Przetwory z pigwy – kiedy zbierać owoce pigwy, co można zrobić z owoców pigwy

2018-09-27 14:13 Katarzyna Józefowicz

Przetwory z pigwy możemy samodzielnie zrobić w domu. Owoce pigwy na przetwory najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Podpowiadamy, jakie przetwory można zrobić z owoców pigwy. Przetwory z pigwy: przepisy.

Moda na zdrowe odżywianie sprawiała, że coraz częściej poszukujemy roślin posiadających wysokie walory odżywcze. Jednym z takich gatunków jest między innymi pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga), drzewo owocowe wydające niezwykle wartościowe i aromatyczne owoce, przypominające ciemnożółte, pękate gruszki lub małe jabłka. Roślina nie jest wprawdzie zbyt popularna, gdyż jej cierpkie, ziarniste i twarde owoce nie nadają się do spożycia na surowo, jednak warto się nimi zainteresować, gdyż są prawdziwą skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Z owoców pigwy można przygotować smaczne przetwory.

>>Przeczytaj też: Pigwa pospolita – drzewo o dekoracyjnych kwiatach i owocach. Uprawa pigwy w ogrodzie

Co zawierają owoce pigwy

W składzie owoców pigwy znajdziemy między innymi makro i mikroelementy ( min.: potas, magnez, wapń, miedź, bor, fosfor, mangan, żelazo, kobalt, glin), witaminy (A, C, B), antocyjany, olejki eteryczne, pektyny, kwasy organiczne (np. cytrynowy, jabłkowy), garbniki oraz aminokwasy, które mogą wspomóc nasz układ odpornościowy i poprawić pracę układu pokarmowego. Wprawdzie podczas obróbki część tych substancji ulega rozkładowi, ale zwykle pozostaje ich na tyle dużo, aby zapewnić nam solidną porcję witamin i minerałów. Straty wartościowych składników możemy też nieco ograniczyć przetwarzając owoce zaraz po zbiorze i unikając poddawania ich wysokiej temperaturze.

>>Przeczytaj też: Owoce pigwy – właściwości. Co zawierają owoce pigwy

Zobacz również wybrane przez nas produkty:

Kiedy zbierać owoce pigwy na przetwory

Owoce pigwy dojrzewają w październiku, ale z ich zbiorem lepiej poczekać do pierwszych przymrozków, gdyż lekko przemrożone tracą nieco cierpkiego smaku i stają się delikatniejsze.

>>Nie przegap: Ognisko w ogrodzie: czy można palić ognisko we własnym ogródku? Czy spalanie suchych liści jest legalne?

Przetwory z owoców pigwy: sok z pigwy

Jednym z najlepszych sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie z nich soku z pigwy. Bez pasteryzacji możemy trzymać go w lodówce przez 2–3 tygodnie, wykorzystując do sporządzania chłodnych napojów z dodatkiem miodu i cynamonu. Jeśli jednak chcemy przechować sok dłużej, musimy go zapasteryzować, gdyż szybko się popsuje.

Przetwory z owoców pigwy: nalewka

Innym sposobem na wykorzystanie owoców pigwy jest przygotowanie z nich nalewki. Najprostszy przepis zawiera trzy podstawowe składniki (owoce pigwy, cukier i spirytus), użyte w proporcjach ok. 1:1:1 (np. 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu), ale w zależności od upodobań można go modyfikować, dodając m.in. wódkę, miód, rodzynki, sok z cytrusów lub zioła.

Przetwory z owoców pigwy: konfitura

Z owoców pigwy można także przygotować aromatyczną konfiturę, która znakomicie pasuje do herbaty i deserów: 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody. Innym wariantem konfitury jest mus pigwowo-jabłkowy, stanowiący znakomity dodatek do deserów, ciast i sosów: 1 pigwa, 3 jabłka, 0,5 szklanki cukru, sok z cytryny).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE