłopotów mogą przysparzać płyty gazowe szklane, ponieważ będzie na nich również widać nawet ślad po parze gotującej się wody i trudno sprawić, by mokra ścierka nie zostawiała na nich smug.
Może gaz na szkle
Dostępne są również płyty określane jako gaz na szkle. To płyty gazowe, w których palniki przykryte są taflą szkła i wyglądają jak ceramiczne lub indukcyjne. Taka konstrukcja umożliwia na przykład zastosowanie w płycie gazowej niektórych funkcji znanych z płyt elektrycznych, jak choćby przerwy w grzaniu, możliwość programowania, zwiększenia mocy i powiększenia pola grzewczego, wykrywania wysokiej temperatury w garnku i odcinania dopływu ciepła, utrzymywania określonej temperatury w naczyniu, automatycznym wyłączeniu po zagotowaniu wody (tak zwana funkcja czajnika). Rozwój nowoczesnych technologii sprzyja konstruowaniu dobrej jakości i bezpiecznych płyt gazowych, które mogą mieć wiele funkcji, które urzekły nas w płytach zasilanych energią elektryczną.
Sprawdź też:
- REMONT KUCHNI - jakie wykonać pracę, ile to kosztuje >>>
- Doprowadzenie instalacji do WYSPY kuchennej >>>
Jakie palniki i ruszt
Płyty gazowe najczęściej mają cztery palniki: dwa o średniej mocy, jeden mniejszy i jeden większy. Często jako piąty umieszczony centralnie pojawia się palnik typu WOK, który ma podwójną (lub potrójną) koronę i zapewnia znacznie silniejszy płomień. Najlepiej sprawdza się podczas przygotowywania potraw w głębokiej patelni WOK, ale sprawdza się też, gdy potrzebujemy silnego strumienia ciepła.
Palniki najczęściej rozmieszczone są w równych odległościach na planie kwadratu, ale mogą być też ułożone w niestandardowy sposób. Takie rozwiązanie stosuje się w płytach gazowych o kształcie innym niż standardowy prostokąt. Gdy decydujemy się na taką płytę, sprawdźmy dokładnie rozmieszczenie palników, by nie okazało się, że w warunkach domowych trudno w pełni wykorzystać ich możliwości.
Ruszt, na którym stawia się garnki może być żeliwny lub emaliowany. Pojedynczy, dzielony na dwie części albo dla każdego palnika oddzielny. Ruszt jednolity może sprawiać problemy podczas czyszczenia – nie umyjemy go w zmywarce, czasem nie mieści się też w zlewie. Łatwiej utrzymać w czystości ruszty emaliowane i mniejsze, bo można je myć w zmywarce (warto to sprawdzić w instrukcji obsługi, bo nie zawsze producenci polecają taki sposób mycia, dotyczy to zwłaszcza palników żeliwnych).
Ruszt żeliwny jest cięższy, więc też stabilniejszy i dłużej zostaje gorący, więc po skończonym gotowaniu trzeba uważać, by się nie poparzyć.
Z gazem nie ma żartów
Nowoczesne płyty gazowe są dobrze zabezpieczone przed tym, by niepowołane osoby ich nie włączały. Producenci stosują różne sposoby uruchamiania płyt gazowych, na przykład poprzez konieczność równoczesnego wciśnięcia zapalarki i pokrętła wybranego panika, przy czym trzeba je w określonym kierunku przekręcić i przytrzymać przez kilka sekund. Nie da się uruchomić płyty gazowej za pomocą jednej ręki, więc jej włączenie musi być świadome.
Jednym z najważniejszych jest zabezpieczenie przed niekontrolowanym wypływem gazu; gdy czujnik wykryje zgaśnięcie płomienia (na przykład poprzez zalanie), system automatycznie odcina dopływ gazu.
Ile kosztuje płyta gazowa?
Najprostsze modele czteropalnikowych płyt gazowych do zabudowy kosztują nieco ponad 300 zł. Cena najdroższych płyt gazowych sięga 3000 zł, a najczęściej kupowanych – od 600 do 1000 zł.
Polecany artykuł: