Jakie warzywa siać w styczniu na rozsadę? Wysiej te nasiona teraz, by w sezonie cieszyć sie plonami!
W drugiej połowie stycznia można rozpocząć produkcję rozsady niektórych gatunków warzyw, a nawet wysiewać je bezpośrednio pod osłonami. Dzięki temu można wcześniej doczekać się świeżej i zdrowej zieleniny. Jakie warzywa wysiewać w styczniu? Gdzie wysiewać nasiona? Kiedy rozsada będzie gotowa?
Spis treści
- Gdzie wysiewać warzywa w styczniu?
- Co daje wcześniejszy siew warzyw?
- Jakie warzywa wysiewamy w domu?
- W czym wysiewać nasiona warzyw na rozsadę?
- Co siejemy w styczniu w szklarni lub dużym tunelu foliowym?
Gdzie wysiewać warzywa w styczniu?
W styczniu warzywa wysiewa się w pojemnikach ustawionych w pomieszczeniu (najlepiej umiarkowanie chłodnym). Ponadto można siać w szklarniach i tunelach foliowych. Konstrukcje tunelowe powinny być na tyle duże, aby minimalizowały ryzyko dużych i częstych wahań temperatury.
Natomiast w styczniu nie wysiewa się warzyw gruncie, nawet jeśli bieżąca pogoda teoretycznie na to pozwala. Jest jeszcze za wcześnie i młode rośliny prawdopodobnie przemarzną.
Winter sowing: odkryj zalety zimowego wysiewu nasion w butelkach
Co daje wcześniejszy siew warzyw?
W wielu przypadkach wcześniejszy siew warzyw daje szansę na wcześniejszy plon. W szczególności dotyczy to nowalijek oraz ogólnie roślin, których plonem są jadalne liście (a zbiera się nawet młode). Zbiera się je na bieżąco. Warto je siać na raty, np. partiami w odstępach 1-tygodniowych, aby dłużej cieszyć się plonem. Ponadto w styczniu w domu wysiewa się warzywa o długim okresie wegetacyjnym oraz warzywa ciepłolubne. Dzięki temu można wyprodukować silniejsze sadzonki, nim przesadzi się je do warzywniaka, tunelu foliowego lub szklarni. Zaletą siewu w domu jest znacznie mniejsze narażenie na szkodniki (o ile nie ma się z nimi problemu u roślin pokojowych), a także łatwiejsza kontrola nad sadzonkami.
Przeczytaj też: Już w styczniu zaplanuj ogród warzywny! Jakie warzywa posiejesz i posadzisz w ogrodzie w tym roku?
Galeria: Jak zaplanować ogród warzywny
Autor: GettyImages
Przed założeniem warzywnika, należy go dobrze zaplanować!
Jakie warzywa wysiewamy w domu?
Pod koniec stycznia wysiewa się paprykę, pomidory, bakłażan, por, ogórki.
- Papryka i pomidor to prawdopodobnie najpopularniejsze warzywa uprawiane z rozsady z domu. Zazwyczaj sieje się je w lutym lub marcu. Jednakże siew styczniowy jest uzasadniony, gdy zamierzamy uprawiać je w tunelu foliowym lub nieogrzewanej szklarni, gdzie sadzenie wykonuje się średnio 2-3 tygodnie wcześniej w porównaniu z uprawą gruntową (np. na początku maja).
- Bakłażan z założenia uprawia się pod osłonami, gdyż wtedy daje większą szansę na zadowalający plon.
- Por uzyskany z rozsady można sadzić w ogrodzie pod koniec marca do około 20 kwietnia.
- Ogórki są rzadziej uprawiane z rozsady, m.in. ze względu na fakt, że sadzonki są wrażliwe na uszkodzenia korzeni i pędów. Rozsadę w szczególności warto produkować z odmian szklarniowych. Nasiona wysiewa się po dwa w oddzielnych pojemnikach (aby ograniczyć potencjalne szkody w czasie przesadzania). Najlepsze są pojemniki biodegradowalne, np. torfowe, które wysadza się w ziemi wraz z rośliną. Stopniowo rozkładają się nie blokując rozrostu korzeni, a przy okazji uwalniając składniki pokarmowe.
Z rozsady można uprawiać sałatę przeznaczoną do uprawy tunelowej. Do mniej znanych gatunków zalicza się karczoch, który charakteryzuje się długim okresem kiełkowania i wzrostu. Rozsadę karczocha wysadza się w gruncie dopiero w maju. Kalarepę wysianą pod koniec stycznia można sadzić w ogrodzie w kwietniu.
W czym wysiewać nasiona warzyw na rozsadę?
Do uprawy warzyw często używa się wielodoniczek - multiplatów. Można wybierać różne modele, np. różniące się wielkością otworów. Warto dokupić tacki. Multiplaty mają dużo zalet – sadzonki są uprawiane oddzielnie, łatwo je można wyjąć, z małym ryzykiem uszkodzenia. Zwykle pojemniki wytrzymują kilka lat. Pojemniki biodegradowalne są najefektywniejsze, lecz zarazem są droższe od innych i jednorazowe, dlatego raczej przeznacza się je do uprawy nielicznych, wrażliwych gatunków.
Siew warzyw w skrzyneczkach i dużych donicach pozwala oszczędzić miejsce na parapecie, lecz wyprodukowane sadzonki są słabsze (większa konkurencja o przestrzeń, światło, itp.) i zachodzi ryzyko uszkodzenia korzeni przy przesadzaniu. Wiele warzyw to znosi, np. papryka i pomidor, ale najlepiej z takich pojemników korzystać przy późniejszym siewie (np. w marcu), gdy sadzonki z założenia będą miały mniej czasu na rozrośnięcie się. Można używać pojemników po jogurtach, serkach homogenizowanych, margarynach i myśl filozofii Zero Waste. Warto wykonać otwory w dnie, a prowizoryczne „donice” ustawiać na tackach.
Pojemniki z rozsadą warto przykryć przezroczystymi naczyniami, co tworzy korzystny mikroklimat i zmniejsza ryzyko wysuszenia bryły korzeniowej. Zdejmuje się je co 1-2 dni, przynajmniej na kilka minut, aby zapewnić cyrkulację powietrza.
Co siejemy w styczniu w szklarni lub dużym tunelu foliowym?
Od drugiej połowy stycznia można siać pod osłonami rzodkiewkę, a pod koniec miesiąca wysiewa się szpinak. Sprawdzonym sposobem jest siew współrzędny – na zmianę w rzędach. Na pierwsze zbiory trzeba poczekać trochę dłużej niż w uprawie wczesnowiosennej. Należy spodziewać się, że szpinak da odpowiedni plon po około 6 tygodniach, a rzodkiewka po 6-7 tygodniach. Na wymienione gatunki należy uważać w szklarniach ogrzewanych. Wysokie temperatury mogą spowodować wykształcenie pędów kwiatostanowych. Warzywa tracą wtedy wartość odżywczą i smak.
Galeria: Rośliny z własnej rozsady - jak samodzielnie przygotować rozsadę?
Autor: GettyImages
Rozsadę wielu warzyw i kwiatów można przygotować samodzielnie w domu