Spis treści
- Co to jest winter sowing?
- Dlaczego warto stosować zimowy siew nasion w butelkach?
- Jakie pojemniki nadają się do siewu zimowego?
- Jak przygotować butelki do siewu?
- Jak wysiewać nasiona do butelki?
- Kiedy i jakie rośliny siejemy zimą?
Winter sowing po angielsku znaczy dosłownie „zimowy siew”. Jest to sposób, który od pewnego czasu cieszy się dużym zainteresowaniem wśród miłośników ogrodnictwa, choć jest dość znany na Zachodzie Europy.
Co to jest winter sowing?
Na czym dokładnie polega winter sowing? Można powiedzieć, że jest to metoda, w której proces wschodzenia roślin przebiega zgodnie z cyklem naturalnym, ale w kontrolowanych warunkach. Nasiona roślin wysiewamy zimą w pojemnikach wypełnionych częściowo ziemią i potem wystawiamy je na zewnątrz, do ogrodu czy na balkon. A więc zostawiamy nasiona w trudnych warunkach atmosferycznych, gdzie panują niskie temperatury, wieje mroźny wiatr i pada śnieg. Oczywiście ścianki plastikowych butelek nie ochronią nasion przed chłodem. Tak naprawdę proces kiełkowania zaczyna się zgodnie z cyklem naturalnym, czyli wraz z ociepleniem, na wiosnę. Nie jest to więc metoda na przyspieszenie wschodów roślin czy przyspieszenie plonowania. I choć rośliny szybciej nie urosną, to poza tym winter sowing ma niemal same zalety.
- Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw? Sposoby na wcześniejsze plony
Dlaczego warto stosować zimowy siew nasion w butelkach?
Zimowy wysiew w butelkach ma wiele zalet.
- Ta metoda jest tania, do uprawy wystarczą stare butelki plastikowe, wiec nie trzeba inwestować w doniczki.
- Jest bardzo prosta - uprawa nie wymaga naszej szczególnej opieki.
- Dzięki wysiewowi zimowemu osiągamy jednak przede wszystkim wysoką jakość roślin. Są one już bowiem zahartowane, silne i dobrze ukorzenione.
- Jeśli wysiewamy w butelkach, to mamy już potem gotową rozsadę. Nie musimy wysiewać nasionek do skrzynek w domu i ustawiać je potem na parapetach.
- Dzięki zimowemu wysiewowi w butelce chronimy nasiona, a potem rozsadę przed szkodnikami i chorobami (w pojemniku są przed nimi zabezpieczone).

i
Jakie pojemniki nadają się do siewu zimowego?
Do wysiewu możemy stosować przeźroczyste butelki plastikowe po napojach, ale nie tylko. Mogą to być także plastikowe pudełka po żywności czy po prostu doniczki. Pojemniki powinny być jednak na tyle głębokie, by można było w środku umieścić warstwę ok. 10 cm ziemi.
Jak przygotować butelki do siewu?
W każdym z pojemników należy wyciąć od spodu otwory do odpływu wody. Jeśli używamy butelek, to możemy przykryć górę butelki w miejscu zakrętki agrowłókniną, najlepiej ją wtedy przywiązać. Natomiast w przypadku pudełek, jeśli mają przykrywki, to je dziurawimy. Opakowania bez przykrywek, a także doniczki możemy okryć folią, w której także robimy kilka otworów. Przygotowując wiec pojemnik do wysiewu zimowego należy pamiętać o tym, by z dwóch stron wykonać otwory. Dodatkowo, jeśli chodzi o butelki, to powinno się je częściowo przeciąć w środku, powyżej warstwy ziemi. Dzięki temu łatwiej nam będzie zasiać nasiona, a potem wyjąć rozsadę. Przeciętą butelkę na okres zimowania zaklejamy taśmą klejącą.
Jak wysiewać nasiona do butelki?
Butelki, pojemniki czy doniczki wypełniamy w części wilgotną ziemią. Najlepiej jest tu stosować specjalną ziemię przeznaczona do wysiewu, jest ona lekka i przepuszczalna. Następnie na wierzch siejemy nasionka, w zależności od rośliny i jej wymagań przysypujemy odpowiednią warstwą ziemi.
Tak przygotowaną uprawę wystawiamy na zewnątrz, do ogrodu, ustawiając je na stanowiskach słonecznych. Naszej uprawy nie musimy podlewać, wystarczy jedynie obserwować ścianki pojemników, jeśli są zroszone, to znaczy że w środku jest wystarczająca ilość wilgoci. Jeśli są suche, to można powierzchnię przykrywki czy folii zwilżyć za pomocą zraszacza.
Poznaj kalendarz siewu dla 20 najpopularniejszych gatunków.
Kiedy i jakie rośliny siejemy zimą?
Wysiew zimowy do butelek możemy już zacząć po 22. grudnia, to od tego momentu dzień staje się coraz dłuższy.
- Już w styczniu możemy wysiewać nasiona kwiatów wieloletnich, to m.in. tytoń, malwy, złocień maruna, maki, werbeny czy ostróżka. Jeśli chodzi o warzywa, to w styczniu siejemy głównie czosnek, cebulę, szpinak czy brokuły.
- Natomiast później, w lutym i marcu wysiewamy m.in. fasolę, buraki, sałatę, kapusta, szczypior, marchew, pietruszkę, a także paprykę, pomidory i ogórki.
Można też samodzielnie eksperymentować, bo właściwie większość roślin, które nie mają pochodzenia egzotycznego i nie wymagają wysokich temperatur do kiełkowania, nadają się do siania zimą. Zasada jest taka, że najwcześniej siejemy i wystawiamy na zewnątrz nasiona roślin wieloletnich, bylin, a następnie warzyw odpornych na niskie temperatury. Potem stopniowo możemy siać kolejne warzywa i kwiaty. Wiosną, gdy urosną już sadzonki, trzeba je przepikować bezpośrednio do gruntu. Rośliny powinny bez problemu się przyjąć.
Przeczytaj też: Wiosna w ogrodzie warzywnym - jak przygotować grządki i wysiewać nasiona

i
