Jagoda kamczacka – wytrzymały krzew owocowy. Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce

2019-05-17 9:06

Warto uprawiać jagodę kamczacką, bo jej owoce są bardzo zdrowe.  Do tego krzewy jagody kamczackiej są bardzo wytrzymałe na mróz i wyjątkowo wcześnie rozpoczynają wegetację na wiosnę. Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce.

Jagoda kamczacka – inaczej suchodrzew jadalny – to dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny (łac. Lonicera caerulea var. edulis) i suchodrzew kamczacki (łac. Lonicera caerulea var. kamtschatica). Odmiany pochodzące od suchodrzewu sinego dorastają do 1,5-2 m wysokości, mają pokrój wzniesiony, a owoce są kwaśno-słodkie i opadają po dojrzeniu. Odmiany pochodzące od suchodrzewu kamczackiego są niższe (1,2–1,5 m wysokości), są bardziej rozłożyste, a ich owoce są słodsze i bardziej utrzymują się na krzewie.

>>Przeczytaj też: Najpopularniejsze krzewy, krzewinki i pnącza owocowe do przydomowego sadu

Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, łatwa w uprawie. Wegetację rozpoczyna bardzo wcześnie, a już na początku marca pojawiają się pąki kwiatowe. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych (nawet przed pierwszymi truskawkami).
Kremowożółte kwiaty jagody kamczackiej rozwijają się w kwietniu. Są miododajne i lekko pachną. Jagoda kamczacka jest roślina obcopylną, do dobrego zapylenia i owocowania potrzebuje obecności innej odmiany. Dlatego poleca się sadzenie obok siebie dwóch odmian kwitnących w tym samym czasie.

Owoce jagody kamczackiej to fioletowogranatowe, wydłużone, pokryte woskowym nalotem jagody, które mają różny kształt w zależności od odmiany. Są soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie, z lekko wyczuwalna goryczką. Jagoda kamczacka zaczyna owocować już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają nierównomierenie, dlatego należy je zbierać często, w miarę dojrzewania.

Uprawa jagody kamczackiej

1. Stanowisko: gdzie posadzić jagodę kamczacką. Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Można ja tez posadzić w miejscu lekko zacienionym. Urośnie prawie na każdej glebie, ale najlepsze jest podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5–6).

Krzewy jagody kamczackiej są wytrzymałe na suszę i silny mróz (do –35 st. C). Kwiaty wytrzymują przymrozki nawet do –6 st.C.

2. Sadzenie jagody kamczackiej: krzewy jagody kamczackiej najlepiej sadzić jesienią lub wiosną. Przed posadzeniem ziemię należy dobrze nawieźć kompostem lub obornikiem (10–15 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą gleby. Krzewy sadzi się w odległości 1–1,5 m od siebie. Ziemię wokół roślin dobrze jest wyściółkować, na przykład drobna korą lub przekompostowanymi trocinami.

3. Jagoda kamczacka przycinanie. Cięcie krzewów przeprowadza się dopiero od 4.–5. roku po posadzeniu – jest to cięcie prześwietlające, przy którym należy usunąć pędy najstarsze i połamane oraz nadmiar pędów drobnych.

4. Podlewanie i nawożenie. Krzewy jagody kamczackiej należy podlewać wiosną, gdy opady są niewielkie, a także podczas wzrostu zawiązków owoców oraz ich dojrzewaniu.
Po posadzeniu, od momentu przyjęcia się roślin do końca czerwca można zasilić krzewy wieloskładnikowym nawozem mineralnym dla borówki wysokiej.
Jagoda kamczacka nie wymaga stosowania środków ochrony, ponieważ nie jest atakowana przez choroby roślin i szkodniki.

>>Przeczytaj też: Cytryniec chiński - pnącze ozdobne o jadalnych owocach. Uprawa cytryńca w ogrodzie

Jagoda kamczacka
Autor: GettyImages Jagoda kamczacka
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Tomek
|

hodujemy z żoną jeżyny i borówki - we wszystkie sadzonki zaopatrujemy się w gospodarstwie Romańscy, od nich też dostaliśmy dużo cennych rad przed rozpoczęciem hodowli