Oliwnik baldaszkowy - miododajny krzew o jadalnych owocach. Uprawa, pielęgnacja, zastosowanie

2019-12-27 8:50 Katarzyna Józefowicz
Oliwnik baldaszkowy
Autor: GettyImages Największą ozdobą oliwnika baldaszkowego są okrągłe, jasnoczerwone owoce

Oliwnik baldaszkowy to miododajny krzew o jadalnych owocach. Przekonaj się, czy warto sadzić go w ogrodzie. Poznaj wymagania i warunki uprawy oliwnika baldaszkowego.

Jeśli marzy nam się atrakcyjny krzew rodzący smaczne, zdrowe, a do tego piękne owoce, to z pewnością powinniśmy zainteresować się oliwnikiem blaszkowym (łac. Elaeagnus umbellata). Roślina pochodzi z Chin i w naszym kraju nie jest jeszcze zbyt popularna. Wprawdzie ze względu na swoje rozmiary nadaje się głównie do większych ogrodów, ale warto znaleźć dla niego miejsce, gdyż może nam wiele zaoferować.

Jak wygląda oliwnik baldaszkowy?

Krzew jest duży i rozłożysty - osiąga 2-4 m wysokości i podobną szerokość, ale nie tworzy uciążliwych odrostów. Ma liczne, słabo rozgałęzione, lekko przewieszające się na zewnątrz i niekiedy cierniste pędy oraz szeroko lancetowate, zielone, pokryte drobnymi, jasnymi kropkami z wierzchu i szaro-srebrzyste od spodu liście.
Późną wiosną (w maju-czerwcu) na krzewie pojawiają się liczne, drobne, białożółte kwiaty, które wydzielają słodki zapach i są bardzo miododajne (uwielbiają je pszczoły!). Nie są wprawdzie zbyt ozdobne, ale rozwijające się nich owoce to prawdziwa dekoracja ogrodu. Mają postać okrągłych, jaskrawoczerwonych jagód, okrytych skórką z licznymi, maleńkimi, jasnymi plamkami (m.in. u odmian 'Red Milan', 'Sweet Milan'). Jedynie u niektórych odmian, np. 'Pointilla' czy 'Amber', owoce mają nietypowy, żółty kolor. Owoce oliwnika baldaszkowego dojrzewają jesienią (we wrześniu) i gęsto oblepiają gałązki, jednak na krzewie utrzymują się stosunkowo krótko. Warto też pamiętać, że większość odmian uprawnych do dobrego owocowania potrzebuje zapylacza w postaci innej odmiany.

Owoce oliwnika baldaszkowego
Oliwnik baldaszkowy

Autor: GettyImages

Owoce oliwnika baldaszkowego

Dojrzałe owoce oliwnika baldaszkowego są nie tylko piękne i jadalne, ale też soczyste, smaczne i zdrowe (najsmaczniejsze są te, które dojrzewały w pełnym słońcu). Mają przyjemny, słodko-kwaskowy smak i zawierają mnóstwo witamin (w tym głównie wit. C i E), minerałów, kwasów organicznych, białek oraz likopenu, którego jest w nich więcej niż w pomidorach. Można spożywać je na surowo lub wykorzystać do przygotowania przetworów takich jak dżemy czy kompoty. Idealnie nadają się też na nalewki. Można je także suszyć i wykorzystywać do przyrządzenia herbatki owocowej. Dojrzałe owoce mogą być też doskonałym pokarmem dla ptaków.

Oliwnik baldaszkowy - warunki uprawy i pielęgnacja

Poza tym, że oliwnik blaszkowy jest atrakcyjnym krzewem użytkowym, jest także łatwy w uprawie. Wprawdzie najlepiej czuje się na słonecznych stanowiskach (jest gatunkiem światłożądnym) oraz na żyznych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych podłożach, poradzi sobie też w niewielkim półcieniu i na każdej typowej, niezbyt mokrej glebie ogrodowej (lepiej znosi suszę niż nadmierną wilgotność podłoża). Nie oczekuje przy tym żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych i nie jest podatny na choroby. Dobrze znosi zanieczyszczenia miejskie, a nawet zasolenie podłoża, dlatego nadaje się do uprawy w miastach. Nie wymaga także zimowego okrycia, choć ze względu na umiarkowaną mrozoodporność (znosi mrozy do minus 20-23°C), lepiej uprawiać go w cieplejszych rejonach kraju. Cechą szczególną oliwnika blaszkowego jest zdolność do wiązania przez korzenie azotu z powietrza (podobnie jak u roślin motylkowych), dzięki czemu roślina nie tylko nie oczekuje nawożenia, ale nawet sama może wzbogacić podłoże w ten pierwiastek (jego obecność w pobliżu drzew owocowych poprawia ich plenność).

>> Przeczytaj też: Azot - znaczenie azotu dla roślin. Rola azotu w życiu roślin

Zastosowanie oliwnika baldaszkowego

Oliwnik blaszkowy może mieć w ogrodzie sporo zastosowań. Ze względu na krzaczasty pokrój, doskonale nadaje się do tworzenia żywopłotów, które w sezonie letnim znakomicie chronią przed wiatrem, kurzem, zanieczyszczeniami i wzrokiem sąsiadów. Sprawdza się też jako soliter, szczególnie na tle trawnika, ściany budynku lub ogrodzenia. W ogrodach naturalistycznych może również pełnić rolę „jesiennej stołówki” dla ptaków oraz schronienia, pozwalającego im na bezpieczne gniazdowanie.
Korzenie oliwnika baldaszkowego zapobiegają erozji gleby, dlatego oliwnik sprawdza się też jako roślina glebochronna, pomagająca ustabilizować skarpy, nasypy i zbocza. Nadaje się też do rekultywacji terenów poprzemysłowych.

Aranżacja ogrodu na skarpie. Polecamy rośliny na skarpę >>>

Choć krzew pochodzi z Dalekiego Wschodu, w naszym kraju czuje się zaskakująco dobrze i póki co nie zagraża rodzimej florze. W cieplejszych krajach Europy, a także w Kanadzie i niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych bywa jednak inwazyjny, a nawet traktowany jako chwast.

Oliwnik baldaszkowy
Autor: GettyImages Kwiaty oliwnika baldaszkowego wydzielają słodki zapach
Oliwnik baldaszkowy
Autor: GettyImages Oliwnik baldaszkowy zimą
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE