Por, jarmuż, pietruszka, brukselka: zimowy zbiór warzyw z ogrodu warzywnego

2017-12-15 11:01 Paweł Romanowski

Por, jarmuż, brukselka, pietruszka - to warzywa często uprawiane w ogrodzie. Czy wiecie, że te warzywa można zbierać z ogrodu także zimą? Zimowy zbiór warzyw z ogrodu warzywnego.

Zimowy zbiór warzyw to bardzo stara metoda stosowana od niegdyś przez rolników, a w ostatnich latach głównie przez działkowców-amatorów. Wykorzystywana jest wtedy, gdy nie ma innych lepszych metod przechowywania plonów. Dzisiaj stosowana jest bardzo rzadko i uznawana jest bardziej za ciekawostkę ogrodniczą niż sposób przechowywania warzyw. Mimo to warto o niej wspomnieć, gdyż wielu ogrodników potraktuje ją jako kolejne wyzwanie i doświadczenie w ogrodowej uprawie warzyw.

Warzywa do zimowego zbioru

Niestety tylko nieliczne warzywa są w stanie wytrzymać ujemną temperaturę. Takie warzywa, jak pomidory, papryka lub sałata nie nadają się do zbioru nawet po lekkim przymrozku. Są jednak gatunki warzyw, które mogą przetrwać spadek temperatury dochodzący do minus 12 stopni Celsjusza (a nawet do minus 17 st. C). Są to:

oraz mniej znane warzywa:

Ich zamarzanie (i rozmarzanie) nie ma wpływu na jakość. Te warzywa mogą pozostawać w ziemi w ogrodzie nawet do stycznia i nadają się na zimowy zbiór. Pamiętajmy jednak, że gdy ziemia jest bardzo zmarznięta, wykopywanie warzyw (szczególnie korzeniowych) może być bardzo trudne.

>>Przeczytaj też: Warzywa zimowe: jarmuż, brukselka, roszponka, endywia – jak z nimi postępować zimą

Zdarza się czasem, że warzywa te przemarzają całkowicie podczas srogich i bezśnieżnych zim, dlatego mimo wszystko warto je zabezpieczyć przed większym mrozem, okrywając zagony suchymi liśćmi lub słomą.

>>Przeczytaj też: Pędzenie cebuli w domu: sposób na świeży szczypior zimą

Brukselka
Autor: www.thinkstockphotos.com Choć przemrożenie korzystnie wpływa na smak brukselki, to warto jednak osłonić ją przed dużym mrozem
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE