Wędzarnia z beczki. Jak zrobić prostą wędzarnię i mieć własne wędzonki

Wędzarnia z beczki
Autor: Mimar Wędzarnia z beczki

Jednym ze smakołyków na świątecznym stole są własnego wyrobu wędzonki. Podpowiadamy, jak zrobić wędzarnię z beczki.

Własna wędzarnia z beczki to najprostszy i tani sposób na uzyskanie domowych wędlin. Wędzenie jest jedną z najstarszych metod przygotowywania i konserwowania żywności. Wędzić można mięso, kiełbasy, ryby, sery. Żeby mieć własną wędzarnię, potrzebna jest metalowa beczka i kawałek metalowej rury, którą dym popłynie z paleniska do wędzarni. Prostą wędzarnię ustawiamy w ogrodzie, w takim miejscu, żeby dym nie przeszkadzał domownikom i sąsiadom.

Wędzarnia z beczki
Autor: Gettyimages Domowe wędzonki to wielki przysmak

Spis treści

  1. Jaka beczka do wędzenia
  2. Jak zbudować wędzarnię z beczki
  3. Jakie drewno do wędzarni
  4. Galeria: Budowa wędzarni z cegieł krok po kroku
  5. Jak wędzić na gorąco i na zimno
Jak rozpalić grill węglowy

Jaka beczka do wędzenia

Na wędzarnię wystarczy stara metalowa beczka – stalowa lub ocynkowana, ale niemalowana w środku. Może być nawet pordzewiała, ale musi być czysta - bez zanieczyszczeń chemicznych (resztek farb, bitumów, oleju), które w momencie podgrzania emitowałyby jakieś lotne związki. Beczkę i inne elementy potrzebne do zrobienia wędzarni kupimy za parę groszy na złomie. W sprzedaży są też gotowe nowe beczki na wędzarnię, z uchwytami do przenoszenia, pokrywą i poprzeczkami do zawieszania mięsa. Poprzeczki do zawieszenia mięsa lub serów mogą stanowić wąskie listwy drewniane albo metalowe pręty położone na wierzchu beczki. Można też w górnej części jej wnętrza przymocować po bokach listwy, na których oprze się zawieszki z produktami do wędzenia. Palenisko można kupić jako osobną komorę metalową z otworem na przewód dymowy. Można też je zrobić np. w starym zbiorniku hydroforowym na wodę.

Wędzarnia z beczki
Autor: sprzedajemy.pl Na wędzarnię nadaje się beczka stalowa lub ocynkowana, niemalowana w środku

Jak zbudować wędzarnię z beczki

Do wędzenia potrzebny jest dym, a nie ogień. W skład małej domowej wędzarni wchodzą:

  • beczka,
  • przewód dymowy
  • palenisko.

Pod taką konstrukcję trzeba zrobić mały wykop. Z jednej strony jest to okrąg o średnicy nieco mniejszej niż wymiar beczki, którą ustawiamy na jego skraju. Zagłębienie powinno pozwalać na wyprowadzenie tędy pod wędzarnię rury stanowiącej przewód dymowy. Dalej prowadzi się prosty rów o szerokości 30-40 cm i głębokości 20-30 cm. Rów powinien nieco opadać w dół w kierunku paleniska. Może być ono zagłębione na 30-40 cm, tak żeby ustawić w nim gotowe palenisko lub móc ułożyć szczapy drewna. W rowie układamy metalową rurę, która stanowi przewód dymowy i łączy palenisko z wędzarnią. Jeśli nie mamy rury, rów trzeba zamknąć od góry, nakrywając go blachą, deskami, a ich boki obsypać ziemią, żeby nie uchodził tędy dym. I wędzarnia z beczki gotowa!

Wędzarnia z beczki
Autor: wedzarnia.info Palenisko powinno być oddalone od beczki o mniej więcej 2 m – wędzi się dymem, a nie ogniem

Wędzarnia z beczki może być też konstrukcją naziemną, zwykle zespawaną na stałe. Beczkę ustawia się na podwyższeniu - nóżkach, bloczkach betonowych. W dolnej części jest do niej przyspawana rura metalowa, która z drugiej strony jest połączona z paleniskiem wykonanym z mniejszego metalowego zbiornika, np. hydroforowego zbiornika na wodę.

Jakie drewno do wędzarni

Do wędzenia używa się drewna liściastego. Najczęściej jest to olcha, brzoza lub buk. Bardzo chętnie wykorzystuje się drewno owocowe, np. gruszę, wiśnię, śliwkę, które daje bardzo aromatyczny dym. Niektóre wędliny pod koniec odymia się jeszcze jałowcem.

Przeczytaj też:

Jak zbudować wędzarnię z cegieł - instrukcja >>>

Galeria: Budowa wędzarni z cegieł krok po kroku

Jak wędzić na gorąco i na zimno

Oczywiście sposobów wędzenia jest tyle, ilu miłośników tej metody konserwowania. Generalna zasada wędzenia na gorąco może być określona następująco.

Rozpalamy ognisko i rozgrzewamy wędzarnię. Palimy suchym drewnem, żeby osiągnąć bardzo dużo żaru. Jednak nie można dopuścić, żeby w wędzarni pojawił się ogień. Gdy beczka jest nagrzana, zawieszamy w niej produkty do wędzenia.

Najpierw osuszamy mięso lub ryby gorącym dymem - bez przykrycia przez 40-60 minut w niezamkniętej wędzarni. Temperatura dymu to około 50oC.

Następnie można zacząć właściwe wędzenie w temperaturze 55-60oC. Teraz wędzarnię przykrywa się wiekiem, grubym kocem, kilkoma warstwami grubej tkaniny, tak żeby zatrzymać w niej gorący dym. Na żar dokłada się mokre drewno, żeby powstało dużo dymu. Długość wędzenia zależy od rodzaju mięsa, kiełbas lub sera, ich wielkości oraz tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Wędzenie może trwać 2-3 godziny, ale są miłośnicy powolnego procesu trwającego nawet 8-10 godzin. Po wędzeniu mięso i kiełbasy zwykle parzy się w gorącej wodzie.

Inną metodą obróbki jest wędzenie na zimno, które wykonuje się w znacznie niższej temperaturze – 20-30oC. Trwa ono wiele dni z przerwami. Codziennie rozpala się wędzarnię i wędzi 2-3 godziny.

Wędzarnia z beczki
Autor: Gettyimages Wędzarnia z beczki to prosta konstrukcja
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE