Pomidory śliwkowe - odmiany, uprawa, pielęgnacja

2023-05-05 15:46

Pomidory śliwkowe dzięki walorom smakowym, intensywnej barwie i ciekawemu kształtowi należą do najsmaczniejszych odmian pomidorów. Nazywane są także pomidorami rzymskimi. Jak uprawiać i pielęgnować pomidory śliwkowe?

Pomidory śliwkowe
Autor: GettyImages Pomidory śliwkowe

Jak wyglądają pomidory śliwkowe?

Pomidory rzymskie, typu śliwkowego charakteryzują się przede wszystkim wydłużonym, elipsowatym kształtem i intensywnie czerwoną, błyszczącą skórką. Pomidory śliwkowe są twarde i jędrne, mają zwarty, aromatyczny i bardzo smaczny miąższ, przez co doskonale nadają się do spożycia na surowo oraz na różnego rodzaju przetwory (keczup, koncentraty, soki pomidorowe), a także do suszenia. Nazwę zawdzięczają kształtowi owoców, które są wielkości dużej śliwki (zwykle o masie około 25-30 g) oraz dojrzewają w lipcu i sierpniu.

Pomidory śliwkowe właściwości

Pomidory śliwkowe są cenione nie tylko za smak, ale też za niską kaloryczność oraz bogactwo składników odżywczych - zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminę A, K, E, B3, B6, kwas foliowy i beta-karoten. To także bogate źródło potasu i innych mikroelementów, np. manganu, magnezu i miedzi. Intensywnie czerwoną barwę skórki, pomidory zawdzięczają związkowi o nazwie likopen, który także ma prozdrowotne właściwości. Wspomaga on pracę serca i układu krążenia oraz jest antyutleniaczem redukującym wolne rodniki (odpowiadające za powstawanie komórek nowotworowych) w naszym organizmie.

Pomidory rzymskie
Autor: GettyImages Do pomidorów typu rzymskiego, nazywanych potocznie śliwkowymi zalicza się ogólnie bardzo liczną grupę o niewielkich i wydłużonych owocach

Jak uprawiać pomidory śliwkowe?

  • Stanowisko i podłoże dla pomidorów śliwkowych

Pomidory śliwkowe wymagają stanowiska słonecznego, ciepłego i osłoniętego od wiatrów. Najlepiej rosną w glebie bogatej w składniki pokarmowe, próchnicznej i przepuszczalnej. Podobnie, jak w przypadku innych odmian pomidorów, warto zasilić podłoże pod uprawę nawozami organicznymi – kompostem lub obornikiem. Ponadto, gleba nie może być mocno zakwaszona (idealny odczyn pH dla pomidorów to 6,5-7,5).

  • Rozsada pomidorów śliwkowych

Pomidory śliwkowe uprawiane są z rozsady, przygotowanej wcześniej. Wysiew nasion na rozsadę w donicach lub pojemnikach, najlepiej zrobić to w okresie od lutego do połowy kwietnia. Jak wszystkie pomidory, także odmiany rzymskie nie są odporne na mróz. Sadzonki pomidorów śliwkowych na miejsce stałe (w gruncie lub pod osłonami) najlepiej posadzić w drugiej połowie maja lub na początku czerwca, aby unikać ryzyka wystąpienia wiosennych przymrozków. Dla właściwego wzrostu i dojrzewania pomidory śliwkowe potrzebują optymalnej temperatury – najlepiej 20-25 ̊C.

Pomidory śliwkowe - podlewanie i nawożenie

Odmiany śliwkowe pomidorów wymagają obfitego podlewania (szczególnie w czasie letniej suszy) oraz regularnego nawożenia. Należy jednak pamiętać, że zbyt obfite podlewanie może prowadzić do rozwoju chorób grzybowych (np. szarej pleśni lub zarazy ziemniaka). Ponadto, warto zwracać uwagę, aby w czasie nawadniania nie moczyć pędów ani liści, a do podlewania najlepiej używać letniej wody. Jeśli uprawiamy pomidory śliwkowe pod osłonami, zalecane jest również regularne ich wietrzenie, aby unikać rozwoju chorób.

Przeczytaj też:

Do nawożenia pomidorów śliwkowych w czasie wzrostu i zawiązywania owoców najlepiej używać gotowych mieszanek mineralnych (bogatych w fosfor i potas), przeznaczonych do uprawy pomidorów lub preparatów naturalnych na bazie wyciągów pokrzywy (zalecane dla pomidorów). Nawożenie zaczyna się zwykle po około 3-4 tygodniach od posadzenia rozsady i powtarza co 10-14 dni, aż do połowy sierpnia.

Często stosowanym zabiegiem w uprawie pomidorów śliwkowych jest także ściółkowanie podłoża pod sadzonkami, aby ograniczyć ubytek wilgoci z podłoża i chronić sadzonki przed konkurencją chwastów. Do tego celu używane jest np. torf lub słoma (także liście lub inna przepuszczalna materia organiczna).

Pomidory rzymskie 'Roma'
Autor: Gettyimages Smaczne pomidory rzymskie odmiana 'Roma' mają zwarty miąższ. Idealne na sałatki czy kanapki

Najsmaczniejsze odmiany pomidorów śliwkowych

Do pomidorów typu rzymskiego, nazywanych potocznie śliwkowymi zalicza się ogólnie bardzo liczną grupę o niewielkich i wydłużonych owocach. Popularną i klasyczną odmianą pomidora śliwkowego (rzymskiego) jest np. 'Roma' o charakterystycznym, wydłużonym, elipsowatym kształcie. Wytwarza twarde i jędrne owoce o intensywnie czerwonej i błyszczącej skórce, które nadają się na różnego rodzaju przetwory oraz spożycia bezpośredniego.

Innym przykładem pomidorów śliwkowych jest bardzo plenna odmiana 'Tucano' o wydłużonych, twardych, intensywnie czerwonych i bardzo smacznych owocach (średnia masa owocu wynosi około 200 g). Polecana jest głównie do uprawy pod osłonami, ale udaje się też w gruncie.

Przeczytaj też jak uprawiać:

POMIDORY: uprawa

Sadzenie pomidorów
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.