AGD na wyspie: jaki sprzęt sprawdzi się na wyspie kuchennej?

2012-06-19 13:46

Na wyspie kuchennej najczęściej umieszczamy zlewozmywak, płytę kuchenną oraz okap. Nowe modele tych urządzeń są nie tylko funkcjonalne, ale także efektowne. Można je dopasować zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i tradycyjnej

Wyspa kuchenna
Autor: Mebel Rust Gotowanie na płycie indukcyjnej skraca czas przygotowywania posiłków do niezbędnego minimum

Na wyspie można zamontować zwykłe urządzenia do zabudowy: płytę kuchenną, zlewozmywak, piekarnik. Jedynie stanowisko do gotowania wymaga kupna specjalnego okapu przeznaczonego do zamontowania do sufitu. Natomiast ze względu na szczególne wyeksponowanie kuchenna wyspa wymaga systematycznej dbałości o porządek. Dlatego zastosowane na niej urządzenia powinny być nie tylko efektowne, ale również łatwe do utrzymania w czystości.

Okap – kuchnia bez oparów

Okapy wyspowe montuje się do sufitu. Są to urządzenia zaawansowane technologicznie oraz wzorniczo. W przeciwieństwie do okapów przyściennych wyspowych nie trzeba dostosowywać do wnęki między wiszącymi szafkami kuchennymi.

Ważne wymiary. Urządzenia produkowane są w różnych szerokościach, poczynając od zaledwie 35 cm, a kończąc na 120 cm. Najbardziej popularne mają 60 lub 90 cm. Szerokość okapu nie powinna być mniejsza od szerokości płyty, szczególnie tej zasilanej gazem. Zawsze jednak może on być większy, np. nad płytą 60 cm możemy zamontować okap 90 cm. Gdy jest on większy niż kuchenka, łatwiej jest mu wyłapać wszystkie opary, nawet przy najsłabszym programie. Zazwyczaj ten sam model można kupić w dwóch wersjach różniących się szerokością, a często także wyposażeniem, np. liczbą filtrów.

Wydajna praca. Zadaniem okapu jest neutralizowanie zapachów i wyłapywanie unoszących się w powietrzu drobin tłuszczu. Aby dobrze spełniał swoje zadanie, powinien umożliwiać sześciokrotną wymianę lub przefiltrowanie całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny. Pozbywamy się wtedy oparów będących źródłem trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Okapy mogą mieć wydajność od 160 do 1000 m³/h – dopasowuje się ją do kubatury pomieszczenia. Producenci zazwyczaj informują o maksymalnej wydajności okapu – osobno dla pracy w trybie otwartym i zamkniętym. Warto jednak pamiętać, że im wyższa wydajność, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.

Płyta kuchenna

Na wyspie płytę wbudowuje się w blat. Jej wielkość i liczbę pól grzejnych dopasujmy do potrzeb rodziny, pamiętając, że na wyspie często gotuje kilka osób jednocześnie.

Gazowa na wyspie? Choć jest tańsza w eksploatacji od elektrycznej, ze względów instalacyjnych na wyspie stosuje się ją rzadko. Jej montaż nie jest jednak niemożliwy. Gaz można doprowadzić wentylowanym kanałem. Pamiętajmy, że podczas gotowania na gazie powstaje osad na sąsiadujących powierzchniach – to efekt wytrącania się substancji oleistych ze spalin gazu. Gdy wyspa jest na granicy kuchni i salonu, gotowanie na gazie utrudni utrzymanie obu wnętrz w czystości.

Nowoczesne płyty. Płyta ceramiczna i indukcyjna to najlepsze rozwiązania na wyspie. Są płaskie, efektowne i doskonale wyglądają w otwartej strefie dziennej. Gotuje się na nich krócej niż na gazowych. Łatwo utrzymać je w czystości, co ma znaczenie w wypadku otwartej przestrzeni. Na płycie ceramicznej są wyodrębnione pola grzejne – powierzchnia wokół nich jest chłodna, mamy więc pewność, że nikt się nie poparzy, a przy wyspie często krząta się więcej osób niż przy kuchence przyściennej. Pola mogą być standardowe – nagrzewają się po 15 minutach – lub szybkogrzejne – określoną temperaturę osiągają już po 8 sekundach.

Zlewozmywak

Pełni funkcję pomocniczą, czy też jest jedynym zlewozmywakiem we wnętrzu, może być jedno- lub dwukomorowy, z ociekaczem bądź bez. Jeżeli jest to jedyny zlewozmywak w kuchni, wybierzmy model o wielu funkcjach, który poza zmywaniem przejmie również rolę blatu roboczego, durszlaka, deski do krojenia, a nawet sprzętu ułatwiającego szybkie pozbywanie się odpadków.

Kształt i wielkość, – dobrane do potrzeb. Wymiary zlewozmywaka dobieramy w zależności od tego jaką powierzchnię przeznaczyliśmy na wyspę i co na niej zaplanowaliśmy. Standardowe szerokości zlewozmywaków wynoszą: 40, 45, 50, 60, 80 oraz 100 cm. Jego głębokość to zazwyczaj około 50 cm. Zlewozmywak może mieć więcej niż jedną komorę główną, a oprócz niej komory pomocnicze często wyposażone w odsączarkę służącą do odcedzania. Ułatwia ona zmywanie sztućców, owoców i warzyw. Najczęściej spotykane kombinacje komór to: 1, 1,5, 2 oraz 2,5 komory. Ważnymi elementami wyposażenia zlewu są: ociekacz i zawór z sitkiem. Do charakteru wyspy można też dobrać kształt zlewozmywaka. Najbardziej popularne są kwadratowe i prostokątne. Zwolenników mają także formy koła, owale, trapezy.

Materiał – praktyczny i efektowny. Materiał, z którego wykonano zlewozmywak na wyeksponowanej wyspie, musi „grać” z innymi elementami wystroju. Najpopularniejsze są zlewozmywaki chromoniklowe – odporne na uderzenia i ścieranie, wysokie temperatury oraz działanie środków czyszczących. Ich powierzchnia może być gładka, matowa (satynowana) albo o fakturze lnianej tkaniny. Na tej ostatniej nie widać zacieków, ale jest chropowata i przez to trudna do wyczyszczenia.