Czarne pomidory - odmiany, uprawa, wykorzystanie

2020-05-21 14:06 Maciej Aleksandrowicz

Aby pomidor był dojrzały i smaczny, wcale nie musi być czerwony lub żółty, a dowodem tego są powstające w ostatnim czasie odmiany o bordowej, filetowej lub nawet czarnej skórce. Nazywane czarnymi pomidorami, ciekawe hybrydy hodowlane, nie są produktem GMO, a atrakcyjną odmianą – także dla naszych podniebień i zdrowia. Czy czarne pomidory są trudne w uprawie?

Czym są czarne pomidory?

Czarne pomidory najczęściej powstają w wyniku krzyżowania cech różnych istniejących już odmian pomidorów, aby uzyskać określone walory. Powstałe w ten sposób rośliny nazywamy mieszańcami lub inaczej hybrydami. Łatwo mylone są one z GMO, czyli organizmami zmodyfikowanymi genetycznie, które powstają w zupełnie inny sposób – ich genom (czyli zestaw genów) jest zmieniany metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych, co budzi wiele kontrowersji.

Pomidory w odcieniach fioletu i czerni

W ostatnich latach powstało wiele nowości odmianowych wśród pomidorów, charakteryzujących się właśnie ciemnym zabarwieniem skórki. Są one także doceniane za niezbyt trudną uprawę i ciekawy smak oraz przydatność w wielu zastosowaniach kulinarnych (deserowych), czy nawet dekoracyjnych. Wśród takich odmian znajdziemy zarówno koktajlowe, jak i tradycyjne typy pomidorów o ciekawym wyglądzie i smaku.

Odmiany pomidorów gruntowych do uprawy w ogrodzie. 10 najpopularniejszych odmian >>>

Obecnie bardzo lubiane są wszelkie koktajlowe odmiany pomidorów, które świetnie nadają się do sałatek, jak i do spożycia bezpośredniego.

Czarne pomidory
Autor: GettyImages Pomidor czarny Black Cherry

Czarny pomidor - odmiana Black Cherry

Pomidor czarny Black Cherry to bardzo popularna obecnie odmiana. Jej cechą charakterystyczną jest brązowa barwa miąższu i skórki owoców, dzięki czemu przypominają – jak wskazuje nazwa – owoce wiśni. Jest to odmiana silnie rosnąca, o stałym wzroście. Najlepiej uprawiać ją w gruncie lub w tunelu foliowym. Pędy dorastają do 200 cm długości i w związku z tym konieczne jest palikowanie.

Do uprawy pomidora Black Cherry niezbędne jest przygotowanie odpowiedniego podłoża – podobnie jak w przypadku innych pomidorów. Powinna być to przepuszczalna gleba, bogata w próchnicę i o wysokiej pojemności wodnej. Może to być gotowe podłoże (substrat) dedykowane do uprawy warzyw lub mieszanka piasku, ziemi gliniastej i torfu w równych proporcjach.
Do uprawy tego pomidora należy wybrać stanowisko stale nasłonecznione, aby uzyskać jak najlepszy plon i wybarwienie owoców.

Podobnie, jak inne pomidory, rozsadę Black Cherry wysadza się do gruntu (lub w tunelu) po 15 maja, a zalecana rozstawa to około 60 na 60 cm.

Sadzenie pomidorów do gruntu: kiedy i jak sadzić pomidory w ogrodzie >>>

Owocowanie rozpoczyna się w pełni lata – w lipcu, a zebrane w grona po 8-10 sztuk, ciemne, słodkie owoce pojawiają się na krzakach do września. Są one kuliste, o średnicy około 2-2,5 cm i mają gęsty, smaczny brązowy miąższ z niewielką liczbą pestek.

Pomidory Black Cherry są wykorzystywane do spożycia bezpośredniego, do sałatek lub do dekorowania potraw. Są cenione za znakomity, słodki, ale jednocześnie lekko wytrawny smak. Nadają się także konserwowania w całości, dzięki czemu można cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Podobnie, jak czerwone odmiany pomidora, Black Cherry zawiera sporo witaminy C oraz cennych karotenoidów, błonnika i potasu.

Uprawa warzyw w tunelu foliowym >>>

Czarne pomidory
Autor: GettyImages Pomidor czarny Black Prince

Czarny pomidor - odmiana Black Prince

Inną popularną i polecaną odmianą pomidora o ciemnej barwie skórki jest odmiana Czarny Książę (Black Prince), który należy do grupy odmian czarnych pomidorów. Atrakcją tej odmiany, oprócz barwy skórki jest połączenie różnych smaków – słodyczy i pikantności. Czarny Książę tworzy owoce o średniej wielkości i co bardzo istotne, nie ma skłonności do pękania. Podobnie, jak inne czarne pomidory, nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz do barwnych sałatek i dekoracji.

Wysokość łodyg pomidorów odmiany Black Prince może sięgać nawet ponad 2 m, dlatego warunkiem koniecznym do uprawy jest palikowanie i podwiązanie pędów. Owoce, dojrzewające od lipca do sierpnia mogą osiągnąć wagę nawet około 300-400 g, więc niepodparte krzewy mogą się łamać. Pomidory mają płaski kształt z dużą liczbą żeber, a skórka zyskuje ciemnopurpurowy niemal czarny kolor. Barwa miąższu pomidora jest najczęściej zbliżona do czarnego.

UPRAWA POMIDORÓW: podwiązywanie pomidorów, uszczykiwanie pędów, ogławianie pomidorów >>>

Te odmianę pomidorów można uprawiać zarówno w szklarniach czy tunelach, jak i w gruncie. Najlepiej sadzić je z gotowych sadzonek, jak inne pomidory – po 15 maja (są odporniejsze na choroby grzybowe i warunki uprawy) w rozstawie 70 na 70 cm. Podłoże do uprawy wszystkich pomidorów należy odpowiednio przygotować – dobrze jest zmieszać piasek, ziemię gliniastą, torfem i kompost w równych proporcjach. Można także jesienią poprzedniego roku zmieszać glebę w z obornikiem lub kompostem. Tak, jak inne pomidory warto zasilać tę odmianę w czasie wzrostu nawozami fosforowo-potasowymi, najprościej dolistnymi. Optymalnym stanowiskiem dla tej odmiany będzie ciepłe i słoneczne miejsce, aby owoce mogły dojrzeć i osiągnąć głęboką barwę.
Ne bez znaczenia jest także fakt, że pomidory odmiany Czarny Książę wykazują dość wysoką wytrzymałość na niskie temperatury (jednak nie na gwałtowne przymrozki) oraz chorobę grzybową – zarazę ziemniaka, atakującą zwykle pomidory.

Ważne

Odmiany pomidorów o czarnej skórce są nie tylko smaczne, oryginalne i dekoracyjne, ale zawierają także wiele cennych dla naszego zdrowia związków, w tym między innymi cennych antyoksydantów. Odmianą o wyjątkowych właściwościach w tym względzie jest np. nowa odmiana Indigo Rose o fioletowej barwie skórki. Jako pierwsza odmiana uprawna pomidora na świecie zawiera w skórce antocyjany - naturalne fioletowe barwniki, występujące w roślinach, o działaniu antyoksydacyjnym.

Czarne pomidory
Autor: GettyImages Pomidory o bardzo ciemnej skórce są chętnie wykorzystywane w kuchni
Warzywa na balkon - pomidory

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Maciej Aleksandrowicz
Maciej Aleksandrowicz
Maciej Aleksandrowicz - specjalista w zakresie zieleni, instruktor, koordynator szkoleń ogrodniczych, autor porad i artykułów o tematyce ogrodniczej. Absolwent szczecińskiej Akademii Rolniczej - jego specjalność to drzewa i krzewy ozdobne oraz kształtowanie terenów zieleni. Pracował w szkółkach roślin ozdobnych oraz firmach ogrodniczych. Współpracował z architektami krajobrazu przy opracowaniach związanych z inwentaryzacją i planowaniem zieleni. Od 2011 roku stale współpracuje z portalami ogrodniczymi, redakcjami czasopism branżowych jako ekspert, redaktor współpracujący, autor tekstów.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE