Kuchnia zewnętrzna na różną kieszeń. Kuchnia w ogrodzie, na tarasie, a może na dachu?

2024-06-24 13:20

Lokalizacje kuchni zewnętrznej bywają różne, ale kuchenne ambicje pozostają takie same. Nie tylko kulinarne, ale także towarzyskie. Bo kuchnia zewnętrzna, urządzona w ogrodzie czy na tarasie, równie dobrze służy podniebieniom, jak zacieśnianiu więzi podczas biesiadowania na świeżym powietrzu. Ile kosztuje kuchnia zewnętrzna? Jakie są możliwości? Sprawdzamy.

Spis treści

  1. Ile kosztuje urządzenie kuchni zewnętrznej?
  2. Polskie kuchnie zewnętrzne - luksusowe i popularne
  3. Design kuchenny z zagranicy
  4. Ekonomiczne kuchnie ogrodowe

Ile kosztuje urządzenie kuchni zewnętrznej?

Kuchnie zewnętrzne, jak wszystko, mogą spełniać program minimum albo maksimum. W pierwszym przypadku chodzi o zapewnienie wygodnego blatu roboczego i miejsca do przechowywania najpotrzebniejszych sprzętów. W drugim nie tylko o rozbudowane praktyczne walory kuchni, ale także estetyczne – takie, które mogą uczynić z kuchni urokliwe centrum ogrodowego/tarasowego życia. Te dwa programy – praktyczny i praktyczno-designerski – z reguły wyznaczają zakresy cenowe kuchni zewnętrznych.

Prosty zestaw zewnętrznych mebli modułowych ze zlewozmywakiem i grillem węglowym kupimy już za nieco ponad 3 tys. zł, podczas gdy w pełni wyposażony zewnętrzny ciąg kuchenny z wysokiej jakości materiałów, z płytą grzewczą, grillem, lodówką, zmywarką czy chłodziarką na wina to już wydatek przynajmniej 30 tys. zł.

Listę kuchni zewnętrznych dopełniają te designerskie, za które trzeba zapłacić nawet kilkaset tysięcy złotych. Przykładem jest tu kuchnia polskiej marki CANA – CANA Style Nova (zdjęcie obok) – finalistka, w 2023 r., renomowanego, najstarszego polskiego konkursu Dobry Wzór, przeprowadzanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego, promującego najlepiej zaprojektowane produkty i usługi dostępne na polskim rynku.

Polskie kuchnie zewnętrzne - luksusowe i popularne

Marzymy nie tylko o praktycznym miejscu do gotowania, ale także o atrakcyjnej przestrzeni, w której można miło spędzić czas na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny lub znajomych. – Często jest to cała strefa rekreacyjna. Zazwyczaj kuchni towarzyszą jadalnia, część wypoczynkowa z kanapami, a bardzo często inwestorzy chcą mieć też jacuzzi lub saunę – mówi Karolina Peliksza, właścicielka pracowni Green Design Architektura Krajobrazu.

Oczywiście w taki scenariusz najlepiej wpisują się piękne kuchnie. Z pewnością takie są kuchnie rodzimej, wymienionej już CANA, wyróżniające się nie tylko na rynku polskim, ale także europejskim. Zostały stworzone właśnie za sprawą marzenia założyciela i właściciela firmy – Jarosława Goraja o kuchni do własnego ogrodu. Zniechęcony poszukiwaniami w Polsce i Europie, postanowił sam zająć się realizacją projektu. Kuchnia na miarę marzeń powstała i zapoczątkowała narodziny firmy oferującej kuchnie zewnętrzne wysokiej jakości. Nazwa polskiej marki to nawiązanie do Kany Galilejskiej, gdzie – jak nam żartobliwie wyjaśniono – „odbyła się najlepsza impreza kulinarna w dziejach”. Kuchnie ogrodowe CANA są unikatowe – projektowane przez designerów, inżynierów i wykonywane przez doskonałych rzemieślników. To, co je wyróżnia na tle innych marek, to bogate wyposażenie i sposób montażu – są skręcane, a nie spawane.

Moduły umożliwiają tworzenie różnorodnych zestawień i dostosowywanie systemu do zmieniających się potrzeb. Kuchnie można nie tylko rozbudować z trzymodułowej, do przykładowo pięciomodułowej, ale także wymienić fronty i blat. Każdy może skonfigurować kuchnię na miarę własnych oczekiwań i dopasować ją do architektonicznego stylu domu oraz projektu ogrodu. Znajdziemy tu kuchnie wpisujące się zarówno w nowoczesną, jak i klasyczną stylistykę, a także komponujące się z rustykalnym klimatem. Jednym słowem – ponadczasowe.

Z jednej strony dobór materiałów odpowiada wysublimowanej estetyce, z drugiej – gwarantuje wyjątkową odporność na trudne warunki atmosferyczne. Zapewnia to zastosowanie wysokogatunkowej stali nierdzewnej, naturalnych spieków kwarcowych oraz wyselekcjonowanego drewna. Dodatkowo wyposażenie w wysokiej jakości sprzęt, przykładowo grill gazowy renomowanej włoskiej marki Fulgor Milano, sprawia, że kuchnie zewnętrze CANA są całoroczne. Warto zwrócić uwagę na precyzyjne wykonanie detali. Najlepiej posłużyć się przykładem – fronty kuchni z serii Nova są zrobione z drewna świerku z ręcznie wykonanej mozaiki drewnianej układanej w „jodełkę francuską”. Elementy przycięte pod kątem 45° tworzą zygzakowaty deseń, jednak zanim tak się stało, każdy z nich został starannie wyselekcjonowany, spełniając wyśrubowane normy jakości i przechodząc specjalną obróbkę, która uwypukliła fakturę drewnianych słojów. Dopełnieniem jest wykończenie boków, tyłu i blatu kuchni ciemnobrązowym spiekiem z widocznymi żyłami w kolorze miedzi.

O estetyce i jakości tych polskich kuchni świadczy choćby fakt, że na wpisanie ich w swoje projekty zdecydował się znany polski architekt Bogusław Barnaś, którego prace były wielokrotnie nagradzane w prestiżowych konkursach. Przykładowo w „Domu z Grotą”, który jako jedyny z Polski znalazł się w finale World Architecture Festival 2023 w Singapurze, kuchnia zewnętrzna jest umieszczona na zielonym dachu. CANA proponuje kuchnie na miarę różnych możliwości finansowych. Oprócz wspomnianej, nagrodzonej znakiem „Dobry Wzór” kuchni CANA Style Nova za 219 tys. zł, dostępne są znacznie tańsze modele kolekcji CANA Classic, lakierowane proszkowo na kolor wybrany przez klienta, spośród których najbardziej ekonomiczna jest wersja za 35 tys. zł z trzymodułową kuchnią CANA Classic, z grillem gazowym oneQ z rusztem i pokrywą oraz dodatkową płytą teppanyaki, ze zlewem ze stali nierdzewnej INOX, z baterią chowaną poniżej blatu (ze spieku ceramicznego) z butlą gazową w skrzynce ze sklejki szkutniczej.

Kolejnym atutem kuchni CANA jest to, że dostawa na terenie Polski i montaż są już wliczone w ich cenę. Jak mówią w firmie: „Kuchnię oddajemy «ready to cook» – jak ją podłączymy, to klient może już gotować”. Taka oferta nie jest standardem na rynku, dlatego przed podjęciem decyzji o kupnie kuchni, należy zawsze sprawdzić, jakie będą dodatkowe koszty.

O rosnącej popularności kuchni zewnętrznych świadczy fakt, że kolejne firmy decydują się na ich produkcję. Choćby rodzima firma MDM Investor – Sauna Spa Garden, która w tym roku zdecydowała się na poszerzenie swojej oferty właśnie o takie kuchnie – marka MDM Kitchen. Produkowane na Śląsku kuchnie mają prostą, oszczędną formę i funkcjonalne rozwiązania. Po zamknięciu kuchnia prezentuje się jak prostopadłościenny drewniany blok – obudowa została wykonana z modnych dziś cienkich lameli z termodrewna. Podniesienie frontowej klapy tworzy praktyczne zadaszenie przy kuchni. Kuchenne wnętrze jest monochromatyczne i estetyczne. Fronty wykonano z lakierowanej sklejki wodoodpornej, a blaty są kompaktowe. W standardowej zabudowie kuchennej o szerokości 350 cm jest grill gazowy, zlew z konglomeratu, podgrzewacz wody i bateria. Cena takiej kuchni w przedsprzedaży zaczyna się od 44 tys. zł. Dodatkowo kuchnię można wyposażyć w lodówkę do zabudowy, piec do pizzy i wędzarnię.

Design kuchenny z zagranicy

Kuchnie, które zwracają uwagę swoim designem, są oferowane przez włoską markę Abimis, która 40 lat temu jako pierwsza zaczęła projektować domowe kuchnie wzorowane na profesjonalnych urządzeniach i meblach gastronomicznych. To eleganckie trwałe zestawy ze stali nierdzewnej. Zewnętrzne kuchnie Abimis można bez obaw montować w pobliżu basenów lub nad morzem, bo wykonane są ze stali AISI 316 z dodatkiem molibdenu, która jest odporna na działanie chloru i zawartej w powietrzu soli. Grube, pozbawione spoin, stalowe blaty i niechłonące zabrudzeń ani zapachów pojemniki na żywność, ale i na śmieci, zapewniają maksimum higieny. Modułowe rozwiązania pozwalają dostosować zabudowę i wyposażenie do potrzeb użytkowników i dostępnej przestrzeni. Każda kuchnia jest robiona na zamówienie i w pełni wyposażona w urządzenia grzewcze czy chłodnicze. Przeniesione z kuchni profesjonalnych rozwiązania połączono z najlepszym włoskim designem – prostym, eleganckim i ponadczasowym. Industrialny sznyt tych kuchni współgra zarówno ze stylem nowoczesnym, jak i klasycznym. Jak powszechnie wiadomo, design jest kosztowny. Kuchnie Amibis są wyceniane indywidualnie. Z uzyskanych od producenta informacji wynika, że ceny zaczynają się od 7000 €.

Znaną firmą specjalizującą się w produkcji kuchni ogrodowych jest szwedzka firma Röshults. Luksusowa marka jest znana dzięki designowi sprawdzającemu się zarówno w nowoczesnych, jak i bardziej klasycznych konfiguracjach oraz elastyczności kuchni – modułowości, pozwalającej tworzyć dowolne zestawienia kuchenne – oraz trwałości wykorzystanych materiałów – głównie stali nierdzewnej z dodatkiem drewna tekowego. Dzięki temu wystawione na trudne warunki atmosferyczne kuchnie nie niszczą się.

Za luksusową kuchnię Röshults sześciomodułową z serii Kitchen Island (szerokości 307 cm i głębokości 77 cm), w całości wykonaną ze stali nierdzewnej 304L, malowaną proszkowo w technologii Akzo Nobel Powder Coating, odpornej na ekstremalne warunki atmosferyczne, wyposażoną w dwa grille gazowe, dwa moduły z blatem tekowym, szufladę oraz zlew trzeba zapłacić 236 959 zł. Ale już trzymodułowa kuchnia otwarta, o szerokości 150 cm i głębokości 50 cm, z charakterystycznym modułem z blatu tekowego, zlewem i kuchenką gazową, kosztuje 60 029 zł. Ważne jest to, że dystrybutor kuchni firma Eclectik (eclectic.pl) w cenie kuchni Röshults oferuje montaż i dostawę na terenie Polski. 

Interesująca jest także, odmienna od już wspomnianych modeli, stylistyka kuchni zewnętrznych duńskiej firmy Cane-line, która od ponad 30 lat projektuje i produkuje meble oraz dodatki ogrodowe.

Kuchnie zewnętrzne Cane-line mają postać gotowych, mniej lub bardziej rozbudowanych modułów meblowych (bez AGD). Korpusy wykonane są ze stali nierdzewnej lub aluminium i lakierowane, a blaty są ze stali nierdzewnej lub ceramiczne – opcje do wyboru. Całość uzupełniają elementy i akcesoria, między innymi pojemniki z odpornego na warunki atmosferyczne drewna tekowego, co dodaje kuchni ciepła i czyni ją mniej „laboratoryjną”. Stosunkowo lekka konstrukcja i modułowość kuchni zewnętrznych Cane-line sprawiają, że nadają się one zarówno na większy balkon, jak i do urządzenia w pełni funkcjonalnej kuchni w altanie. Bez problemu dobierzemy też dopasowane stylistycznie meble jadalniane i wypoczynkowe tej marki. Eleganckie, designerskie kuchnie bez AGD kosztują co najmniej 14 490 zł pojedynczy moduł szerokości 100 cm z dwoma półkami, albo dwa razy szerszy moduł z blatem i zlewem ze stali nierdzewnej – 29 230 zł. Spensen Home Colection (spensen.com) oferuje darmową dostawę tych kuchni.

Ekonomiczne kuchnie ogrodowe

Oczywiście na designerskie wzornictwo nie stać każdego, kto marzy o zewnętrznej kuchni. Osoby szukające ekonomicznego rozwiązania mogą zdecydować się choćby na proponowany przez firmę IKEA zestaw mebli zewnętrznych GRILLSKÄR ze zlewozmywakiem i grillem węglowym za 3385 zł. Są w nim dwie szafki i dwa regały, blat ze stali nierdzewnej, korpusy i fronty ze stali galwanizowanej pokrytej poliestrową powłoką proszkową. Innym rozwiązaniem może być przykładowo funkcjonalna kompaktowa kuchnia zewnętrzna OASIS™ Compact Prestige 500 kanadyjskiej firmy Napoleon, wykonana ze stali nierdzewnej, z grillem gazowym Prestige 500 z czterema palnikami i promiennikiem podczerwieni. Jest wyposażona w praktyczne szuflady, kosz na śmieci, zlewozmywak i szafkę na butlę gazową. Cena tego zestawu to 23 999 zł.

Uwaga! Do ceny kuchni należy doliczyć koszt przyłączy i nawierzchni. Można także pokusić się o indywidualne zaprojektowanie kuchni, przykładowo z murowaną konstrukcją.

– Nieraz inwestorzy chcą mieć taką letnią kuchnię jak u babci. Sama uważam, że kuchnie zewnętrzne to powrót do korzeni, prostoty i autentyczności, ponieważ kiedyś na wsiach nie gotowało się latem w domu. To, co wymagało rozpalenia w kuchni, przenoszono na zewnątrz. Widzę, że ten trend teraz wraca i inwestorzy chcą mieć takie miejsce w ogrodzie, gdzie można przenieść przygotowywanie przetworów. – mówi Karolina Peliksza, architektka krajobrazu i właścicielka pracowni Green Design Architektura Krajobrazu. Oczywiście projekt takiej kuchni będzie dostosowany do indywidualnych potrzeb zarówno funkcjonalnych, jak i estetycznych, a te mogą być bardzo różne.

– Popularnością cieszą się nie tylko kuchnie minimalistyczne, ale także w klimacie boho z białymi murkami i metalowymi frontami. Blaty zazwyczaj proponuję kamienne, bo są one na lata i dają różne możliwości kolorystyczne, podobnie spiek kwarcowy. Fronty, jeśli mają być drewniane, powinny być impregnowane – stwierdza projektantka kuchni zewnętrznych.

Warto przeczytać:

Letnia kuchnia w altanie. Jak zrobić kuchnię letnią w ogrodzie?

Kuchnia z jadalnią. Sekrety projektowania wygodnej kuchni

8 błędów w aranżacji kuchni: jak ich uniknąć podczas planowania przestrzeni kuchennej

Kuchnia wygodna i funkcjonalna. Poznaj podstawowe zasady urządzania kuchni

Murator 7/2024

Autor: archiwum serwisu

Więcej zdjęć kuchni i informacji o tym, jaką wybrać dla nich lokalizację i jak przygotować montaż znajdziesz w lipcowym wydaniu miesięcznika "Murator". Ponadto w numerze:

>Porównanie skuteczności i kosztów wentylacji mechanicznej z rekuperacją >Projekty domów piętrowych z rabatem >Wybór systemu i sposób montowania orynnowania ukrytego>Kiedy warto montować pompę ciepła w starym domu

Szkoła Budowania: Otoczenie Domu