Przetwory z pigwy – kiedy zbierać owoce pigwy, co można zrobić z owoców pigwy

2018-09-27 14:13
Przetwory z pigwy
Autor: GettyImages Choć owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo, to można z nich przygotować świetne przetwory

Przetwory z pigwy możemy samodzielnie zrobić w domu. Owoce pigwy na przetwory najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Podpowiadamy, jakie przetwory można zrobić z owoców pigwy. Przetwory z pigwy: przepisy.

Moda na zdrowe odżywianie sprawiała, że coraz częściej poszukujemy roślin posiadających wysokie walory odżywcze. Jednym z takich gatunków jest między innymi pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga), drzewo owocowe wydające niezwykle wartościowe i aromatyczne owoce, przypominające ciemnożółte, pękate gruszki lub małe jabłka. Roślina nie jest wprawdzie zbyt popularna, gdyż jej cierpkie, ziarniste i twarde owoce nie nadają się do spożycia na surowo, jednak warto się nimi zainteresować, gdyż są prawdziwą skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Z owoców pigwy można przygotować smaczne przetwory.

>>Przeczytaj też: Pigwa pospolita – drzewo o dekoracyjnych kwiatach i owocach. Uprawa pigwy w ogrodzie

Co zawierają owoce pigwy

W składzie owoców pigwy znajdziemy między innymi makro i mikroelementy ( min.: potas, magnez, wapń, miedź, bor, fosfor, mangan, żelazo, kobalt, glin), witaminy (A, C, B), antocyjany, olejki eteryczne, pektyny, kwasy organiczne (np. cytrynowy, jabłkowy), garbniki oraz aminokwasy, które mogą wspomóc nasz układ odpornościowy i poprawić pracę układu pokarmowego. Wprawdzie podczas obróbki część tych substancji ulega rozkładowi, ale zwykle pozostaje ich na tyle dużo, aby zapewnić nam solidną porcję witamin i minerałów. Straty wartościowych składników możemy też nieco ograniczyć przetwarzając owoce zaraz po zbiorze i unikając poddawania ich wysokiej temperaturze.

>>Przeczytaj też: Owoce pigwy – właściwości. Co zawierają owoce pigwy

Kiedy zbierać owoce pigwy na przetwory

Owoce pigwy dojrzewają w październiku, ale z ich zbiorem lepiej poczekać do pierwszych przymrozków, gdyż lekko przemrożone tracą nieco cierpkiego smaku i stają się delikatniejsze.

>>Nie przegap: Czy można palić ognisko we własnym ogródku? Czy spalanie suchych liści jest legalne?

Sok z owoców pigwy

Jednym z najlepszych sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie z nich soku z pigwy. Bez pasteryzacji możemy trzymać go w lodówce przez 2–3 tygodnie, wykorzystując do sporządzania chłodnych napojów z dodatkiem miodu i cynamonu. Jeśli jednak chcemy przechować sok dłużej, musimy go zapasteryzować, gdyż szybko się popsuje.

Nalewka z owoców pigwy

Innym sposobem na wykorzystanie owoców pigwy jest przygotowanie z nich nalewki. Najprostszy przepis zawiera trzy podstawowe składniki (owoce pigwy, cukier i spirytus), użyte w proporcjach ok. 1:1:1 (np. 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu), ale w zależności od upodobań można go modyfikować, dodając m.in. wódkę, miód, rodzynki, sok z cytrusów lub zioła.

Konfitura z owoców pigwy

Z owoców pigwy można także przygotować aromatyczną konfiturę, która znakomicie pasuje do herbaty i deserów: 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody.

Innym wariantem konfitury jest mus pigwowo-jabłkowy, stanowiący znakomity dodatek do deserów, ciast i sosów: 1 pigwa, 3 jabłka, 0,5 szklanki cukru, sok z cytryny).

Zobacz też:

Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE