Aronia – zdrowy krzew owocowy. Uprawa aronii w ogrodzie

2014-09-08 14:06 Opracowanie: redakcja serwisu

Aronia to krzew owocowy, który rodzi owoce o znakomitych właściwościach odżywczych i leczniczych. Jak uprawiać aronię w ogrodzie? Aronia wielkoowocowa: uprawa.

Aronia wielkoowocowa (łac. Aronia melanocarpa), zwana też aronią czarną, to krzew owocowy z rodziny różowatych Rosaceae, dorastający do 2,5 m wysokości. Pochodzi z Kanady.
Aronia wielkoowocowa kwitnie w maju, jej dekoracyjne kwiaty mają biały kolor. Aronia jest rośliną samopylną. Owoce aronii – czarnofioletowe jagody – są jadalne i pojawiają się na krzewie na początku września. Owoce aronii zawierają witaminy, barwniki antocyjanowe i mikroelementy. Wykazują właściwości lecznicze i znakomicie nadają się na przetwory (soki, dżemy, konfitury, nalewki i inne). Krzewy aronii owocuja wiele lat.
Zielone liście aronii jesienią ładnie przebarwiają się na czerwono, a na zimę opadają.

Uprawa aronii

Aronia wielkoowocowa jest bardzo odporna na mróz. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych bądź półcienistych. Roślina jest tolerancyjna w stosunku do wilgotności gleby, choć ziemia wilgotna jest dla niej lepsza. Najlepsze dla aronii jest podłoże żyzne, próchniczne i przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe. Nie należy uprawiać krzewów aronii na miejscach bardzo wilgotnych, piaszczystych i kamienistych. Krzewy aronii sadzi się w rozstawie 1,5–2,0 m od siebie i około 3,5 m między rzędami.
Największe zapotrzebowanie na wodę aronia wykazuje w czasie dojrzewania owoców. Od tego, jak dużo wody dostarczymy roslinie w tym okresie, zależy wielkośc plonów. Krzewy aronii należy podlewać także podczas suszy.
Aronię rozmnaża się najczęściej za pomocą odkładów pionowych bądź poziomych.
Owoce aronii zbiera się jesienią. Znakomicie nadają się na przetwory. Można je z powodzeniem mrozić.

[WIDEO] Jak zrobić sok z aronii

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE