Aronia - przetwory na zimę. Mamy przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii

2023-08-18 16:03

Aronia to krzew o bardzo wartościowych owocach, które doskonale nadają się na różne przetwory. Jakie przetwory można zrobić z aronii? Kiedy zabierać owoce aronii na przetwory? Przepisy na przetwory z aronii: soki, nalewki, dżemy.

aronia owoce
Autor: www.thinkstockphotos.com Owoce aronii znakomicie nadają się na przetwory, np. dżemy

Spis treści

  1. Aronia na przetwory: kiedy zbierać owoce i jak je przygotować
  2. Przepis na dżem z aronii
  3. Konfitura z aronii - łatwy przepis
  4. Przepis na przecier z aronii
  5. Sok z aronii przepis
  6. Aroniówka - przebojowa nalewka z aronii
  7. Dodatki do przetworów z aronii

Coraz częściej uprawiamy w ogrodach i na działkach aronię. To niewymagająca i wartościowa roślina, która rodzi bardzo zdrowe owoce, które niestety na surowo nie smakują zbyt dobrze. Cierpkie, kwaśne jagody, nie nadają się do bezpośredniego spożycia i nie zawsze wiadomo, co z nimi zrobić, dlatego niechętnie z nich korzystamy. Ponieważ jednak są bardzo wartościowe i zawierają całe mnóstwo łatwo przyswajanych składników odżywczych.

Wprawdzie z powodu dużej zawartości garbników owoce aronii nie nadają się do spożycia na surowo, ale z powodzeniem można z nich przyrządzać przetwory: soki, dżemy, konfitury, przeciery, galaretki, marmolady, a nawet nalewki. Po przetworzeniu owoce aronii zachowują większość cennych składników odżywczych (z wyjątkiem nietrwałej witaminy C, która w dużej mierze ulega rozkładowi), dlatego powinny znaleźć się w każdej diecie.

Właściwości i wykorzystanie owoców aronii >>>

Aronia na przetwory: kiedy zbierać owoce i jak je przygotować

Owoce aronii przeznaczone na przetwory, powinny być dojrzałe, zdrowe, jędrne i nieuszkodzone. W naszych warunkach klimatycznych najlepszym okresem na zbiory owoców aronii jest druga połowa sierpnia i początek września. Opóźnienie terminu zbioru jest nawet korzystniejsze, bowiem owoce będą słodsze i mniej cierpkie, będą także zawierać więcej cukrów. Niektórzy nawet zalecają zbiór owoców aronii po pierwszych przymrozkach. Po zbiorze warto umieścić aronię na krótko w zamrażalniku, gdyż po przemrożeniu traci swoją cierpkość.

Przepis na dżem z aronii

Po oczyszczeniu, umyciu i wysuszeniu, z owoców aronii można przygotowywać dżem. Około 1 kg owoców zasypuje się 0,5-1 kg cukru, krótko podgrzewa, zalewa 0,5 szklanki wody i gotuje aż do zgęstnienia, a następnie przekłada do słoiczków i odstawia do wystygnięcia.

Konfitura z aronii - łatwy przepis

Z owoców aronii można też przygotować konfitury. W tym celu 1 kg owoców gotuje się trzykrotnie po 20-30 minut w gęstym syropie cukrowym, przygotowanym z 1-2 kg cukru i 1-2 szklanek wody, a następnie umieszcza w słoikach i szczelnie zakręca.

Przepis na przecier z aronii

Na przecier z owoców aronii potrzeba około 1 kg owoców aronii, które po umyciu i wysuszeniu podgrzewa się krótko na małym ogniu (kilkakrotnie potrząsając garnkiem, aby owoce nie przywarły do jego dna), lekko studzi, przeciera przez sito, dodaje około 20 dag cukru, ponownie podgrzewa (nie dopuszczając do zagotowania), a następnie ciepłe umieszcza się w słoikach, które zakręca się i pasteryzuje w gorącej wodzie przez około 15 minut.

Sok z aronii przepis

Aby zrobić sok z aronii 1 kg owoców aronii należy opłukać i osuszyć, a następnie wsypać do słoika i zasypać 0,5 kg cukru. Owoce wymieszać z cukrem i odstawić na 5 dni w suchym i ciemnym miejscu. Po tym czasie sok zlać i przelać do butelek.

Aroniówka - przebojowa nalewka z aronii

1,5 kg owoców aronii należy umyć i osuszyć, przesypać do słoja i dodać 0,5 kg cukru, laskę wanilii oraz kawałek imbiru. Zalać 1 l wódki 40 proc. Odstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzić i przelać do butelek, zakorkować i postawić w chłodzie na około pół roku.

Dodatki do przetworów z aronii

Przetwory z aronii, można wzbogacać innymi owocami (np. jabłkami, gruszkami, wiśniami, malinami, śliwkami) lub różnymi przyprawami (np. skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, wanilią, kardamonem, cynamonem, miodem), dzięki czemu zyskują ciekawszy smak i oryginalny aromat. Przetwory z aronii można spożywać z pieczywem lub traktować jako dodatek do ciast, deserów, naleśników, omletów czy lodów. Owoce można także suszyć i wykorzystywać do przygotowywania herbatek owocowych lub przyrządzać z nich smaczne nalewki.

Nie przegap:

Przetwory i dania z jabłek – kompoty, soki, dżemy z jabłek, ciasta, jabłka suszone >>>

Przetwory z wiśni – kiedy zbierać wiśnie, co można zrobić z wiśni >>>

Przetwory z pigwy – kiedy zbierać owoce pigwy, co można zrobić z owoców pigwy >>>

Co wiesz na temat aronii?

Pytanie 1 z 8
Aronia to:
Dżem z aronii.
Listen on Spreaker.