Najzdrowsze owoce - warto je mieć w swoim ogrodzie! 5 najzdrowszych owoców na świecie

2024-08-12 11:03

Jakie owoce są najzdrowsze? Na pewno o nich słyszałeś. Mamy listę pięciu takich owoców. Warto je mieć w swoim ogrodzie, aby korzystać z ich cennych właściwości. Poznaj najzdrowsze owoce świata i dowiedz się, jak je uprawiać? Oto TOP5 najzdrowszych owoców na świecie!

Spis treści

  1. Najzdrowsze owoce
  2. Borówka wysoka (amerykańska) - wymagania i uprawa
  3. Jagoda kamczacka - wymagania uprawowe
  4. Cytryniec chiński
  5. Świdośliwa
  6. Jagody Goji - owoce kolcowoju chińskiego
  7. Najzdrowsze owoce na świecie - zdjęcia. Warto je uprawiać!

Najzdrowsze owoce

Modny w ostatnim czasie, ekologiczny styl życia, skłonił nas do większego zainteresowania zdrową żywnością, dlatego obok popularnych warzyw i owoców, na naszych stołach zagościły też mniej znane, ale równie wartościowe owoce, takie jak:

  • jagody Goji,
  • owoce cytryńca chińskiego,
  • owoce świdośliwy,
  • owoce borówki amerykańskiej (wysokiej),
  • owoce jagody kamczackiej.

Każde z nich to skarbnica cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego trudno się dziwić, że są określane jako najzdrowsze owoce świata. Co ważne, wszystkie dobrze radzą sobie w naszym klimacie, dlatego z powodzeniem można sadzić je w ogrodach.

Zanim jednak zdecydujemy się na ich uprawę, powinniśmy bliżej poznać potrzeby poszczególnych gatunków, gdyż w przeciwnym razie zamiast zdrowych i dorodnych owoców, doczekamy się jedynie kłopotów z roślinami, które będą źle rosnąć, słabo owocować, często chorować lub nawet zamierać.

Borówka wysoka (amerykańska) - wymagania i uprawa

Najbardziej znanym i najczęściej uprawianym krzewem owocowym jest borówka amerykańska (wysoka). W naszych ogrodach pojawia się już od wielu lat, ale nie zawsze udaje się uprawiać ją z sukcesem. Borówka wysoka jest dużym, silnie rosnącym, rozłożystym krzewem, dlatego w ogrodzie potrzebuje dla siebie sporo miejsca (osiąga 1,5-2 m wysokości i około 1,5 m szerokości).

Krzewy borówki są odporne na niskie temperatury i zwykle nie wymagają zimowej osłony, ale ponieważ kochają słońce, powinny rosnąć w miejscu ciepłym, słonecznym i osłoniętym. Kluczowym czynnikiem odpowiadającym za powodzenie ich uprawy jest odpowiednia gleba. Podłoże powinno być przepuszczalne, próchnicze, stale lekko wilgotne i bezwzględnie kwaśne (odczyn ok. 3,5-4,5 pH). Borówka nie toleruje suszy ani gleb zasadowych, dlatego posadzona na niewłaściwym stanowisku, będzie chorować, słabo plonować, a nawet zamierać.

Problem w tym, że w większości ogrodach nie ma gleby o odpowiednich właściwościach, dlatego stanowisko pod uprawę borówki, trzeba zwykle starannie przygotować. W tym celu należy wykopać niezbyt głęboki, ale szeroki otwór (głęboki na 40-50 cm, szeroki na 60-80 cm), wyłożyć jego dno perforowaną folią ogrodniczą i do połowy wypełnić mieszanką kwaśnego torfu, przekompostowanej kory sosnowej i niewielkiej ilości ziemi ogrodowej.

Na tak przygotowanym podkładzie należy umieścić korzenie krzewu, obficie podlać je wodą, zasypać resztą torfowego podłoża i wyściółkować grubą warstwą kory sosnowej. Każdego roku rośliny trzeba też nawozić odpowiednimi nawozami dla borówek (glebę można dodatkowo zakwasić specjalnymi nawozami np. siarczanem amonu).

Owoce borówki amerykańskiej są duże, granatowe, mięsiste, smaczne i bardzo zdrowe, gdyż zawierają w swoim składzie kwasy organiczne (kwas foliowy, kwas egalowy), dużo witaminy C oraz sporo wartościowych polifenoli i antocyjanów, wspomagających wzrok. Owoce można spożywać na surowo lub przyrządzać z nich rozmaite przetwory.

Borówka amerykańska
Autor: Getty Images Borówka amerykańska

Jagoda kamczacka - wymagania uprawowe

Na uwagę zasługuje też mniej znana, choć równie wartościowa jagoda kamczacka. Krzewy są nico niższe (osiągają 1-1,5 m wysokości) i mniej wymagające od borówki, dlatego łatwiej jest je uprawiać. Najlepiej czują się na stanowiskach ciepłych i słonecznych, ale poradzą sobie też w półcieniu. Preferują glebę przepuszczalną, żyzną, próchniczą i lekko kwaśną (pH to 5,5-7), ale mogą też rosnąć na słabszym podłożu.

Jagody kamczackie biją także rekordy mrozoodporności, gdyż mogą przetrwać spadki temperatur nawet do -45 st. C. Jeśli jednak rośliny mają obficie plonować, w ogrodzie powinny rosnąć co najmniej dwie różne odmiany, kwitnące w tym samym czasie, aby mogły się wzajemnie zapylać (większość odmian jest obcopylna).

Owoce jagody kamczackiej w smaku i wyglądzie przypominają owoce borówki wysokiej, ale są bardziej wydłużone i mają nierówną powierzchnię. Ich wartość odżywcza jest jednak wyższa niż wartość borówki, gdyż zawierają więcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.

Jagoda kamczacka
Autor: GettyImages Jagoda kamczacka

Cytryniec chiński

Nieco więcej wysiłku będzie od nas kosztowała uprawa najmniej znanego spośród grona zdrowych owoców, cytryńca chińskiego. W przeciwieństwie do pozostałych gatunków, cytryniec jest okazałym pnączem, dorastającym nawet do 10 m wysokości, dlatego wymaga solidnych podpór.

Preferuje stanowiska półcieniste i żyzne, przepuszczalne, próchnicze, stale wilgotne podłoża, gdyż jest całkowicie nieodporny na suszę i nie lubi gleb słabych. Niektóre odmiany mogą być też dwupienne, dlatego aby mogły wydać owoce, w ogrodzie muszą rosnąć zarówno egzemplarze żeńskie jak i męskie.

Owoce cytryńca są bardzo ozdobne i niezwykle zdrowe (zawierają kasy organiczne, minerały, antocyjany i sporo wit. C oraz wit. E). Nie są natomiast specjalnie smaczne, dlatego lepiej sprawdzają się w przetworach niż jako owoce deserowe.

 

Cytryniec chiński
Autor: GettyImages Cytryniec chiński

Świdośliwa

Mniej popularna od dwóch poprzednich gatunków jest natomiast świdośliwa lamarcka, która do niedawna była uprawiana głównie jako pięknie kwitnący krzew ozdobny. Obecnie jednak docenia się też roślinę za jej wartościowe owoce i dlatego coraz chętniej uprawia ją w ogrodach. Świdośliwa ma niewielkie wymagania i jest łatwa w uprawie. Posiada bardzo wysoką mrozoodporność i może być uprawiana zarówno w słońcu jak i w półcieniu. Toleruje też różne gleby. Nie znosi jednak suszy, dlatego wymaga dodatkowego nawadniania.

Owoce świdośliwy są bardzo zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo antocyjanów, witamin z grupy B, błonnika i potasu. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.

Świdośliwa Lamarcka
Autor: GettyImages Świdośliwa Lamarcka rodzi smaczne i wartościowe owoce owoce

Jagody Goji - owoce kolcowoju chińskiego

Dość modnym, choć jeszcze mało poznanym gatunkiem jest natomiast kolcowój chiński, którego owoce znane są jako jagody Goji. Wprawdzie ich nadzwyczajna moc lecznicza jest nieco dyskusyjna, ale nie ulega wątpliwości, że zawierają sporo witamin i minerałów (w tym wit. C, E oraz wit. z grupy B, a także kwasy organiczne, minerały i karotenoidy), dlatego z pewnością należy uznać je za bardzo wartościowe.

Uprawa kolcowoju w ogrodzie nie jest trudna, gdyż roślina jest dość tolerancyjna. Dobrze znosi niskie temperatury, suszę oraz zanieczyszczone powietrze i może rosnąć na różnych glebach. Najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym, ciepłym i osłoniętym od wiatru, ale poradzi sobie także w półcieniu.

Jagody Goji
Autor: GettyImages Jagody Goji

Najzdrowsze owoce na świecie - zdjęcia. Warto je uprawiać!

Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.
#MuratorOgroduje: Jak stworzyć letni salon? Renowacja mebli ogrodowych
Materiał sponsorowany