Filtr do kuchni

2010-03-29 14:56

Zainstalowanie w kuchni urządzenia, które oczyszcza wodę z zanieczyszczeń i eliminuje chlor, jest ogromnym ułatwieniem, zwłaszcza dla mieszkańców miast, gdzie woda z kranu nie jest najsmaczniejsza.

Filtr do kuchni
Autor: Marcin Czechowicz

Optymalnym rozwiązaniem jest montaż zestawu filtrującego w szafce pod zlewozmywakiem. Zajmuje niewiele miejsca; podłącza się go do rury doprowadzającej zimną wodę do baterii. Jest wyposażony w niezależną wylewkę, mocowaną na blacie kuchennym. Składa się z dwu lub trzech połączonych szeregowo obudów z filtrami likwidującymi różne rodzaje zanieczyszczeń (chlor, żelazo, zanieczyszczenia mechaniczne). Żeby dowiedzieć się, jakiego rodzaju filtry zastosować, warto zrobić analizę składu wody w stacji Sanepidu. Jego wydajność jest wysoka – wynosi ok. 5000 l – wkład starczy więc na 10-12 miesięcy.              Drugie wyjście – to kupno filtra na kran. Jest on niewielki i raczej tani. Podłącza się go do wylewki baterii zlewozmywakowej. Wyposażony jest w wymienny wkład z węgla aktywowanego lub ceramiki, eliminujący chlor i inne związki chemiczne. Większość tego rodzaju filtrów ma dwupozycyjny przełącznik, umożliwiający korzystanie z wody przefiltrowanej lub niefiltrowanej (np. kiedy zmywamy naczynia).

Należy używać go tylko do oczyszczania zimnej wody, gdyż nie jest on odporny na działanie gorącej. Kupując filtr tego typu, należy pamiętać, że jego wydajność jest niewielka – tylko ok. 700 l. Dlatego trzeba wymieniać wkład mniej więcej co trzy miesiące.

Można też zaopatrzyć się w filtr dzbankowy, w dzbanku mieści do 3 l wody.