Seler korzeniowy - uprawa w ogrodzie. Jak uprawiać seler w ogrodzie warzywnym?

2023-04-27 12:08

Seler zwyczajny to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach. Podpowiadamy jak uprawiać seler korzeniowy w warzywniku. Uprawa selera w ogrodzie warzywnym.

Spis treści

  1. Stanowisko i podłoże do uprawy selera
  2. Po jakich warzywach uprawiać seler?
  3. Jak uprawiać seler korzeniowy?
  4. Zbiory korzenia selera
  5. Kiedy i jak sadzić selery do gruntu?

Seler zwyczajny (łac. Apium graveolens) to popularne warzywo uprawiane w ogrodach przydomowych. Jadalny jest spichrzowy, bulwiasty korzeń selera oraz nać (pierzaste liście, z ząbkowanymi krawędziami wyrastające na długich, nagich łodygach). Seler zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP, E i C oraz aminokwasy.

Stanowisko i podłoże do uprawy selera

Seler najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę. Nie powinno się go uprawiać na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia. Do uprawy selera najlepiej wybrać miejsce nasłonecznione.

Po jakich warzywach uprawiać seler?

Nie należy uprawiać selera w tym samym miejscu po sobie oraz po następujących warzywach: pietruszka, marchew, cebula, por, koper.

Jak uprawiać seler korzeniowy?

Na glebach uboższych seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach zasobniejszych – w drugim roku po oborniku.

Seler ma wysokie potrzeby wodne. Gdy jest sucho należy co kilka dni podlewać rośliny, a w okresie wzrostu i rozwoju korzenia (sierpień-wrzesień) konieczne jest codziennie nawadnianie.

Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół roślin.

W miarę wzrostu selera można obrywać i użytkować jego liście oraz młode korzenie. Nie należy obrywać zbyt dużo liści z jednej rośliny, ponieważ spowoduje to, że korzeń będzie mniejszy.

Zbiory korzenia selera

Selery przeznaczone do przechowywana zbieramy przed przymrozkami (pod koniec września lub w październiku, najpóźniej do listopada).

Przeczytaj też:

Seler
Autor: GettyImages Do spożycia nadają się zarówno korzenie, jak i liście selera

Kiedy i jak sadzić selery do gruntu?

Seler korzeniowy u nas uprawia się wyłącznie z rozsady. Jej przygotowanie trwa około dwóch miesięcy. Można to zrobić samodzielnie albo kupić gotową rozsadę dobrej jakości w sklepach lub centrach ogrodniczych bądź na targu.

Rozsadę selera sadzi się do gruntu, gdy temperatura na zewnątrz utrzymuje się powyżej 12 st. C - najlepiej sadzić po 15 maja (gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków). Rośliny sadzi się w rozstawie 40 x 40 cm (gdy jest uprawiany razem z przedplonem) lub 30 x 20 cm (gdy uprawiany jest bez przedplonu).

Seler
Autor: GettyImages Rozsadę selera sadzimy do gruntu po 15 maja

Przeczytaj też o uprawie innych warzyw:

Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach

QUIZ. To owoc czy warzywo? Dziecinnie proste pytania! Ile punktów zdobędziesz?

Pytanie 1 z 14
Kabaczek to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE