Spis treści
Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.
Dlaczego buraki zebrane z warzywnika są gorzkie?
Przyczyną tego, że korzenie buraków czerwonych są gorzkie może być:
- mało żyzna gleba, w której warzywo jest uprawiane (burak lubi podłoża gliniaste),
- niewłaściwe nawożenie (smak pogarsza się, gdy przykładowo podaje się zbyt dużo nawozu azotowego),
- niedobór wody podczas uprawy, szczególnie w fazie intensywnego wzrostu korzeni,
- opóźnienie zbiorów korzeni - zbyt długie przetrzymywanie buraków w ziemi sprawia, że korzenie stają się włókniste i gorzkie.
Roślinie warto podawać nawóz z borem (np. superfosfat borowany, boraks). Kulinarnie - buraczki będą miały lepszy smak, gdy ugotuje się je ze skórką.
Przeczytaj też o roli mikroelementów w rozwoju uprawianych roślin.
Co jest ważne w uprawie buraków?
- Burak ćwikłowy ma duże wymagania świetlne - wymaga stanowisk słonecznych i ciepłych. Należy unikać uprawy buraków w miejscach zacienionych oraz w zbytnim zagęszczeniu.
- Do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrze uprawionego podłoża o pH w granicach 6,5-7. Na glebach cięższych rośnie gorzej (zwłaszcza odmiany cylindryczne, których system korzeniowy sięga głębiej).
- Buraki uprawia się z siewu do gruntu w miejsce stałe. Nasiona kiełkują dopiero w temperaturze około 8°C - najlepiej jest wysiewać je, gdy temperatura przekroczy 10°C (optymalne wschody następują w 11-18°C). Młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury.
- Buraki są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego należy zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy.
- Buraki ćwikłowe warto siać na tym samym miejscu m.in. po rzodkiewce czy sałacie, natomiast nie należy wysiewać m.in. po sobie oraz po warzywach korzeniowych, a także szpinaku.
- Dobrym sąsiedztwem dla buraków są ogórki, rzodkiewki, kalarepy, groch i truskawki. Burak będzie źle rósł w towarzystwie szpinaku, marchwi, ziemniaków, pomidorów oraz szczypiorku.
Kiedy zbierać buraki?
Młode korzenie buraków do wczesnego spożycia można wyrywać w miarę ich dorastania do odpowiedniej wielkości. Korzenie przeznaczone na użytek jesienny lub zimowy (do przechowywania) zbiera się we wrześniu i październiku. Podczas zbioru trzeba uważać żeby nie okaleczyć korzeni, ponieważ uszkodzone tracą dużo soku i źle się przechowują. Przy zbiorze liście ukręca się.
Przeczytaj też: Terminarz zbioru warzyw jesienią - kiedy zebrać plony z ogrodu?

Inne porady tego eksperta