Spis treści
Sprawdź, jakie są trujące rośliny w ogrodzie: wiele z nich na pewno Cię zaskoczy! Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, że w każdym ogrodzie rośnie wiele trujących roślin – są to dobrze nam znane kwiaty, krzewy, a nawet drzewa. Istnienie trujących roślin ogrodowych można by zbagatelizować, przecież mało kto ma ochotę zjeść kawałek kory, kolorowy kwiatek lub zielony liść. Problem dostrzegamy dopiero wtedy, gdy w ogrodzie pojawiają się dzieci. Przede wszystkim z tego powodu warto poznać listę trujących roślin ogrodowych.
Trujące kwiaty ogrodowe
W ogrodzie rośnie wiele pięknych kwiatów. Dobrze jest podziwiać je z daleka, a nie dołączać do menu. Poznaj trujące kwiaty w ogrodzie. Trujące są dobrze znane kwitnące rośliny cebulowe – hiacynt, narcyz, tulipan, a nawet niewinnie wyglądająca śnieżyczka przebiśnieg znana lepiej jako przebiśnieg. Wszystkie części tych roślin są trujące, a najbardziej cebule. Trujące rośliny to również piękne piwonie, okazałe serduszka i jesienne zimowity. Bardzo trująca jest konwalia majowa. Szkodliwe są wszystkie części rośliny. Nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały konwalie może powodować poważne zatrucie.

Trujące krzewy i pnącza
Trujące rośliny ogrodowe to niektóre krzewy i pnącza. Przy ogrodzeniach i przy kratkach często sadzimy ogrodowe pnącza. One również mogą być trujące – na szczęście tylko w przypadku ich zjedzenia. Trujące pnącza to bluszcz pospolity (liście i pędy) oraz powojnik znany lepiej jako clematis (sok, liście, kwiaty, owoce). Trujące są także pięknie kwitnące hortensje (zarówno krzewy, jak i pnącza) – w szczególności ich pąki kwiatowe. Piękny zimozielony ostrokrzew tworzy czerwone owoce, które niestety także są trujące. Zupełnie inaczej jest w przypadku cisa, gdzie trująca jest cała roślina oprócz czerwonych osnówek owoców.
Trujące warzywa i owoce
Na szczęście w przypadku owoców i warzyw trujące są te części, których nie jemy – np. pomidor ma trujące łodygi oraz liście. Podobnie jest w przypadku spokrewnionego z nim ziemniaka. Zjedzenie jakiejkolwiek jego zielonej części (również bulw) może powodować zatrucie. Co ciekawe! Trujące są także niedojrzałe owoce. Wiśnia, śliwa, morela mają trujące młode pędy oraz liście. Szkodliwe może także okazać się zjedzenie ich nasiona okrytego twardą pestką.