Jak skutecznie chronić warzywa zimujące w gruncie przed mrozem? Czym je okryć?
Czym przykryć warzywa zimujące w gruncie, by nie zmarzły? Ochrona przed mrozem warzyw zimujących w gruncie jest ważna, ponieważ surowe i bezśnieżne zimy mogą uszkodzić rośliny. Jakie warzywa zimują w gruncie w przydomowym warzywniku i na działce i jak je ochronić przed mrozem?
Autor: GettyImages
Do okrywania zimujących warzyw najlepiej wykorzystać dość grubą, zimową włókninę
Spis treści
- Jakie warzywa zimują w gruncie?
- Czym okryć warzywa zimujące w gruncie przed mrozem?
- Osłony z włókniny na poszczególne gatunki warzyw
- Jak okryć szpinak, pietruszkę, cebulę?
- Jak osłonić przed mrozem pietruszkę, roszponkę, sałatę zimową, cebulę?
- Kiedy zakładać osłony na brukselkę i jarmuż?
- Warunki dobrego przezimowania warzyw w gruncie
Jakie warzywa zimują w gruncie?
Zbiór większości warzyw uprawianych w ogrodzie, kończy się zwykle w październiku lub najdalej w pierwszej połowie listopada. Jest jednak grupa warzyw, które można uprawiać też na zbiór zimowy - należą do nich m.in.:
- pietruszka (uprawa na natkę),
- roszponka,
- rukola,
- jarmuż,
- brukselka.
Inną grupę stanowią warzywa zimujące w gruncie - tzw. ozime, które wysiewa się późną jesienią bądź wczesną zimą i zbiera wiosną. Są to: ozime odmiany:
- szpinaku,
- cebuli,
- czosnku,
- kopru,
- pietruszki,
- wczesne odmiany marchwi, które jednak należy wysiewać jak najpóźniej, aby nie zdążyły wykiełkować przed zimą.
Zarówno warzywa na zbiór zimowy, jak i warzywa ozime są dość odporne na niskie temperatury i dobrze znoszą zimowe warunki. Mimo to surowe, bezśnieżne zimy mogą im poważnie zaszkodzić. Jeśli więc chcemy zbierać ich plony zimą i wczesną wiosną, na początku zimy warto zabezpieczyć je przed chłodami.
Czym okryć warzywa zimujące w gruncie przed mrozem?
Do okrywania zimujących warzyw najlepiej wykorzystać dość grubą, zimową włókninę ok. 30g/m2. Jedynie zimowe odmiany porów, np. 'Arkansas', 'Blauwgroene Winter', 'Bartek', 'Janosik', lepiej zimują pod osłonami z foli perforowanej, np. w postaci niskich tuneli.
Osłony z włókniny na poszczególne gatunki warzyw
Przygotowanie osłon z włókniny nie jest trudne, ale dla poszczególnych upraw powinno być nieco inne.
Jak okryć szpinak, pietruszkę, cebulę?
Najłatwiej zabezpieczyć przed mrozem wysiewy warzyw ozimych, takich jak szpinak, pietruszka czy cebula. W tym przypadku wystarczy rozłożyć włókninę na zagonach i zabezpieczyć jej brzegi przed podmuchami wiatru, np. za pomocą kamieni lub specjalnych szpilek.
Jak osłonić przed mrozem pietruszkę, roszponkę, sałatę zimową, cebulę?
Nieco inaczej powinniśmy postąpić w przypadku pietruszki na natkę, roszponki, sałaty zimowej czy cebuli zimującej (np. cebuli siedmiolatki). Te warzywa mogą przez cały okres zimowy rosnąć, rozwijając część nadziemną, choć ich wzrost jest wtedy znacznie słabszy niż w sezonie wegetacyjnym i odbywa się jedynie w okresach odwilży.
Jeśli więc chcemy zimą zbierać ich części zielone, powinniśmy otoczyć zagony niewysoką konstrukcją drewnianą wykonaną np. z desek wysokości 15-20 cm, wzmocnionych na brzegach kątownikami oraz połączonych ze sobą kilkoma biegnącymi wzdłuż lub w poprzek zagonów listwami (można też zastosować specjalne, wygięte, metalowe pałąki, służące do budowy niskich tunelików). Taka konstrukcja utworzy rodzaj ażurowego rusztowania, na którym będziemy mogli rozciągnąć włókninę. W ten sposób uchronimy rośliny przed przygnieceniem śniegiem, umożliwimy im swobodny rozwój i stworzymy wokół nich dodatkową osłonę w postaci przestrzeni powietrznej.
Kiedy zakładać osłony na brukselkę i jarmuż?
Jeszcze inaczej powinniśmy postąpić w przypadku takich gatunków jak jarmuż czy brukselka. Te warzywa są wprawdzie bardzo odporne na niskie temperatury i znoszą spadki temperatury do -10 st. C, a nawet -15 st. C (silniejsze mrozy nawet im mogą jednak zaszkodzić), a przemrożenie korzystnie wpływa na ich smak i wartości odżywcze (wzrasta w nich ilość cukrów i stają się delikatniejsze oraz mniej goryczkowate), jednak zimą warto pomyśleć także i o nich.
Osłona w postaci włókniny ochroni je przed silnym mrozem oraz zabezpieczy duże i mocno pokarbowane liście jarmużu przed zimowymi zanieczyszczeniami, pochodzącymi z opadów. Ze względu na rozmiar rośliny te będą jednak wymagały nieco innego rodzaju osłony niż wysiane nasiona czy niskie warzywa. W tym przypadku najlepiej zastosować osłonę indywidualną w postaci chochoła z włókniny lub podobny rodzaj konstrukcji, jak w przypadku pietruszki czy roszponki, tylko znacznie wyższy (taką konstrukcję należy solidnie umocować do gruntu, traktując jako niewielki tunel, gdyż jej rozmiar i waga sprawiają, że po przewróceniu może zniszczyć całą uprawę).
Osłony na jarmuż i roszponkę, powinny być założone dopiero zimą, przed zapowiadanymi, silniejszymi mrozami.
Przeczytaj też:
Autor: GettyImages
Do okrywania zimujących warzyw najlepiej wykorzystać dość grubą, zimową włókninę
Warunki dobrego przezimowania warzyw w gruncie
Na dobre przezimowanie warzyw w gruncie mają jednak wpływ nie tylko zimowe osłony. Jeśli nie stworzymy roślinom odpowiednich warunków uprawy, to mimo zamontowanych osłon będą narażone na zagniwanie, przesuszenie lub przemarzanie. Dlatego też należy unikać sadzenia i siewu warzyw na terenach podmokłych, wzniesieniach, w zastoiskach mrozowych lub na terenach otwartych.
Miejsce pod uprawę warzyw ozimych powinno być też ciepłe, słoneczne i zaciszne oraz nie powinno sprzyjać zalewaniu w okresie wiosennych roztopów.
- Jak przyspieszyć wzrost roślin? Poznaj sposoby na przyspieszenie uprawy roślin w ogrodzie
- Zimna Zośka i zimni ogrodnicy. Kiedy wypada zimna Zośka i jakie ma znaczenie w uprawie roślin?