Owoce pigwy - właściwości, co zawierają owoce pigwy
Owoce pigwy mają kształt jabłek lub gruszek. Mają uznane walory zdrowotne, dlatego warto z nich robić przetwory. Owoce pigwy – właściwości.
Autor: photos.com
Owoce pigwy
Pigwa rodzi żółte, aromatyczne owoce o kształcie jabłka bądź gruszki. Owoce pigwy mają twardy i cierpki miąższ, zawierający komórki kamienne.
Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo, ponieważ oprócz tego, że są twarde, to dodatkowo jeszcze bardzo kwaśne. Znakomicie natomiast nadają się do przygotowania przetworów: syropów, nalewek, konfitur, galaretek, kompotów.
>>Przeczytaj też: Przetwory z pigwy – kiedy zbierać owoce pigwy, co można zrobić z owoców pigwy
Co zawierają owoce pigwy
Owoce pigwy obok wody (83 proc.) zawierają węglowodany, białka i tłuszcz oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. Owoce pigwy zawierają także witaminy: prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C.W owocach pigwy znajdziemy także cukry (fruktozę i glukozę) oraz kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, śluzy i pektyny (owoce pigwy mają największą zawartość pektyn ze wszystkich owoców).
Właściwości owoców pigwy
Pigwa poprawia odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia apetyt. Ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom. Pigwa jest też pomocna w leczeniu przeziębień i grypy. Pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu.
>>Przeczytaj też: Pigwa i pigwowiec. Czy to ta sama roślina?