Dlaczego burak czerwony jest gorzki? [Porada eksperta]
Dlaczego moje buraki czerwone każdego roku są gorzkie? Co robić ?
Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.
Przyczyną tego, że korzenie buraków czerwonych są gorzkie może być:
- mało żyzna gleba, w której warzywo jest uprawiane (burak lubi podłoża gliniaste),
- niewłaściwe nawożenie (smak pogarsza się, gdy przykładowo podaje się zbyt dużo nawozu azotowego).
Roślinie warto podawać nawóz z borem (np. superfosfat borowany, boraks). Kulinarnie - buraczki będą miały lepszy smak, gdy ugotuje się je ze skórką.
Polecany artykuł:
Inne porady tego eksperta