Wędzarnia domowa. Zrób to sam: budowa wędzarni krok po kroku

2019-01-07 12:27 Elżbieta Borkowska-Gorączko
Wędzarnia domowa
Autor: Piotr Gorączko Murowana wędzarnia z piecem chlebowym ustawiona pod zadaszeniem może stać się kameralnym miejscem wypoczynku całej rodziny

Domowa wędzarnia to marzenie wielu kucharzy amatorów. Podpowiadamy jak zbudować w własną wędzarnię. Taka budowla nie zajmuje dużo miejsca, a może z powodzeniem stać się ogrodowym centrum życia rodziny. Obejrzyj galerię zdjęć z instrukcją budowy wędzarni i przekonaj się, że warto spróbować.

W naszym cyklu zrób to sam pokazujemy jak zbudować samodzielnie domową wędzarnię w ogrodzie.  Wędzarnię z piecem chlebowym zbudowano w gospodarczej części działki, obok wiaty na drewno i w sąsiedztwie warzywnika. Piec chlebowy znajduje się nad paleniskiem wędzarni – korzyścią takiego rozwiązania jest oszczędność miejsca. Dym z paleniska kierowany jest rurą stalową do znajdującej się z boku komory wędzarniczej.

Wędzarnia – z czego zrobić

Wędzarnia została wykonana ze standardowych cegieł pełnych. Znajduje się pod zadaszoną wiatą, więc nie pada na nią deszcz. Jeżeli wędzarnia miałaby być zbudowana na otwartym terenie, lepiej użyć odpornych na zamakanie cegieł klinkierowych.


Wnętrze paleniska wędzarni zostało zbudowane z wytrzymałych na wysoką temperaturę elementów szamotowych. Do ich łączenia zastosowano klej ogniotrwały. Drzwi (rewizji, wędzarni i paleniska) oraz ruszt można kupić w składzie budowlanym albo zamówić u kowala.


Zrób to sam: jak zbudować wędzarnię krok po kroku

  • Budowa wędzarni: fundamenty i ściany

Budowa wędzarni domowej nie jest bardzo trudno. W miejscu pieca robimy zbrojoną płytę betonową. Na niej budujemy z bloczków betonowych fundament pod ściany pieca, komory wędzarni i palenisko. Na fundamencie umieszczamy izolację poziomą z folii lub papy, i rozpoczynamy murowanie ścian z cegieł. Na bieżąco czyścimy cegły z zaprawy i wyprowadzamy fugi. W ścianach, zgodnie z projektem wędzarni osadzamy futryny rewizji, paleniska i popielnika wędzarni.

Uwaga! Po każdym skończonym etapie budowy wędzarni mur osłaniamy folią, która ochroni go przed zamoknięciem.

  • Budowa wędzarni: komory paleniska i popielnika

Następnie przystępujemy do budowy komór paleniska wędzarni i popielnika. Wykonujemy je z cegieł szamotowych, łączonych klejem ogniotrwałym. Przestrzeń wokół komór wypełniamy mieszaniną kruszywa i zagęszczamy.

Potem osadzamy stalową rurę zaizolowaną termicznie, którą będzie doprowadzany dym do komory wędzarni. Podczas mocowania rury należy pamiętać, żeby nie leżała płasko, ale była skierowana lekko ku górze w stronę wylotu. Takie jej umieszczenie zapewni lepszy przepływ dymu. 
Rurę oraz palenisko wędzarni izolujemy termicznie wełną mineralną z folią aluminiową zbrojoną jednostronnie siatką.

Zobacz także:

Kolejnym etapem jest budowa komory wędzarni. W jej wnętrzu, w trakcie murowania, umieszczamy na różnej wysokości kątowniki – podpory pod kije lub pręty do zawieszania wędzonej żywności.

  • Budowa wędzarni: komin

Na koniec budujemy komin wędzarni. Umieszczamy w nim szyber, a wyżej zostawiamy otwór do podłączenia żaroodpornej rury kominowej odprowadzającej dym.

Projekt i budowa wędzarni: galeria zdjęć

Zobacz także:

Wędzarnia – jakie drewno do wędzenia

Do wędzenia najlepsze jest drewno drzew liściastych. Gatunki iglaste mniej się nadają. Ich drewno zawiera dużo żywicy, która – spalając się – może powodować gorzkawy smak wędzonej żywności.

Bardzo dobre jest drewno gatunków owocowych. Jego dym jest aromatyczny i delikatny, szczególnie polecany do drobiu. Odpowiednie do wędzenia jest też drewno olchy (tworzy słodkawy dym i nadaje wędzonkom piękny ciemnozłoty kolor), buka, klonu i brzozy.


Zobacz także:

Drewno do wędzenia musi być suche (wilgotne daje tak zwany kwaśny dym, który psuje smak potraw), zdrowe (bez śladów pleśni, sinizn czy oznak żerowania szkodników) oraz okorowane.

Polecamy także:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE