Najlepsze odmiany pietruszki korzeniowej do uprawy w ogrodowym warzywniku
Pietruszka korzeniowa to jedno z najcenniejszych uprawianych warzyw korzeniowych. Odmiany pietruszki korzeniowej do uprawy amatorskiej różnią się między innymi terminem zbioru i długością korzeni. Poznaj najlepsze odmiany pietruszki korzeniowej.
Autor: GettyImages
Pietruszka korzeniowa (łac. Petroselinum crispum) to cenne warzywo korzeniowe - skarbnica m.in. witaminy C i olejków eterycznych. Część podziemną, czyli korzeń pietruszki korzeniowej najczęściej wykorzystuje się podobnie jak liście laurowe czy ziele angielskie – ma wzmocnić smak i aromat potraw. Niestety pietruszka korzeniowa jest coraz mniej dostępna w sklepach. Jej tańszym zamiennikiem jest pasternak (czasem właśnie sprzedawany jako...pietruszka). To wystarczające powody, aby praktykować własną, zdrową uprawę pietruszki korzeniowej w warzywniku.
Odmiany pietruszki korzeniowej do przydomowego warzywnika
W 2018 r. w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) znajdowało się 14 odmian pietruszki korzeniowej. W zasadzie każda z nich nadaje się do uprawy amatorskiej, na własne potrzeby, chociaż różnią się niektórymi cechami.
Dziesięć wybranych odmian pietruszko korzeniowej:
- Pietruszka korzeniowa 'Cukrowa' – to odmiana wczesna (zwykle wysiewa się ją w marcu lub kwietniu, a zbiera w październiku i listopadzie). Tworzy korzeń średniej długości (14-17 cm) o dość regularnym, stożkowatym kształcie. Miąższ jest zwarty, jędrny o dużym aromacie. Skórka jest biała, walec osiowy ma żółtą obwódkę. Nać jest bujna i gęsta. Odmiana raczej polecana do bezpośredniego spożycia aniżeli przechowywania.
- Pietruszka korzeniowa 'Gazela' – to odmiana średnio późna (wysiew od końca marca do drugiej dekady kwietnia). Tworzy wyrównany, mało karbowany korzeń o klinowatym kształcie. Miąższ jest aromatyczny, zwarty (bez pustych przestrzeni), kremowobiały. Nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przechowywania.
- Pietruszka korzeniowa 'Halbande' – odmiana późna, może zimować w gruncie. Najczęściej wysiewa się ją od kwietnia do czerwca. Bardzo plenna. Korzenie mogą osiągać ponad 20 cm długości. Miąższ jest kremowy, skórka gładka, białokremowa. Dobrze się przechowuje. Zaleca się uprawiać ją w redlinach.
- Pietruszka korzeniowa 'Jagienka' – odmiana średnio późna. Zaleca się ją siać od połowy marca do końca maja. Tworzy stożkowate, wydłużone korzenie o długości 17-22 cm. Miąższ jest jędrny, kremowobiały, gładka skórka ma barwę jasnokremową. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i długiego przechowywania. Skłonność do pośpiechowatości jest mała.
- Pietruszka korzeniowa 'Kaśka' – to odmiana średniowczesna o wydłużonych, stożkowatych korzeniach długości 15-20 cm. Miąższ jest jędrny, kremowobiały. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz przetwórstwa. Wysiewa się ją od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.
- Pietruszka korzeniowa 'Ołomuńcka' – odmiana późna, uprawiana zarówno dla korzeni, jak i smacznej naci. Korzenie są długie (22-24 cm), regularnie zwężające się ku dołowi, raczej nierozwidlające się. Miąższ jest zwarty, bez pustych przestrzeni, aromatyczny, białokremowy. Odmiana dość odporna na suszę i choroby przechowalnicze (duża trwałość przechowalnicza). Zaleca się stosować uprawę na redlinach, wtedy plon jest najwyższy. 'Ołomuńcką' powinno się wysiewać od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.
- Pietruszka korzeniowa 'Roksana' – odmiana średnio późna o uniwersalnym zastosowaniu (bezpośrednie spożycie, przechowywanie i przetwórstwo). Wytwarza stożkowato wydłużone korzenie długości 15-20 cm. Miąższ jest jędrny, kremowobiały. Odmiana wykazuje małą skłonność do tworzenia pośpiechów. Siew nasion zaleca się przeprowadzać od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.
- Pietruszka korzeniowa 'Vistula' – odmiana późna z przeznaczeniem na użytek jesienny i zimowy. Dobrze zimuje. Nadaje się do przechowywania. Wytwarza korzeń stożkowaty długości 19-22 cm. Miąższ jest jędrny, kremowy. Ma dość duże wymagania glebowe. Zaleca się ją siać od kwietnia do czerwca.
- Pietruszka korzeniowa 'Lenka' – to odmiana średnio późna, tworząca stożkowate korzenie długości 22 cm. Miąższ jest jędrny, słodki i dość łagodny w smaku. 'Lenka' jest bardzo plenna i nadaje się do przechowywania. Nasiona wysiewa się od marca do kwietnia lub od listopada do grudnia.
- Pietruszka korzeniowa 'Warta' – odmiana późna przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Wytwarza stożkowaty korzeń długości 21-23 cm. Skórka jest gładka, bez ordzawień, miąższ ścisły, kremowobiały. Wysiew nasion od marca do kwietnia.