Pszczoły w ogrodzie: produkty, które zawdzięczmy pszczołowatym

2015-06-08 18:46

Na spotkaniu z Mają Popielarską, w ramach kampanii „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” 2015, omówiono produkty, które zawdzięczamy pszczołom i innym pszczołowatym. Poznaj produkty, które mamy dzięki pszczołowatym.

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele zawdzięczamy pszczołom. Tymczasem owoce, warzywa, miód, wosk, propolis, a nawet bawełna, migdały czy kawa to produkty, które powstają dzięki pracy pszczołowatych - pszczół miodnych oraz licznie występujących w Polsce owadów dziko żyjących. Zwrócenie uwagi na istotny wpływ pszczół na całe środowisko, ich rolę w zapylaniu i ukazanie tego, jak wiele zawdzięczamy tym pożytecznym i wyjątkowym owadom to główne cele 5. jubileuszowej odsłony programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

Co otrzymujemy dzięki pracy pszczołowatych?

Pszczoła miodna zapylając, dostarcza człowiekowi wielu produktów, które mają duże znaczenie w jego życiu. Z działalności zapylaczy pochodzą nie tylko produkty żywnościowe, takie jak miód czy też powstałe na skutek zapylenia owoce i warzywa. Od wieków wytwory pochodzenia pszczelego wykorzystywane są również w medycynie – w postaci kosmetyków i leków stosowanych w różnych dolegliwościach. Dzięki ciężkiej pracy owadów zyskuje również przemysł odzieżowy, ponieważ to właśnie proces zapylania umożliwia powstawanie materiałów takich jak len, czy bawełna. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele zawdzięczamy pszczołowatym. 90% owoców, 4000 odmian warzyw, orzechy, zioła i bawełna używana do wytwarzania miękkiej tkaniny to tylko niektóre z efektów ich pracy. Od owadów zapylających zależy co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy. Wspomnieć należy również o produktach pszczelich, pozytywnie wpływających na wzmocnienie odporności, wspomaganie leczenia wielu chorób czy gojenia się ran. W tym roku świętujemy 5. jubileuszową edycję programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”. Zachęcamy, aby każdy stał się Przyjacielem Pszczół na piątkę i pokazał, w jaki sposób może odwdzięczyć się tym wyjątkowym owadom za ich ciężką pracę – komentuje Katarzyna Dytrych z Fundacji Nasza Ziemia.

Pszczoły wytwarzają

  • miód: 1.764.706–tyle kwiatów średnio muszą odwiedzić pszczoły, żeby wyprodukować zaledwie 0,3 kg miodu. Miód jest wolny od skażeń chemicznych. Wrażliwe na toksyny pszczoły zginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadź. Można więc uznać je za filtratory szkodliwych dla człowieka związków. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Najstarszy jaki znaleziono w Gruzji, miał 5500 lat i wciąż nadawał się do spożycia.
  • pyłek kwiatowy: ten mało znany produkt cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera więcej witaminy C niż np. jabłka. Pyłek kwiatowy bogaty jest również w witaminy B1, B2 oraz PP.
  • mleczko pszczele: to kremowa wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic. Zawiera minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, krzem i siarka. Mleczko pszczele zawiera witaminy z kompleksu B. Ponadto w jego skład wchodzą również liczne minerały oraz witamina C.Witaminy te mają pozytywny wpływ m.in. na układ nerwowy czy gojenie się ran.
  • wosk pszczeli: to nie tylko budulec plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół czy magazynowania miodu. Jest także naturalnym składnikiem świec, past do butów oraz wielu kosmetyków takich jak pomadki czy maści.

Pszczołom zawdzięczamy 5 kategorii produktów

  • Owoce
  • Warzywa
  • Zboża
  • Produkty pszczele
  • Kawa, bawełna, przyprawy

1/3 żywności na świecie zależna jest od zapylania przez pszczołowate. Dzięki tym pożytecznym owadom mamy nie tylko miód, ale także świeże warzywa i owoce, pomadki, kremy, olej rzepakowy, dżemy, zioła i przypraw, orzechy czy migdały. Dzięki pszczołowatym mamy 4 000 odmian warzyw. Pszczoły przez proces zapylania zapewniają lepszą jakość owoców i warzyw i podnoszą wydajność upraw. Jagody, maliny, jabłka, pomarańcze, ogórek, czosnek – to tylko część długiej listy warzyw i owoców, które spożywamy na co dzień, a których istnienie zawdzięczamy pszczołowatym.

„PSZCZELA APTEKA” DLA ZDROWIA I URODY - przepisy Mai Popielarskiej

  • Domowa nalewka z propolisu: 10 g propolisu należy zalać ok 100 ml spirytusu 90% i w szklanym naczyniu odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Po czym przefiltrować przez gęste sitko. Propolis jeszcze raz przepłukać niewielką ilością spirytusu i zlać wszystko do jednego naczynia.
  • Peeling z miodem: W szklanym pojemniku z przykrywką (może być słoik) wymieszaj 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu, 10 kropli migdałowego olejku eterycznego i garść pokruszonych migdałów. Całość zmieszaj w pojemniku (np. słoiku). Potrząsaj pojemnikiem, dopóki cała zawartość dokładnie się nie wymiesza. Na koniec dodaj pół szklanki cukru i jeszcze raz energicznie wstrząśnij. Peeling stosuj na oczyszczoną, wilgotną skórę.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE